Artikel top billede

Test: Ni måneder med Samsung Galaxy S3 - det har jeg lært

Den er udråbt til den bedste telefon i verden, og den er solgt i mere end 40 millioner eksemplarer. Men hvordan klarer Samsung Galaxy S3 sig, når den testes over ni måneder?

Ofte har jeg ikke ret lang tid til at teste nye telefoner. Typisk 14 dage. Så må mobilen pakkes sammen igen og sendes retur til producenten. 

Det er naturligvis muligt at lære en hel del om telefonen i løbet af en 14 dages testperiode, men nogle ting er svære at sige noget kvalificeret om, eksempelvis slitage af batteri og design.

Jeg anmeldte Samsung Galaxy S3 tilbage i juni 2012, og jeg købte selv telefonen senere den måned.

Derfor har jeg haft mobilen på mig i over et halvt år, og det har været min backup, når jeg har testet nye telefoner.

I denne test bruger jeg ikke tid på at gennemgå alle de vigtige funktioner, som telefonen er udstyret med, i stedet fokuserer jeg på de gode og mindre imponerende sider af telefonen, som jeg oplevet over længere tid.

Min originale anmeldelse af Samsung Galaxy S3 kan læses her.

Fantastisk batteri

Jeg hører til typen, der ikke kan holde ud at se på skærme, hvor lysstyrken er helt i bund, og det ser ud til, at nogen har smurt leverpostej ud over det hele. Nej tak.

Jeg kører med fuldt blus på skærmen, selv om det er hårdt for mobilens batteri. Især når skærmen er oppe i en størrelse på 4,8 tommer som Samsung Galaxy S3. 

Samtidig hader jeg, hvis skærmen pludselig slukker, når jeg er i gang med at læse noget.

Med Galaxy S3 indførte Samsung en smart funktion, der benytter frontkameraet til at se, om man kigger på skærmen. Hvis man gør det, så går den ikke på standby.

Den funktion benyttede jeg mig af til at begynde med, men slog den fra. 

I stedet satte jeg via skærmindstillinger displayet til at være tændt i to minutter, når det blev aktiveret.

Dermed er jeg sluppet for, at skærmen pludselig går på standby, uden at jeg har fået læst ting færdig. 

Selv med skærmen på fuld lysstyrke og lange aktiveringer af displayet har batteriet alligevel leveret overbevisende resultater.

Holder i flere dage på Wi-Fi

I løbet af det seneste halve år er det kun meget, meget få gange, at Galaxy S3 ikke har overlevet en hel dag uden at kysse lidt med en stikkontakt. 

De gange, hvor den er død før tid, er ofte, når jeg har optaget flere HD-videoer og brugt (for) lang tid på YouTube eller Vimeo. 

Jeg er derfor virkelig tilfreds med batteriet, som i forhold til mange af mine tidligere telefoner ikke ser ud til at blive slidt lige så hurtigt. 

Når jeg tester telefoner, lader jeg i øvrigt ofte Samsung Galaxy S3 følge med uden simkort, men med Wi-Fi aktiveret.

Indimellem bruger jeg nogle af de apps, som er på telefonen, tager et par billeder eller bruger browseren. Med den meget sporadiske brug kan Samsung Galaxy S3 holde sig i live i flere dage uden opladning, og den lange batterilevetid er noget af det, som jeg sætter stor pris på ved netop denne model.

Plads til forbedring af fotodelen

Det er dog ikke alt ved Galaxy S3, som får mig til råbe halleluja og løbe skrigende gennem redaktionslokalet, mens jeg insisterer på at uddele highfives til højre og venstre. 

For pokker, hvor jeg savner en fysisk fotoknap. 

Windows-modeller som Nokia Lumia 920 og iPhone 5 har det, men der er ikke nogen på de fleste Android-modellerne, og derfor heller ingen på Samsungs telefon. 

Men det er bare bøvlet at skulle røre ved touchskærmen for at tage et billede, når telefonen er oppe på 4,8 tommer. 

Det ender ofte med, at en hånd krampagtigt forsøger at holde Galaxy S3 nogenlunde stabil, mens en pegefinger hakker løs på skærmen som en spætte.

Når fingeren rammer skærmen, gælder det om ikke at skubbe til den, for så bliver billedet ikke, som du gerne vil have. Pyh. 

Galaxy S3 har dog mulighed for at tage fotos ved hjælp af talekommandoer, og det har jeg brugt nogle gange med succes.

Jeg føler mig dog lidt som en klovn, når jeg råber 'capture' og 'shoot' til mobilen. Især de gange hvor telefonen ikke reagerer.

Og så er der andre gange, hvor en høj lyd sætter udløseren i gang utilsigtet, og der lyder et højt 'klik'.

Konkurrenterne er foran

Selve kameraet er i øvrigt ikke telefonens stærkeste side. Forstå mig ret. Det er ikke dårligt, men det var bare ikke så imponerende som resten af telefonen. 

Det seneste halve år har jeg fået taget en del fotos og videoer med telefonen.

Den klarer generelt HD-video godt, og det samme gælder for billeder. Men jeg ville nu gerne have noget, der var lidt bedre. 

Især når det tænkes på, hvad konkurrenterne det seneste år har præsenteret. Her tænker jeg særligt på Nokias Lumia 920's evne til at tage brugbare billeder i mørke. 

Generelt er fotos taget med iPhone 5 i mine øjne desuden ofte noget bedre end tilsvarende taget med Samsung Galaxy S3. 

En smule skuffelse

Når det gælder videooptagelser med telefonen, er jeg både blevet overrasket og en lille smule skuffet. 

Lyden har overrasket mig en del, da jeg både har optaget til koncerter med høj musik og samtaler udenfor i det danske blæsevejr, uden at der har været altødelæggende støj. 

Til gengæld har jeg oplevet, at lyd og de levende billeder er asynkrone på nogle optagelser. Det er lidt mærkeligt og primært opstået, når jeg har optaget lange videoklip i fuld HD, og batteriet har været godt brugt. Det ændrer dog ikke på, at det er en smule skuffende.

Røvtur på første klasse og aldringstegn

Samsung Galaxy S3 har haft et hårdt liv i min lomme, og jeg er virkelig imponeret over mobilens overlevelsesevne. Den har aldrig været pakket ind i noget cover, og den har været en tur i kanvassen adskillige gange uden at brokke sig over det og uden at tage synlig skade. 

Plastikindpakningen har vist sig at være rigtig holdbar.

Men den har også fået tæsk, som har efterladt ar på telefonen.

Det værste uheld skete, da jeg havde lagt telefonen på passagersædet i en bil. Her lå også en pose.

Da jeg forlod bilen, havde jeg glemt alt om telefonen og hev bare posen ud af bilen.

Men det betød, at telefonen skød ud fra passagersædet som en kanonkugle for at banke fortænderne i asfalten og derefter slå et par saltomortaler, der ville gøre en olympisk gymnast misundelig. En rigtig røvtur på første klasse.

Resultatet var et stort hak i den ende side og en lille ridse i skærmen. Det var uhyggelig billigt sluppet, så holdbarheden er uden tvivl i orden.

Men ... der er dog begyndt at opstå nogle aldringstegn, her ni måneder efter at jeg pakkede telefonen ud for første gang.

Plastikbagsiden har fået en del småridser efter almindelig slitage. Min model er hvid, så det ses ikke, medmindre du kommer meget tæt på.

Der er også kommet tre flænger i den sølvramme, der omkranser telefonen. Jeg er tvivl om, hvorvidt de opstod som følge af røvturen. Men andre brugere har oplevet samme flænger, der er sorte og tynde som et hår.

Bagside med ridser

Der er også med tiden opstået nogle lidt besynderlige 'sprængninger' i plastikoverfladen på bagsiden. Nærmest som et mønster.

Umiddelbart kunne de være opstået ved et hårdt tryk mod bagsiden, der siden har fået mærkerne til at brede sig - lidt ligesom vinduesglas, der flækker.

Det er ikke noget, der påvirker funktionaliteten, men de er meget synlige modsat småridserne. Af æstetiske grunde kan det derfor være, at jeg skifter bagsiden på et tidspunkt. Den tynde bagbeklædning kan fås til cirka 200 kroner.

Størrelsen er ikke et problem

Efter at have haft Samsung Galaxy S3 i lommen siden juni 2012 er stadig glad for formen og den forholdsvis lave vægt. Mobilen kan føles en smule glat, men ikke som et stykke vådt sæbe, der forsøger at stikke af.

Jeg har også fuldkommen vænnet mig til den 4,8 tommer store skærm, og det er faktisk svært at gå ned i størrelse nu.

Det er lidt ligesom med fladskærme. Når man først har inviteret en stor en af slagsen indenfor, føles det forkert at skifte til en mindre.

Den store skærm betyder, at min computer og iPad får langt flere hvilepauser end tidligere. Til mange småting er de 4,8 tommer nemlig ganske fornuftige, eksempelvis websurf, lidt video og mailhåndtering.

Stadig på toppen og klart værd at anbefale

Samsung har ikke sparet på funktionerne i Galaxy S3. Nogle har jeg brugt mere end andre. 

Eksempelvis har jeg ikke gidet at bruge særlig meget tid på den noget hypede funktion med at trække videoafspilleren rundt på skærmen som et ekstra lag. 

Til gengæld er jeg blevet positivt overrasket over, hvor meget jeg har brugt Dropbox på mobilen. 

Samsung gav med Galaxy S3 adgang til 50 gigabyte gratis lagerplads på Dropbox.com i en periode på to år. 

Jeg havde allerede en Dropbox-konto, da jeg købte Galaxy S3, men jeg har faktisk benyttet den endnu mere takket være den enorme lagerplads, som bliver stillet til rådighed. 

Min Galaxy S3 er sat op til at automatisk at uploade alle billeder og videoklip til webtjenesten, og det har været virkelig praktisk i mange situationer.

For via Dropbox.com har det været nemt at dele og downloade indholdet, og det har fungeret som en smart backupløsning. 

Massevis af opdateringer

Der har løbende været massevis af opdateringer til telefonen i den tid, som jeg har haft den. Den helt store er naturligvis, at telefonen ved fødslen var udstyret med Android 4.0, men siden fik 4.1. 

I nogle perioder har det nærmest været irriterende, så meget telefonen skulle opdateres - og dermed genstartes. 

Der er kommet flere fejlrettelser, selv om telefonen nu ikke har virket specielt mærkelig. Det har eksempelvis ikke været nogen spontane genstarter eller nedbrud. Generelt har mobilen været yderst driftsikker, selv når den har været tændt i lang tid.

Og modsat mange af de andre Android-konkurrenter fra 2012 er Samsung Galaxy S3 ikke blevet glohed, når den er blevet presset. 

Et godt køb - til den rette pris

Det store spørgsmål er naturligvis, om Samsung Galaxy S3 stadig er en anbefaling værd? Bestemt. 

Det er fortsat en af de bedste telefoner i butikkerne i øjeblikket. Den er naturligvis ikke helt så fantastisk, som da den dukkede op i 2012. Men den er stadig en virkelig gennemført smartphone, som kan vise sig at være et rigtig godt køb i den kommende tid. 

Samsung er nemlig ved at være klar med afløseren til Galaxy S3, som vises frem den 14. marts.

Derfor vil prisen på S3'eren de kommende måneder formentlig gå en hel del ned - ikke mindst når den nye S4 rammer butikkerne i slutningen af foråret.

First movers vil formentlig kigge på den nye model, mens de mere snusfornuftige og økonomiske vil kigge på S3'eren for at se, om den er mulig at få til en god pris. 

Hvis prisen kommer ned lige omkring 3.000 kroner, ville jeg faktisk hellere have Galaxy S3 i min lomme end nogle af de nyere Android-telefoner som Google Nexus 4, Sony Xperia V og LG Optimus G. 

Hvis jeg skal give Galaxy S3 en ny karakter, må det blive fem ud af seks. I min originale anmeldelse fik den seks ud af seks, men stjerneglansen er falmet en smule over telefonen i løbet af de seneste ni måneder. Alt i alt er Galaxy S3 dog stadig en virkelig glimrende telefon. 

Har du også en Samsung Galaxy S3 - hvad er dine erfaringer? Kommentarfeltet er åbent til fri leg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere