Artikel top billede

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

ComputerViews: Som it-forbruger bliver du hver eneste dag året rundt bundet tættere og tættere sammen med populære webtjenester og gadgets. Til sidst kan du ikke slippe væk igen.

Læs også:

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

ComputerViews: For nogle måneder siden lancerede amerikanske Barnes and Noble en e-bogslæser, der er blevet hyldet bredt blandt både anmeldere og forbrugere.

Nook Simple Touch, som vidunderet hedder, er en lækker, funktionel lille sag - og den koster ikke det store.

Men det bliver ikke mig, der køber den.

Ikke fordi jeg ikke godt kunne tænke mig en af slagsen. Forklaringen er, at det er uoverskueligt at skifte fra den Amazon Kindle, der i de seneste par år har prydet mit natbord.

På Kindlen ligger nemlig en efterhånden pæn bunke digitale e-bøger i Amazons eget, DRM-beskyttede .azw-format.

Bøgerne kan dermed ikke bringes med over på Nook Simple Touch - eller andre e-bogslæsere for den sags skyld.

Selvom det godt kan lade sig gøre at fjerne DRM-kodningen bog for bog med diverse fiksfakserier, overgår bøvlet efter min bedste vurdering gevinsten - og så forsvinder hele incitamentet til at skifte.

Heldigvis laver Amazon (endnu) selv nogle ganske fornuftige e-bogslæsere, så skaden er ikke større, end at jeg bare må blive på Kindle-platformen.

Det, der nager, er frygten for, at Amazon en dag begynder at falde af på den, bliver doven og lad - og så tvinger mig med ned dynget, fordi jeg er bundet på arme og ben og ikke kan skifte til en ny leverandør.

Hvad er leverandør lock-in?

Hvis du går rundt og tror, at "leverandør lock-in" er et it-begreb, der hører hjemme i 1980-90'erne og kun handler om store, komplicerede it-løsninger, kan du godt tro om.

Hvis du tror, at problemet med, at et selskabs produkter er bundlet lige tæt nok forsvandt med milliard-bøder til Microsoft og EU-trusler mod Apple, så har du sovet i timen.

Og hvis du tror, at Amazon-eksemplet ikke vedrører dig, må du også tilbage i tænkeboksen. Risikoen for leverandør lock-in er til stede i et hav tjenester og produkter, der retter sig mod dig som privatbruger.

Leverandør lock-in dækker over den situation, hvor en kunde er blevet så låst fast til en leverandørs produkt, at det vil være dyrt eller stort set umuligt at skifte til en anden leverandør.

Definitionen af, hvornår det er tilfældet, er noget flydende og afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvem "man" er.

Når vi taler privat-forbrugere uden særlige it-kundskaber og pengepunge, der stadig kan presses ned i baglommen, er det dog vores påstand, at rigtig mange risikerer at havne i lock-in-suppedasen, og måske allerede er der, om de så har indset det eller ej.

Her risikerer du at blive låst fast

Læs også:

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Det mest lysende eksempel på lock-in i privatsfæren i øjeblikket er måske det boomende apps-marked, som mange er storforbrugere af på smartphonen.

Mens der ikke er den store udgift forbundet med at droppe de gratis apps, man har installeret, kan det godt give økonomisk hovedpine, hvis man ønsker at skifte fra en Android-smartphone til en Windows Phone - og dermed må skyde en hvid pil efter de mange apps, man har købt til Android-platformen.

Eller hvad med den der GPS-app fra TomTom, som du købte til 599 kroner sidste år på din iPhone. Kan du tage den med, hvis du bare er helt vild efter en Galaxy S II med Android?

Sådan bliver du fedtet ind i webtjenesterne

Vi har tidligere skrevet om nogle af de overvejelser, man bør gøre sig for at undgå lock-in i skyen i erhvervssammenhæng.

Rådene kan langt hen ad vejen også benyttes af privat-brugeren, for cloud computing rummer so udgangspunkt en risiko for, at du bliver låst fast til bestemte leverandører.

Den markante brug af sociale medier og forskellige medie-webtjenester betyder, at vi stigende grad bliver afhængige af de leverandører, der står bag. Det er trods alt vores digitale identitet, det handler om - og den dropper man ikke bare lige uden videre, selvom man er utilfreds med leverandøren.

Selvom Facebook i årenes løb har tilføjet flere muligheder for data-eksport, er det langt fra noget let projekt at skifte fra det sociale netværk til et andet, uden at det har omkostninger.

Og så er spørgsmålet igen, hvor meget den helt almindelige Facebook bruger ved om eksport af data som eksempelvis alle ens Beskeder i Facebook.

Sådan bliver du låst til Apple, Google og Microsoft

Læs også:

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Apples univers er også et sted, der nemt kan føre til lock-in. Selvskabets succes bygger langt hen ad vejen på den ekstremt tætte integration mellem de forskellige Apple-produkter.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at Apples ny iCloud-tjeneste rummer den grundlæggende problemstilling, at den kun kan udnyttes fuldt ud, hvis du anvender Apple-produkter hele vejen rundt; iPhone, iPad, Mac.

Alt virker fint - så længe du bliver hos Apple. Ønsker du, at skifte din Mac ud med en Windows-pc, kan du godt glemme alt om at få adgang til de billeder, der opbevares i iCloud via Fotostream.

Det i sig selv er der ikke nødvendigvis noget forkert i, men spørgsmålet er, om den almindelige forbruger har gjort sig klart, hvad konsekvensen af at gå iCloud-vejen egentlig er?

Google og Microsoft har også planer med dig...

Søge-giganten Googles tjenester er heller ikke heller ikke risiko-fri. Selskabet har specielt i de senere år bundet sine tjenester tættere og tættere sammen, så man i dag har alle mulige grunde til at vælge både Googles Gmail, Kalender, Dokumenter, Fotos og Google+.

Grundlæggende er strategien her også at få brugerne til at lægge en så stor del af deres digitale tilværelse i Google-land, så spørgsmålet om, hvorvidt en anden søgemaskine måske er bedre, bliver ret så irrelevant.

Det betyder ikke, at det ikke lader sig gøre at skifte væk fra Google - men det betyder at den helt alminelige netbruger (som der er flest af), bevidst eller ubevidst undlader at gøre det:

Voila, Google har sikret sig en loyal kundebase!

Og nu vi er ved giganterne og deres snedige måde at binde tjenester og produkter sammen på; Microsoft har lidt af en historie på denne front, og selvom Redmond-selskabet i årenes løb har åbnet mere op, så benyttes strategien stadig. 

Eksempelvis er det næppe tilfældigt, at Microsoft giver 25 GB gratis SkyDrive-plads til alle Windows Live ID-brugere - og at SkyDrive fremover bliver smukt integreret i alt fra Windows 8 til Windows Phone og Xbox 360, så Microsoft dermed giver dig endnu en grund til ikke at skifte til en konkurrent.

Heller ikke her er der nødvendigvis noget odiøst eller kritisabelt i fremgangsmåden - ja, faktisk kan man argumentere for, at den giver kunderne de bedst mulige produkter, fordi de hele er så tæt integreret.

Amazon, Google, Facebook, Microsoft og alle de andre har hver deres strategi for at sikre, at du er en vedblivende kunde.

Den potentielle gevinst er, at du får nogle optimale produkter serveret. Bagsiden af medaljen ser du først det øjeblik, du ønsker at skifte til en ny leverandør.

Læs også:

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere