Styresystemet iOS 7 er af Apples administrerende direktør, Tim Cook, blevet kaldt "den største ændring siden introduktionen af iPhonen".
At der er tale om en stor ændring, kan der her en måned efter frigivelsen af iOS 7 ikke være tvivl om, men spørgsmålet er så, om det er til den bedre eller værre side?
Computerworld har i de seneste fire uger testet styresystemet på henholdsvis en iPhone 4 og en iPad 2.
Frem for at gennemgå hver enkelt lille detalje ved iOS 7 vil vi i stedet se nærmere på det, vi anser som de tre største nyheder i iOS 7.
1) Den nye brugergrænseflade
2) Kontrolcenter og Meddelelsescenter
3) De redesignede apps
Den nye brugergrænseflade
Apple har i de tidligere versioner af iOS arbejdet med det, der kaldes ‘skeuomorphic design', hvor man forsøger at efterligne virkelighedens fysiske detaljer i softwaren, men man er gået væk fra den tilgang i iOS 7.
Det betyder eksempelvis, at app'en Noter ikke længere ligner en gammeldags notesblok, og at podcast-app'en ikke længere efterligner en spolebåndoptager.
Det betyder også, at man arbejder med et mere fladt design, har en gennemgående farvepalet og en ny typografi - alt sammen for at skabe en rød tråd på tværs af styresystemet og de applikationer, man anvender på sin iPhone, iPad eller iPod Touch.
Der har fra starten af været temmelig stor uenighed om, hvorvidt den redesignede brugergrænseflade var et skridt frem eller et skridt tilbage.
Der findes naturligvis ikke noget endegyldigt svar på det spørgsmål, da design nok altid er et spørgsmål om personlig smag, men vi kommer her med vores dom efter at have anvendt iOS 7 i snart en måned.
Den nye brugergrænseflade virker efter vores mening mere sammenhængende og mere elegant end den gamle.
Farverne, typografien og ikonerne er behagelige at se på, og der er en god balance i de grafiske animationer, der er til stede, uden at det tager overhånd og bliver irriterende at se på.
Det er lige fra forbedringerne af de enkelte apps (mere om det senere), til hjem-skærmen og designet af Meddelelsescenter og Kontrolcenter.
Det er visuelt lækkert og logisk sammenhængende, og forbedringerne er med til at give de halvgamle enheder, vi har testet på - iPhone 4 og iPad 2 - et frisk pust på softwaresiden.
Den internationalt anerkendte brugervenlighedsekspert Jakob Nielsen har også en længere anmeldelse af designet i iOS 7. Han skriver, at der er både forbedringer og forringelser af brugervenligheden.
"Det er i sig selv skidt at ændre noget, som folk har vænnet sig til. Det kan alligevel betale sig at gøre det, hvis det nye design er så meget bedre, at fordelene ved den langsigtede brugervenlighed opvejer den kortsigtede straf, det er at skulle lære igen," skriver han blandt andet.
"Er disse nye ikoner så meget bedre end de gamle? Sikkert ikke. Men brugerne vil lære at kende de nye ikoner inden for den første måned efter at have opgraderet, hvorefter brugervenligheden vil være genskabt. Medmindre Apple foretager endnu en radikal ændring af ikoner i iOS 8."
Kontrolcenter og Meddelelsescenter
Et af de kritikpunkter, der ofte er blevet fremhævet ved iOS, er, at det ikke ligesom i Android og Windows Phone tillader brugerne at se ret meget information på selve hjem-skærmen eller start-skærmen, men at man i stedet skal ind i de enkelte applikationer for at få adgang til informationerne.
Dette har Apple i de seneste versioner af iOS forsøgt at ændre - eksempelvis med Meddelsescenter.
Dette informationscenter kan tilgås ved at swipe oppefra og ned, uanset hvor i styresystemet man befinder sig - også hvis man er på låseskærmen.
Som noget nyt viser Meddelelsescenter både informationer om dagen i dag og i morgen, og præsentationen af informationer fra sociale netværk, vejret, telefonopkald, beskeder og så videre fremstår mere overskuelig i det nye design.
iOS har stadig ikke den slags widgets, som Android eksempelvis anvender.
Det betyder, at du ikke kan indstille, at du vil se aktuelle vejr-informationer eller Facebook-opdateringer direkte på hjem-skærmen. Til gengæld kan man eksempelvis indstille Facebook-app'en til at komme med pop-up beskeder, hvis nogen skriver til en.
Sådan fungerer Kontrolcenter
En af de helt store nyheder i iOS 7 er det Kontrolcenter, Apple har tilføjet. Man åbner det ved at swipe nedefra og op.
Med Kontrolcenter får man adgang til de mest brugte indstillinger og apps. Dermed kan man eksempelvis slå Wi-Fi til og fra, tænde for lommelygten, sætte musikken på pause eller åbne lommeregneren.
Denne løsning virker ganske glimrende, men vi kunne godt tænke os lidt flere tilpasningsmuligheder i stil med dem, man har i Meddelelsescenteret, hvor man i højere grad vælger, hvad man vil se som bruger.
De redesignede apps
Apple har ikke bare ændret den grundlæggende brugergrænseflade i iOS 7 med nye farver, ikoner og typografi - de enkeltstående apps er også blevet redesignet.
Det er positivt - ikke mindst i forhold til apps som Kalender, Noter, Påmindelser, Mail og Beskeder.
Den sidste app er ikke radikalt ændret, men de nye farver fungerer bare rigtig godt, og der er blevet plads til små animations-lækkerier som at der er "elastik," når man scroller op og ned, og at farverne afbleges, når en besked når toppen af skærmen.
Det samme gælder Kalender og Mail, der også har fået flere mindre, men gode forbedringer.
At designet i iOS 7 spiller godt sammen med designet i det nye iCloud i browserversionen, gør ikke forbedringerne mindre værd.
Måden, man skifter mellem de forskellige apps på, er også forbedret en smule, så man nu ikke bare ser app-ikonerne, men også indholdet af den enkelte app, ligesom det er smart at man lukker apps ved simpelthen bare at skubbe dem opad, når man er i multitasking-interfacet.
Mange andre nyheder
Der er blevet plads til en lang række andre nyheder i iOS 7, som vi ikke kommer nærmere ind på her.
Det drejer sig blandt andet om en helt ny Kamera-app med nye funktioner, Airdrop til trådløs overførsel af filer, en stribe nye erhvervsfunktioner og sikkerhedsfunktioner, en ny Safari-browser og gratis adgang til Apples kontorpakke-apps til alle nye iPhone-, iPad, og iPod Touch-brugere.
Problemerne i iOS 7
Vi har som sagt testet iOS 7 på en iPhone 4 og en iPad 2. Hvor iPad-udgaven kører helt gnidningsfrit, er iPhone-udgaven umiddelbart lige på kanten af, hvad den (indrømmet) halvgamle hardware kan klare.
Det ses blandt andet ved, at tastaturet en gang imellem hænger en smule, når man taster, og ved at vi flere gange har oplevet, at telefonen ikke reagerer helt uden problemer, når man vil tage et telefonopkald.
Det er ikke katastrofalt, men det viser, at det nok er meget fornuftigt, at Apple har sat minimumskravet for at kunne anvende iOS 7 til netop iPhone 4.
Vi har i de seneste uger kunnet skrive om en del problemer med iOS 7 her på Computerworld.
Værst har det været med de mange tredjeparts-apps, der af forskellige årsager i første omgang ikke virkede med det nye styresystem - hvor eksempelvis TDC stadig har problemer.
Det kan man dog ikke nødvendigvis give Apple skylden for, da forklaringen lige så godt kan være, at TDC ikke fik testet sine apps i tide, mens beta-versionerne af iOS 7 var ude.
Til gengæld kan Apple ikke løbe fra, at en del iPhone-brugere rammes af mystisk "blue screen of death.
Vi ved ikke ret meget om problemet eller dets omfang - og har heller ikke selv oplevet det - men at det eksisterer (i hvert fald for nogle brugere), bør nævnes.
Her er dommen over iOS 7
Alt i alt mener vi dog, at Apple-topchef Tim Cook har noget at have det i, når han betegner iOS 7 som den "største ændring siden introduktionen af iPhonen."
Det er ikke bare en stor ændring af styresystemet, det er også en rigtig god ændring.
Designmæssigt og funktionelt fremstår iOS 7 som det hidtil mest velkomponerede styresystem til iPhone, iPad og iPod Touch.
Om det så er bedre eller dårligere end de tilsvarende styresystemer fra Android og Windows Phone, er en helt anden diskussion.
Læs også:
Så er Apples iOS 7 frigivet: Hent styresystemet her
Apples iOS 7 til erhvervsbrug: Det skal du vide
Derfor skaber iOS 7 store problemer for TDC på tredje uge