Læs også:
Så mange personer sender et tweet hver dag
Vi har netop passeret de dage, hvor danskerne typisk sender flest sms'er.
Der blev da også sendt millioner af sms'er henover julen og nytåret i 2011, men om det fortsætter på den måde er ikke sikkert.
Danskerne har i hvert fald sendt markant færre sms'er det seneste år sammenlignet med årene forinden. Det viser tal fra den nu lukkede IT- og Telestyrelse.
Antallet af sms'er sendt af danske mobilabonnenter toppede i første halvår af 2010, hvor vi tilsammen sendte 6.621.000.000 sms'er.
Siden har vi sparet tommeltotterne.
Yderligere fald i vente
Andet halvår 2010 sendte vi således 200 millioner færre sms'er end de forgående seks måneder. Og i første halvår 2011 blev der sendt en halv milliard færre beskeder end samme periode året før.
Poul Ernst Jessen, der er aktieanalytiker hos Danske Markets, tror, at nedgangen fortsætter.
"Jeg tror, der kommer et yderligere fald i sms'erne," siger han til Computerworld.
Analytikeren har to mulige forklaringer på udviklingen i danskernes sms-tendens.
"Smartphones. Når du har en smartphone, så er der mange, der er på Facebook eller sender e-mails i stedet for at sms'e. Behovet for sms er blevet mindre," siger han.
Den anden mulighed ligger i det tidligere masseforbrug af sms'er.
"Jeg kunne også forestille mig, at der er et mætningssyndrom. Folk er blevet mættet af hele tiden at sms'e. Det toppede efter vi fik fri sms. Derefter har folk bare sms'et løs. Og nu dør det så lidt."
Sådan mærker telebranchen faldet
Poul Ernst Jessen mener dog ikke, danskerne kommunikerer mindre, selvom vi skriver færre sms'er til hinanden.
"Kombinationen af Facebook, e-mails og lignende gør bare, at vi bevæger os over på andre platforme, som du ikke på samme måde kan måle mængden på. Men du kan jo se på mængden af data, der bliver sendt fra mobiltelefoner. Den eksploderer," forklarer han.
Men sparer du så penge på at kommunikere via internettet frem for via traditionelle sms'er?
Nej, mener Poul Ernst Jessen.
"De fleste pakker i dag har jo fri sms, så om du sender 100 eller 1.000 sms'er om måneden gør ingen forskel for teleselskabernes økonomi," forklarer han.
Mobiloperatørerne tjener altså ikke direkte på hverken din sms-trafik eller dit internetforbrug. Både data og sms er nemlig typisk inkluderet i de pakkepriser, du betaler i dag. Altså får din teleudbyder de samme penge uanset dit forbrug - forudsat at du har valgt den pakke, der passer til dit forbrug.
Til gengæld har mobilselskaberne færre omkostninger forbundet med dine ændrede kommunikationsvaner.
"Jo flere, der betaler for fri sms og samtidig sender færre sms'er, jo mindre skal operatørerne terminere hos andre. Det vil sige, at deres omkostninger falder, mens du stadigvæk betaler fuld pris. Så for operatørerne vil jeg mene, det er positivt. Det er dog ikke noget, der kan måles i store tal," siger Poul Ernst Jessen.
Teleterminering er et begreb, der dækker over, at teleselskaberne betaler hinanden, hver gang en sms skal fra et netværk til andet.
Læs også: