De it-kriminelle behøver langt fra altid at opfinde den dybe tallerken for at få de udsete ofre til at gå i fælden. Faktisk kan de mest simple virkemidler nogle gange være de mest effektive.
Da republikanernes konvent i Cleveland i USA fandt sted i forrige uge, benyttede sikkerhedsfirmaet Avast mødet til en interessant sikkerhedstest.
Avast opsatte en stribe åbne og gratis WiFi-netværk med tillokkende navne som "Google Starbucks", "Xfinitywifi", "Attwifi", "I vote Trump! free Internet" og "I vote Hillary!"
Læs også: 10 tip til at logge sikkert på et WiFi-netværk
I et blogindlæg fortæller Avast, at over 1.200 deltagere til konventet hoppede i fælden og koblede sig op på de falske netværk.
"Deltagerne risikerede at blive udspioneret og hacket af cyberkriminelle, når de anvendte bank-services, sociale medier, dating-apps og sågar Pokémen Go," skriver Avast.
Derfor er det et problem
De forskellige WiFi-netværk blev etableret forskellige steder i omkring selve konventet og i lufthavnen.
"Disse hotspots var designet til at se helt almindelige ud eller som om, at de var sat op for konvent-deltagernes skyld."
"Ud af de mennesker, der koblede sig på de kandidat-relaterede WiFi-netværk i Cleveland, sluttede 70 procent sig til det Trump-relaterede netværk og 30 procent til det Clinton-relaterede WiFi-netværk."
Det er langt fra første gang, at en sikkerhedstest dokumenterer, at mange af os har et sløset forhold til sikkerheden, når et gratis WiFi-netværk pludselig er inden for rækkevidde.
Avast konkluderer da også, at vi som WiFi-brugere oftest ikke er ret opmærksomme på, hvilke netværk, vi slutter os til, og at mange mobile enheder i øvrigt er sat op til automatisk at slutte sig kendte netværk helt automatisk.
"Mens det er bekvemmeligt for mange, udgør denne funktion en risiko for, at at man bliver udspioneret af cyberkriminelle, der etablerer falske WiFi-netværk med et almindeligt SSID. Webtrafik kan være synligt for alle på et hvilket som helst netværk, der ikke kræver adgangskode," advarer sikkerhedsfirmaet.
I løbet af blot en enkelt dag kunne Avast således se mere end 1,6 gigabyte data blive overført af de 1.200 WiFi-brugere.
68,3 procent af disse brugere fik deres identiteter blottet via de falske WiFi-netværk, og 44,5 procent anvendte emailen eller chat-apps, skriver Avast om sikkerhedstesten.
Sikkerhedsfirmaet anbefaler, at man anvender en VPN-service, hvis man endelig skal slutte sig til et offentligt WiFi.
Læs også:
Socialt eksperiment fastslår: Vores it-sikkerhed er til salg for gratis WiFi