I Akershus fylkeskommune, der er de regionale forvaltningsenheder i Norge, ville man gerne have en varslingsløsning til eleverne på skoler og uddannelses-institutioner.
Den opgave blev stillet til it-rådgiver og projektleder Bjørn Venn, der skulle sørge for, at systemet kom på plads.
For cirka to år siden tog han derfor kontakt til det danske udviklingshus Magenta.
Det blev startskuddel til it-systemet, Bcome Safe, der udnytter elevernes eksisterende hardware og ikke varsler via højttalere i klasseværelserne, som ellers er den normale metode.
Systemet har kostet fem millioner at udvikle, og begrundelsen for it-systemet var ganske enkel.
"Vi har valgt at se bort fra højttalere, fordi de er kendt for at skræmme gerningsmanden. Det havde været det rene galskab, at bruge 30 millioner på et talesystem," siger Bjørn Venn.
Det skriver Computerworlds norske søsterside.
Bruger elevernes udstyr
BComeSafe er et varslings- og krisehåndteringssystem, som nu skal implementeres i alle skolerne i Akershus Fylkeskommune.
Teknologien skal give eleverne og lærerne en mulighed for at varsle alvorlige hændelser, eksempelvis trusler eller brand, via eget it-udstyr son telefoner eller bærbare computere.
Afslutningen på projektets første fase er netop sket på systemet, der udelukkende er baseret på åben kildekode.
"99 procent af løsningen er færdig, og den er leveret til tiden og til budgettet," sagde Bjørn Venn Computerworld i Norge.
Danskerne er også tilfredse.
"Det har været kompliceret at udvikle, men vi har klaret det inden for tidsrammen. Vi tror på, at det er en fremtidsrettet løsning med internationalt potentiale. Nu ser vi ser frem til at følge integreringen af systemet på skolerne," siger Morten Kjærsgaard, der er direktør i Magenta.
Løsningen er taget i brug på en enkelt skole, der har været testpilot på projektet. De resterende skoler i Akershus vil implementere i starten af det nye år.
Sort skærm
Eleverne kan hente systemets applikation og således installere varslingssystemet på pc, tablet eller mobil.
Varslinger sker med et tryk på en alarmknap i applikationen, der så kontakter skolens krise-team. Herefter kan der skabes kontakt til eksempelvis politiet eller andre myndigheder.
Systemet viser et kort over skolen og hvor personen, der udløste alarmen befinder sig.
Hvis der er en truende person i nærheden er det muligt, at slå skærmen i sort, men stadig fortsætte dialogen, uden at den truende person kan se, at der sker en kommunikation.
Læs også:
Ny funktion fra dansk politi: Kontroller selv om bilen er stjålet
Terrorberedskabet lider under politiets elendige digitale værktøjskasse