Artikel top billede

Foto: Ed Horton hos IBM arbejder med en system z9 mainframe fra midten af nullerne.

Efter 45 år: Mainframen droppes på oldgammelt dansk it-system

Et af Danmarks ældste it-systemer flyttes efter 45 år væk fra mainframe-platformen. .

Et af landets ældste it-systemer, CPR-systemet, der kom til verden i 1968, flytter efter næsten 45 år væk fra mainframe-platformen.

I stedet skal alle danskeres CPR-numre med tilhørende oplysninger fremover driftes på Linux og midrange-servere. 

Det fortæller Carsten Grage, der er kontorchef hos CPR-kontoret. Og han forklarer, at årsagen til beslutningen er enkel:

"Det sker simpelthen for at stille os i en langt gunstigere konkurrencesituation, efter at systemet er flyttet derover," siger han.

Arvegods

Dermed er muligheden for at få en anden leverandør end it-giganten CSC, der med overtagelsen af Datacentralen i 1990'erne arvede CPR-kontoret som kunde.

Carsten Grage fortæller, at der er masser af gode tekniske grunde til at køre CPR-registeret på en mainframe, både da man oprettede systemet og også gennem årene.

"Men der er ikke noget ved CPR-systemet i dag, som teknisk eller kapacitetsmæssigt tilsiger at det nødvendigvis skal køre på en så kraftig platform, som en mainframe," siger han. 

I stedet skal CPR-systemet fremover flyttes til midrange- servere og løsningen bliver helt konkret Linux ovenpå HP-servere, siger Carsten Grage.

"Udviklingen har gjort, at CPR-systemet kan køre i et sådant miljø. Og der kommer vi over på en platform hvor konkurrencen efter vores vurdering er væsentlig bedre end hvis vi bliver på mainframe-platformen," siger han.

Han fortæller, at der er reaktivt få leverandører på markedet som drifter og vedligeholder systemer på mainframe-systemer i modsætning til midrange-servere, der står hos langt flere leverandører. Noget der naturligvis har indflydelse på driftsomkostningerne.

"Det vurderer vi vil komme til udtryk i en lavere pris på drift og vedligeholdelse næste gang vi konkurrence udsætter systemet," siger han.

CSC flytter platformen

Carsten Grage fortæller, at det er leverandøren, CSC som står for arbejdet med at migrere CPR-systemet over på et andet driftsmiljø.

Parterne ragede sidste år uklar og følgen blev, at CPR-kontoret droppede to års udviklingsarbejde hos CSC på systemet webajour og krævede 30 millioner kroner tilbagebetalt. 

"Vi vil have flyttet systemet inden vi sender det i udbud. Og det kan vi gøre under den nuværende kontrakt med CSC," siger Carsten Grage.

"Vi har som udgangspunk for dette arbejde ønsket at komme over på en platform som var billigere i drift. Og der har CSC sammen med os og Rambøll været enige i, at det nødvendigvis må indebære, at vi forlader mainframen," siger han.

Hvor meget arbejdet omkring flytningen væk fra mainframen kommer til at koste CPR-kontoret eller CSC, ønsker Carsten Grage ikke at oplyse.

"Det kan jeg ikke give dig et tal på. Det er et platformsskift som kommer begge parter til gode under den nuværende kontrakt. Vi foretager en investering med henblik på at bringe os i en gunstigere konkurrencesituation," siger han.

Brændende platform

Der er dog først i begyndelsen af 2013 at danskernes CPR-numre bliver flyttet væk fra den oprindelige platform, som dermed næsten når at fejre 45-års jubilæum hos Staten. 

Ifølge Carsten Grage viser en række forundersøgelser og tests at det er muligt at flytte applikationerne, der er udviklet i Natural, over på Linux-miljøet.

Han fortæller, at CPR-kontoret forventer at Natural fra Software A G i mange år frem vil være på markedet og han peger på, at mange store kunder, også i Danmark fortsat vil benytte softwaren.

"Så vi står ikke på en brændende platform," siger Carsten Grage.

Overflytningen af det CPR-systemet skal ifølge kontorchefen ske trinvis og med løbende proof of concept-tests før hver ændring.

Samtidig skal moderniseringen ske i etaper, sådan at projektet ikke bliver for stort og uhåndterligt, fortæller han.  

Han fortæller, at nye applikationer til CPR-systemet bliver kodet i Java. Men der er masser applikationer som er kodet i Natural, som fungerer upåklagelig, siger han.

"Dem gør vi ikke noget ved i forbindelse med omlægningen og re-kodningen. De kører bare videre ovre på en midrange-platform," siger Carsten Grage.

Flytning er gennemført i 2013

Han fortæller, at arbejdet allerede er i gang og at flytningen vil være gennemført i løbet af 2013. først herefter vil CPR-kontoret blive genstand for en eventuel modernisering, hvor Natural-kode eventuelt udskiftes og det droppede webajour muligvis genovervejes.

Han fortæller, at CPR-systemet trods de mange år på bagen ikke på nogen måde er antikveret.

"CPR-systemet kører upåklageligt. Der er 100 procents oppetid, der er gode svartider og vi leverer vores batchleverancer hver aften uden fejl eller forsinkelser," siger han.

"CPR-systemet er et af Danmarks ældste it-systemer. Det har den utaknemmelige rolle at vi hele tiden skal køre på den nyeste teknologi samtidig med at vi så at sige bliver bremset af, at alle vores kunder lige skal følge med os," siger han. 
 
Det betyder i praksis, at CPR-kontoret skal holde systemet kørende, indtil andre myndigheder er ovre på den nye teknologi, men samtidig bevæge sig fremad, forklarer Carsten Grage.  

"Det er nu en gang vores skæbne. Vi er ikke bygget på en bar mark i 2011 udelukkende med den moderne teknologi. Vi har en historie og den følger med," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere