Amazon har netop åbnet et nyt datacenter ved Frankfurt i Tyskland, hvorfra Amazon Web Services (AWS) skal leveres til kunderne.
Cloud-giganten opruster dermed yderligere i Europa, hvor selskabet allerede har jern i Irland også.
Det nye datacenter deles ind i to redundante "zoner", og Amazon har i forvejen tre af den slags i Irland.
At åbne i Tyskland er et vigtigt skridt for AWS, lyder det i en kommentar fra IDC, der tilføjer, at Amazon tidligere er blevet kritiseret for kun at fokusere på at etablere sig i Irland.
"Ved at føje Frankfurt-faciliteten til, sikrer AWS ikke alene sin tilstedeværelse i Europas største økonomi, men tilbyder også større redundans for alle europæiske kunder i tilfælde af, at en af de fem tilgængelige zoner i EU rammes."
"Ved at åbne op i Tyskland - og samtidig tillade kunderne at beholde deres data i Tyskland - har AWS åbnet markedet op for dets services," skriver IDC.
IDC venter derfor en meget hastig vækst i AWS-forretningen i Tyskland:
"... og ikke kun på grund af muligheden for at imødekomme lokale compliance-behov - at have datacentre i midt i Tyskland reducerer også latency betydeligt for tyske kunder," lyder det videre fra IDC.
Vildt kapløb med nye datacentre
Det er dog langt fra kun de tyske kunder, som Amazon og de øvrige cloud-giganter er på udkig efter.
Brugen af cloud computing har fra starten af været mest markant i USA, hvor størstedelen af datacentrene da også ligger.
Det europæiske marked begynder dog også at være godt oppe i omdrejninger, og da hele NSA-diskussionen og alle privacy-bekymringerne samtidig fylder så meget, har selskaberne travt med at fortælle, hvor meget de gør for at komme tættere på kunderne i Europa og for at sikre deres data.
Også Microsoft, IBM og Google har etableret datacentre i Europa.
Senest har Google meddelt, at selskabet vil bruge næsten 4,5 milliarder kroner over de næste fire år på et nyt datacenter i Eemshaven i Holland, hvorfra selskabets mange cloud-services skal kunne leveres.
Vores kolleger på det britiske CIO-website skriver, at Amazon ikke er det eneste selskab, der nu har kig på Tyskland.
VMware har også netop meddelt, at det åbner et center til sine hybrid cloud-løsninger næste år i Tyskland, og ifølge CIO har også Salesforce og Oracle annonceret datacenter-planer i Tyskland.
Også IBM opruster med nye datacentre.
Selskabet meddelte for nylig, at det i løbet af det næste år vil bygge 15 nye datacentre verden over til en samlet pris på cirka syv milliarder kroner.
I det projekt etableres også et nyt europæiske cloud-datacenter i London.
Microsoft har allerede en betydelig tilstedeværelse med datacentre i Europa. Blandt andet i Irland, hvorfra selskabets mange cloud-tjenester leveres.
Computerworld har tidligere besøgt det datacenter - læs reportagen her.
Så meget omsættes der for på cloud-markedet
Det er ikke uden grund, at selskaberne spenderer så markante beløb på at etablere nye datacentre til cloud-løsningerne.
Forrester har estimeret, at markedet for public cloud-løsninger i 2013 alene omsatte for omkring 319 milliarder danske kroner på verdensplan.
Det tal vil være steget til hele 1.050 milliarder kroner i 2020.
En IDC-undersøgelse blandt it-ansvarlige i 476 nordiske organisationer har også vist, at vi nu har bevæget os videre fra mest at snakke om cloud computing til rent faktisk at benytte eksempelvis software-as-a-service (SaaS).
Det mest opsigtsvækkende tal i IDC-undersøgelsen er, at hele 58 procent af den omsætning, softwaremarkedet vil generere i Norden fra 2012 til 2017, ventes at gå til cloud-baserede løsninger.
Læs også:
Google på fremmarch i Europa: Bygger nyt kæmpe-datacenter
Cloud computing står over for et folkeligt gennembrud i Danmark