Læs også:
Ny strid: Hvem opfandt egentlig internettet
Computerworld News Service: Det globale system af indbyrdes forbundne computernetværk, der har forandret livet for milliarder af mennesker over hele verden, som vi kalder internettet, fyldte 30 på den første dag i det nye år.
Selvom internettet kan spores tilbage til forskning i 1960'erne - bestilt af USA's regering med det mål at udvikle robuste, fejltolerante og distribuerede computernetværk - så var det 1. januar 1983, at internettet, som vi kender det, erstattede tidligere netværkssystemer.
Denne dag gik USA's forsvarsministeriums netværk, Arpanet, fra den ældre protokol Network Control Program (NCP) og over til Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP), som nu er grundlag for hele internettet.
Grunden til dette skift var, at Arpanet på daværende tidspunkt havde cirka 1.000 computere tilsluttet og var i hurtig vækst.
For at kunne håndtere det større og i stigende grad komplekse netværk var der brug for en ny protokol.
Sådan oplevede Vint Cerf nettets fødsel
Vint Cerf, der i dag er vice president og chief internet evangelist hos Google, var del af det team, der udviklede den nye protokol, der specifikt blev designet til at understøtte forbindelser mellem forskellige pakkekoblede datanet.
I et blogindlæg, der markerer det moderne internets 30 års jubilæum, skriver Cerf, der ofte kaldes internettets gudfar, at den følelse, han husker tydeligst fra den dag, er lettelse.
"Der var ingen stor højtidelighed - jeg kan ikke engang finde et fotografi. De eneste fysiske minder, der er tilbage, er de badges med teksten 'Jeg overlevede skiftet til TCP/IP', som de, der gennemgik prøvelsen, bar med stolthed," fortæller han.
"Alligevel var det, set i bakspejlet, indlysende, at det var en begivenhed af afgørende betydning. På den dag fødtes det internet, der i dag er i drift."
Den britiske datalog Sir Tim Berners-Lee tog senere udgangspunkt i den nye internetprotokol, da han i 1989 opfandt det system af indbyrdes forbundne hypertekst-dokumenter, der kendes som World Wide Web.
Oversat af Thomas Bøndergaard
Læs også: