Artikel top billede

Derfor bliver IBM's mainframe vraget af CPR

Et stort database-migreringsprojekt med alle danskeres CPR-numre er under opsejling. Læs her forklaringen på, hvorfor alle danskernes CPR-numre skal flyttes over på en Linux-platform.

Om tre måneders tid bliver alle danskernes omkring 5,6 millioner CPR-numre flyttet fra en mainframe-løsning over på en Linux-platform.

Det sker som led i en større strategi-plan, der blev udarbejdet allerede i 2011, fortæller kontorchef Carsten Grage fra CPR.

CPR er kunde hos it-leverandøren CSC, hvor det store forkromede CPR-register i dag deler mainframe-plads med blandt andet systemer fra Skat, Rigspolitiet og Moderniseringsstyrelsen.

Billigere drift og bedre kontrakter

Grundet den langsigtede strategi afviser Carsten Grage samtidigt, at migreringen fra mainframe til Linux har rod i det store hackerangreb på CSC's IBM-mainframe, der blev opdaget tilbage i det spæde forår.

"Formålet med at flytte CPR-registret over på Linux ligger derimod i, at vi på driften får en billigere platform, og den åbne Linux-platform giver os bedre muligheder for at konkurrenceudsætte opgaver i modsætning til den nuværende og proprietære mainframe-platform," forklarer Carsten Grage til Computerworld.

Migreringen fra mainframe til Linux sker om dagen søndag den 15. december, hvor der i en periode ikke vil være adgang til at ajourføre databasen.

Efter planen åbnes der helt for systemet igen om aftenen. 

Migreringen allerede i gang

Mere konkret bliver de mange millioner CPR-numre flyttet fra en DB2-database til mainframe-løsningen over til en DB2 LUW-database (Linux/Unix/Windows).

Carsten Grage fortæller, at ud over den helt store databaseoverførsel til Linux-platformen er migreringen sådan set allerede så småt i gang på applikationssiden.

"Alle nye applikationer bliver udviklet til Linux-platformen," forklarer han og understreger, at ud over den helt store database med de mange CPR-numre flytter tusindvis af kontrolprogrammer med.

Det gælder blandt andet de 420 batch-programmer, som offentlige og private kunder, som eksempelvis KMD, CSC og Nets, hver dag modtager opdateringer fra om ændringer som dødsfald og flytninger blandt deres kundekreds.

Kommer flere ændringer

I forbindelse med flytningen af CPR-registret skal både offentlige og private kunder være opmærksomme på, at de skal hente data fra CPR på nye måder.

I uge 41 - fra mandag den 7. oktober til fredag den 11. oktober - vil CPR således oplyse sine kunder via sin hjemmeside om nye IP-adresser, nye portnumre og nye password-regler, som træder i kraft i forbindelse med åbningen af den kommende Linux-platform.

"Indholdet bliver det samme, og de vil fortsat modtage en fil, som er identisk med den nuværende, kunderne skal bare hente filen et andet sted," lyder det fra Carsten Grage.

Du kan læse mere om migreringen hos CPR her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere