Artikel top billede

Streng piratlov på vej mod vedtagelse

ACTA er nu blevet underskrevet af USA og 7 andre lande. Se her, hvad der venter verdens fildelere.

Forleden indbød Japans regering til en underskrifts-ceremoni, hvor verdens lande skulle tilslutte sig ACTA - den halvhemmelige antipirat-traktat, som skal slå ned på krænkelser af ophavsretten.

USA skrev sammen med Canada, Japan, Korea, Marokko, Australien, New Zealand og Singapore under på Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

Men EU gjorde ikke, selvom der var embedsmænd fra EU til stede ved ceremonien. Det samme gjaldt Mexico og Schweitz.

I den fælles pressemeddelelse udsendt af USA hedder det, at EU, og de to andre lande "bekræftede deres fortsatte kraftige støtte til og forberedelser for at underskrive traktaten, så snart som det praktisk kan lade sig gøre."

Universal lov

Hvis det sker, vil ACTAs strenge bestemmelser om, hvordan der skal slås ned på personer, der krænker nogens ophavsret, blive en næsten universal lov, som også kommer til at gælde i Danmark.

Men EU's godkendelse er ikke helt så sikker, som pressemeddelelsen giver indtryk af.

Mens EU Kommissionen har udtrykt sig positivt om ACTA, er der store betænkeligheder i Parlamentet.

Betænkelighederne skyldes blandt andet, at ACTA-bestemmelserne om indgreb mod copyright-krænkere kommer i karambolage med den europæiske menneskerettighedskonvention.

Det mener blandt andre De Grønne. Partiet holdt i går pressemøde i parlamentet for at fremlægge en ny rapport om ACTAs problemer med menneskerettighederne.

Rapporten er udarbejdet af en professor i international lov ved London Metropolitan University og en forsker ved Oxford Internet Institute.

Skabt i hemmelighed

Den konkluderer kort fortalt, at ACTA overtræder flere grundlæggende menneskerettigheds-principper, blandt andet ytringsfriheden og retten til en retfærdig rettergang.

"Med ACTA gennemfører landene en meget  streng håndhævelse af copyrighten, men grundlæggende ignorerer de den almindelige internetbrugers rettigheder," sagde professor Douwe Korff, da han i går præsenterede rapporten.

ACTA blev oprindeligt til i dybeste hemmelighed og offentligheden fik først sidste år kendskab til indholdet, da EU Parlamentet ved en beslutning krævede det daværende udkast til traktaten offentliggjort.

3 strikes

Fra starten lagde ACTA op til, at landene, der skrev under, forpligtigede sig til at indføre 3 strikes-systemer, som kan lukke for internetadgangen for de mennesker, der gribes i at krænke ophavsretten tre gange.

Siden er 3 strikes-elementet reduceret, så det ikke længere er et krav, men en anbefaling, og mange af de øvrige hårdhændede elementer i traktatens bestemmelser om håndhævelse af copyright er blevet mere eller mindre udvandet.

Men trods opblødningen kræver ACTA stadig en håndhævelse, som både er hård og streng. Traktaten giver rettighedshaverne og internetudbyderne vidtgående beføjelse til at lukke eller blokere for sites, der ifølge rettighedshaverne har krænket deres copyright.

Krænker retsprincipper

Den fremlagte rapport kritiserer blandt andet ACTA for, at den strenge håndhævelse af copyright sker helt uden undtagelsesbestemmelser. ACTA skelner for eksempel ikke mellem store krænkelser og små trivielle sager, og det er i strid med almene retsprincipper, fremhæves det.

ACTA giver også vidtgående muligheder for, at rettighedshavere kan sagsøge krænkere - men uden at tilvejebringe nogen former for modforholdsregler, der kunne beskytte de retsforfulgte mod urimeligt misbrug. Dermed krænker man den menneskerettighed, der siger, at enhver har ret til en retfærdig rettergang.

"ACTA-forfatterne synes at mene, at skaberne af software eller beskyttet indhold skal have ret til at påføre slutbrugerne en hvilket som helst begrænsning i brugen af indholdet, som de måtte have lyst til. Men på det punkt kommer man sandsynligvis i karambolage med de europæiske forbrugerlove og kontraktlove." siger professoren.

Ophavsretskrænkelser et flydende begreb

Han kritiserer videre, at ACTA sender håndhævelse af ophavsretten ud til private organisationer og firmaer - rettighedshavere og internetudbydere, der får lov at blokere for hjemmesider eller kan kræve indhold fjernet - men uden at ejerne af de pågældende hjemmesider får passende mulighed for at søge kompensation eller få skaden gjort god igen. Og det til trods for, at netop ophavsrets-krænkelser er et forholdsvist flydende begreb:

"Der kan være virkeligt mange stridsspørgsmål om, hvad der udgør en krænkelse af en ophavsret, og hvad der ikke er. Man kan ikke bare overlade det til rettighedshaverne og en internetleverandør at diktere, hvad offentligheden må se, og hvad den ikke må se," lyder det fra Douwe Korff.

Hele hans rapport kan ses her

Professorens fremlæggelse ved pressemødet kan ses som videocast her.

Det eneste offentlige ACTA-dokument stammer fra april sidste år, og er en såkaldt consolidated draft text.

Hvor vidt EU ender med at tilslutte sig ACTA, afhænger af hvad et flertal i EU Parlamentet beslutter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere