"95 procent af alt downloadet musik er ulovligt". Sådan argumenterede handelsminister Pia Olsen Dyr for nylig for Danmarks tilslutning til ACTA. Argumentet faldt på en høring om antipirat-traktaten i Folketingets Europaudvalg.
Som påpeget i ComON - og senere i radioprogrammet Detektor - brugte ministeren dermed et tre år gammelt og temmeligt usikkert tal hentet fra interesseorganisationen IFPI. Organisationen havde dengang i 2008 skønnet sig frem til den skyhøje piratprocent som et overordnet tal for det samlede globale download af musik.
At handelsministerens tal for mængden af ulovlige downloads formentlig er vildt overdrevet for Danmarks vedkommende, ser man af en ny rapport, som oven i købet stammer fra samme organisation, nemlig IFPI.
Den danske afdeling af IFPI har netop sendt sin årsrapport for 2011 på gaden, og den viser flere interessante tendenser, som peger i den stik modsatte retning af de bombastiske pirat-påstande, som Pia Olsen Dyhr diskede op med under ACTA-høringen.
Takket være vigende salg af de relativt dyre musik-cd'er, har musikbranchen i Danmark totalt set lavere omsætning end tidligere. Branchen solgte for 420 millioner kroner i 2011 sammenlignet med et salg på 467 millioner kroner året før.
Men i modsætning til cd-salget, er det digitale salg gået fint fremad - fra 139 til 164 millioner kroner - i samme periode. Og fremgangen gælder både digitale downloads og musikbranchens indtægter fra streaming-tjenster som TDC Play, WIMP og senest Spotify.
Streaming-tjenesterne har endda potentiale til at trække total-omsætningen op over nedgangen, som de gammeldags cd'er har afstedkommet.
IFPI peger selv på de markant øgede indtægter fra streaming-tjenester i Norge og Sverige, hvor tjenesterne (især Sportify) typisk har været på markedet længere end herhjemme. I Pirate Bays hjemland Sverige var musikbranchens digitale vækst sidste år på 65 procent, mens den i Norge androg hele 73 procent.
Optimisme
"Set med danske øjne er den digitale udvikling i Sverige og Norge dog først og fremmest med til at skabe velbegrundet optimisme. For det første fordi streaming- og abonnements-tjenesterne har vist, at de i løbet af få år bidrager til at stabilisere en branche, der har styrtblødt i et årti. For det andet fordi erfaringerne fra de nordiske nabolande viser, at streamingtjenesternes stejlt stigende vækstkurver ikke skyder i vejret på bekostning af det eksisterende downloadmarked. Dermed tegner der sig nemlig et spændende billede af en udvikling i Danmark, hvor både download- og streamingtjenester er med til at sikre et bæredygtigt digitalt marked," hedder det i IFPI's danske årsrapport.
Hele rapporten (PDF) kan hentes her.