Test: Microsoft Surface Pro er fremtidens bærbare
Anmeldelse: Microsoft Surface Pro er den seneste tablet-pc, som Microsoft har skruet sammen.
Tidligere på året fik vi Surface RT, som er noget mere blodfattig og baseret på en ARM-processor.
Samtidig har RT flere begrænsninger i sit styresystem - det specialudviklerede Windows 8 RT.
Surface Pro derimod er en fuld Windows-oplevelse i en lille tablet-indpakning, og hestekræfterne fra Intel i5 processoren svarer til en meget fornuftig bærbar computer.
Det er med andre ord en laptop i forklædning som tablet-pc.
Men når Surface Pro løftes, kan man godt mærke, at der er gods i maskinen.
Den vejer 907 gram, og til sammenligning vejer iPad 652 gram, mens de fleste ultrabooks - altså bærbare computere i kompakt format - typisk vejer mellem 1,2 og 1,5 kilo.
Surface Pro kiler sig derfor ind mellem de to kategorier.
Selve designet ligner Surface RT, og den er kun vokset en smule i tykkelsen.
Det er også samme kvalitetsfølelse, når man holder om tablet-pc'en. Det virker som kram og ikke som et stykke plastiklegetøj fra Fætter BR eller den noget mere ufærdige Samsung Smart Pro.
Touchskærmen er på 10,6 tommer og i fuld HD, altså en opløsning på 1.920 gange 1.080 pixel.
Det kan virke en smule overvældende på en så lille skærm, og det kan kræve tilpasning af individuelle programmer og browsere for at fungere optimalt til den enkelte brugere.
Microsoft har med Office 2013 gjort en del arbejde omkring det, men med ældre programmer som for eksempel Lotus Notes skal du have ekstremt små fingre for at ramme nogle ikoner.
Her kommer du ikke uden om en mus, en pen eller trackpad'en på et eventuelt tilkoblet tastatur.
Selve skærmen er i øvrigt glimrende, og den er skarp. Farverne er gode, og ved fuld lysstyrke er det en fornøjelse at bruge maskinen.
Hjemløs pen medfølger
Displayet kan naturligvis betjenes med ens pølsefingre, men Microsoft har også vedlagt en pen med samme dimensioner som en gammeldags stiftblyant til Surface Pro.
Det er naturligvis praktisk, hvis du sidder og roder med Excel på tablet-pc'en og vil være sikker på at ramme det helt rigtige felt. Men spørgsmålet er, hvor mange der reelt vil bruge pennen, som i øvrigt let kan blive væk.
Modsat Lenovo som har flere tablet-pc'er, hvor der er et lille 'musehul' til pennen, skal den på Microsoft Surface Pro sættes fast i siden.
Her er et lille magnetfelt, der også bruges til at koble strømkabel til maskinen, og der kan pennen sættes fast.
Men når Surface Pro skal lades op, må pennen fjernes, og så gælder det om at huske at få den med, når du skal på farten igen.
I øvrigt er magnetfeltet til opladning smart tænkt, og de har uden tvivl hentet inspiration hos Apple, der har en lignende funktion på sine bærbare computere.
Desværre er Microsofts løsning ikke optimal. Selv om den er magnetbaseret, kan det faktisk være lidt svært at få mingeleret strømkablet korrekt på plads, så Surface Pro lades op. Samtidig skal man lige være opmærksom på, at i nogle situationer sidder det fast, men lader ikke.
Hov, hvor er Office-pakken henne?
Et af de geniale tiltag på Surface Pro er den kickstand, som er en integreret del af ryggen på tablet-pc'en.
Ligesom på Surface RT kan den foldes ud, og dermed står Pro oprejst af sig selv på eksempelvis et bord.
Det er virkelig godt tænkt og fungerer fremragende ved daglig brug. Kickstanden er solid og klippestabil.
Desværre følger der ikke noget tastatur med Surface Pro, hvilket er ærgerligt, specielt til prisen.
Du skal altså selv koble et tastatur til maskinen, hvis du virkelig vil udnytte dens muligheder. Det kan ske via Bluetooth eller via USB-kabel.
Surface Pro har en USB 3.0-port i fuld størrelse i siden, som kan bruges.
Specielt hvis du overvejer en docking-løsning, hvor USB 3.0 åbner op for docks med netkort, skærmstik og flere USB-tilslutninger.
Det er dog oplagt at købe en af de tastaturløsninger, som Microsoft har fremstillet til Surface-serien. De hedder Touch og Type Cover og klikkes meget nemt på maskinen via magneter, og det fungerer upåklageligt.
Begge tastatur kan i øvrigt bukkes ind mod skærmen og beskytte den under transport, og de vejer meget lidt. Den tungeste er under 250 gram.
Fælles for dem er dog, at selv om de sidder godt fast på Surface, så gør det ikke maskinen til en lille bærbar.
Dertil er kombinationen af støtten bagpå og det bløde hængsel til tastaturerne for ledeløst. Du kan godt balancere maskineriet på lårene, men det bliver aldrig helt godt.
Hvad angår tastaturerne, er vi ikke særlig begejstret for det gummi-agtige Touch Cover, som er fuldkommen fladt.
Når der skrives på det, minder det om at tromme fingrene mod et bord: der er ingen fornemmelse af, om man rammer de rigtige taster.
Der er mere respons i Type Cover, som alligevel er virkelig tyndt. Det minder om et rigtigt tastatur, selv om tasterne er mindre og ikke særlig høje. Det tog os lidt tid at vænne os til, men nu er skrivehastigheden anstændig.
Det koster cirka 1.000 kroner, hvis du smider Touch eller Type Cover ned i indkøbsvognen. I vores øjne burde det dog nok følge med.
Skal du i øvrigt have netstik, VGA eller HDMI ud af din Surface Pro, skal du regne med at betale yderligere 329 kroner per stik til Microsoft.
Det kan hurtigt løbe op og understreger måske, at Pro primært er målrettet virksomheder.
Ingen Office med
En anden udgift, som du måske skal til at indregne i dit budget, er en kontorpakke, da Office ikke følger med Pro-versionen.
Det gjorde den på den billigere RT-version.
Det er naturligvis muligt at vælge en gratis løsning, men hvis du gerne vil have Office på Surface Pro, skal du købe en licens eller tegne et abonnement (eksempelvis 799 kroner for et års adgang til Office 365 Home Premium).
Ærgerligt at softwaregiganten ikke har vist sig fra sin generøse side og smidt kontorprogrammet på sin egen topmodel. Det er trods alt ikke nogen billig maskine, og Surface Pro i en 64 gigabyte version koster 6.799 kroner, mens du skal give 7.499 kroner for en 128 gigabyte version.
Tablet-pc'en ville være noget mere attraktiv, hvis kontorpakken allerede var om bord.
Så meget kommer den til at koste dig
Som nævnt indledningsvist er der godt med hestekræfter i Surface Pro, som er udstyret med en Intel Core i5-processor og fire gigabyte ram.
I testperioden har vi kørt både Photoshop og videoredigeringsprogrammet Premiere Pro fra Adobe, og det har faktisk fungeret tilfredsstillende til husbehov.
Samtidig har vi haft Surface Pro sluttet til en 30 tommer skærm med 2.560 gange 1.600 pixels, mens den stadig også trak sin almindelige skærm på 1.920 x 1.080 pixels.
Det fik ikke den lille maskine til at svede, hvor en MacBook Air fra 2011 godt kunne miste pusten.
Surface Pro bliver dog noget varm på bagsiden, når den bliver presset, og blæseren kan sætte ind, når der eksempelvis redigeres video.
Til de fleste opgaver er Surface Pro dog musestille, og der er ikke det store sus i blæseren, når den tages med over i sofaen til lidt tilfældig surf på nettet. Faktisk skal øret normalt helt ned til kanten, før en svag summen fra ventilationshullerne kan høres.
Tablet-pc'en er ganske udmærket som en regulær kontorkriger, der kan bruges til typiske pc-opgaver med undtagelse af avancerede 3D-spil.
Batterilevetiden kunne være bedre
Med sin kompakte form er Microsofts maskine en oplagt rejsekammerat, og den er utrolig nem at have med på farten.
Desværre er der ingen mulighed for at smide et 3G/4G-sim-kort i maskinen, da den udelukkende virker med Wi-Fi.
Det kan naturligvis klares ved at forvandle mobilen til et hotspot, men det havde nu været rart med muligheden for 3G/4G, når Surface Pro er en let og flad følgesvend.
Batterilevetiden er desværre en af maskinens svage sider, og den har svært ved at klare en hel arbejdsdag uden at få en sjat strøm. Vi fik mellem fire og fem timer ud af den de fleste dage, hvor Wi-Fi var konstant tændt og skærmen skruet godt op.
Tablet-pc'en er udstyret med tredje generation af Intel Core i5, hvilket er lidt ærgerlig timing, da fjerde generation - kaldet Haswell - er på vej ud på markedet nu.
Du kan læse mere om hvad Haswell betyder for dig i vores artikel her.
Den nye processor byder på markante forbedringer af batterilevetiden, som Surface Pro virkelig kunne have gavn af.
Alt i alt er Microsoft Surface Pro uden tvivl et rigtig godt bud på, hvor den bærbare computere er ved at bevæge sig hen: langt ind i grænselandet mellem laptop og tablet.
Men vi er ikke nået dertil, hvor vi har fingre i den ultimative computer, og for de fleste vil Surface Pro være et supplement til deres primære arbejdsmaskine.
Det er dog muligt at bruge Surface Pro som sin eneste computer, men så vil det være mest optimalt at investere i en stor skærm og et ordentligt tastatur, som Microsofts maskine kan kobles til på kontoret eller arbejdspladsen.
Det er nemlig en smule udfordrende at foretage alt sit arbejde på den 10,6 tommer store skærm.
Og lad os så gøre regnestykket op: Et styk Surface Pro 128 gigabyte, et års Office-pakke, net- og VGA-stik samt tastatur. Pris: cirka 10.000 kroner.
For det samme beløb er det muligt at få en ganske potent og let ultrabook med touchskærm.
Surface Pro er derfor ikke for alle, men den er et godt pejlemærke for, hvordan fremtidens computer kommer til at være: Lille, let, lynhurtig og lækker.
Microsoft Surface Pro ender på karakteren fire ud af seks. Og så venter vi spændt på en opdateret version, som leverer bedre batterilevetid.