Artikel top billede

Vint Cerf: Sådan skabte vi internettet for 30 år siden

I denne måned er det præcis 30 år siden, det moderne internet blev født. Vint Cerf skriver, hvordan det gik for sig.

Læs også:

Ny strid: Hvem opfandt egentlig internettet

Computerworld News Service: Det globale system af indbyrdes forbundne computernetværk, der har forandret livet for milliarder af mennesker over hele verden, som vi kalder internettet, fyldte 30 på den første dag i det nye år.

Selvom internettet kan spores tilbage til forskning i 1960'erne - bestilt af USA's regering med det mål at udvikle robuste, fejltolerante og distribuerede computernetværk - så var det 1. januar 1983, at internettet, som vi kender det, erstattede tidligere netværkssystemer.

Denne dag gik USA's forsvarsministeriums netværk, Arpanet, fra den ældre protokol Network Control Program (NCP) og over til Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP), som nu er grundlag for hele internettet.

Grunden til dette skift var, at Arpanet på daværende tidspunkt havde cirka 1.000 computere tilsluttet og var i hurtig vækst.

For at kunne håndtere det større og i stigende grad komplekse netværk var der brug for en ny protokol.

Sådan oplevede Vint Cerf nettets fødsel

Vint Cerf, der i dag er vice president og chief internet evangelist hos Google, var del af det team, der udviklede den nye protokol, der specifikt blev designet til at understøtte forbindelser mellem forskellige pakkekoblede datanet.

I et blogindlæg, der markerer det moderne internets 30 års jubilæum, skriver Cerf, der ofte kaldes internettets gudfar, at den følelse, han husker tydeligst fra den dag, er lettelse.

"Der var ingen stor højtidelighed - jeg kan ikke engang finde et fotografi. De eneste fysiske minder, der er tilbage, er de badges med teksten 'Jeg overlevede skiftet til TCP/IP', som de, der gennemgik prøvelsen, bar med stolthed," fortæller han.

"Alligevel var det, set i bakspejlet, indlysende, at det var en begivenhed af afgørende betydning. På den dag fødtes det internet, der i dag er i drift."

Den britiske datalog Sir Tim Berners-Lee tog senere udgangspunkt i den nye internetprotokol, da han i 1989 opfandt det system af indbyrdes forbundne hypertekst-dokumenter, der kendes som World Wide Web.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Ny strid: Hvem opfandt egentlig internettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere