Ulåste trådløse netværk er guf for it-kriminelle, der vil lave deres unoder uden at blive afsløret. Derfor er det politiets opgave at få sat kodeord på de pivåbne forbindelser.
Sådan er det i hvert fald i Australien, hvor ordensmagten er begyndt at forebygge internet-kriminalitet ved at advarer borgerne om, at deres wifi står klart til at blive udnyttet af ubudne gæster.
Politiet i Queensland vil som de første køre rundt i gaderne i Brisbane og lede efter signaler, der ikke er krypteret - helt lavpraktisk "wardriving" med en bærbar på føresædet.
Betjentene skal så informere ejerne af de usikre netværk og vende tilbage på et senere tidspunkt for at se, om opfordringen er blevet fulgt.
Hvad er en sikker forbindelse?
Nogle sikkerhedseksperter hilser politiaktionen velkommen, mens den blandt nogle borgere vækker forundring. Nogle mener, at politiet i stedet burde bruge sin kræfter på almindeligt politiarbejde. Det kan man læse på politiets Facebook-side.
Her spørger en borger også, hvad politiet helt præcist betegner som en sikker kryptering, da de fleste jo kan brydes.
"WPA2 er et minimum, som også de fleste routere understøtter. Det er trods alt bedre at have en sikkerhedslås på sin fordør end at nøjes med et fluenet," svarer politiet og siger, at WEP-krytering ikke er nok.
I Danmark
Åbne netværk har også været et debatemne i Danmark.
I flere retssager om fildeling har anklagede klaret frisag, fordi det ikke har været muligt at henføre den ulovlige fildeling til den specifikke person.
Af samme årsag har den danske filmproducent Ronnie Fridthjof argumenteret for, at den person, der betaler for internetforbindelsen, burde gøres ansvarlig for, hvad der foretages på deres netforbindelse - uanset hvem der rent faktisk har foretaget handlingen. Et tiltag som skulle gøre ejermændene mere interesseret i at sætte kodeord på deres forbindelse, men som også kan være på kant med den dansk retsikkerhed.