Artikel top billede

Banker og Nets er klar med mobilbetaling

Køb varer med mobilen for op til 1500 kroner om dagen.

Et komplet og flyvefærdigt system til betalinger via mobiltelefonen ligger klar hos Nets.

Selskabet er sammen med bankerne i gang med pilotkørsler af systemet, men en præcis lanceringsdato er endnu ikke fastlagt.

Produktet hedder Mobilpenge. Det kræver kun en mobiltelefon og en netbankkonto. Har man det, kan man betale op til 1.500 kroner om dagen med sin mobiltelefon.

Der skal ikke installeres noget software hos betaleren - man tilmelder blot sit mobiltelefonnummer til sin konto i sin netbank.

1500 kroner

Betalingsopkræveren skal have en aftale med Nets-selskabet Teller. Hvor meget en sådan aftale kommer til at koste, oplyses ikke.

De 1500 kroner er fastsat som øvre grænse af sikkerhedsmæssige årsager, forklarer Michael Juul Rugaard, kommunikationskonsulent i Nets.

Nets forestiller sig, at Mobilpenge især i starten vil blive brugt til at købe eksempelvis biografbilletter, tog- og bus-billetter samt andre ydelser, man i dag kan betale med en overtakseret sms, da det netop er den type af varer og den betalingsform, der i dag har den største udbredelse, når det gælder mobilbetalinger.

Sms-bårede betalinger er dog kun begyndelsen på bankernes mobile eventyr.

Nets tror, at nogle kunder - altså butikker og service-udbydere - hurtigt vil udvikle apps til smartphones, så betalingen kan gennemføres endnu nemmere.

Sms eller app eller?

"Der er flere måder at gøre det på, og det er vigtigt at forstå, at Mobilpenge ikke er et specifikt SMS-betalingsprodukt, ligesom det heller ikke er et specifikt internet-betalingsprodukt eller App-betalingsprodukt. Mobilpenge er en betalingsinfrastruktur imellem Nets og bankerne, der muliggør betaling via brugernes mobiltelefonnummer. Hvordan forretningen kommunikerer med deres kunder, og om der indsendes en betalingstransaktion til Nets på baggrund af en sms, en app eller måske endda en Voice Response, det er i bund og grund ligegyldigt. Man kan i alle tilfælde betale med Mobilpenge, altså via et træk direkte på bankkontoen," fortæller Michael Juul Rugaard.

Supplement til Dankort

Hvorvidt betalinger med Mobilpenge bliver dyrere eller billigere end andre betalingsformer, er et andet spørgsmål, som først vil blive endeligt besvaret efter lanceringen.

"Man kan sige det på den måde, at Mobilpenge naturligvis skal være et konkurrencedygtigt produkt, for at danskerne har lyst til at bruge det," siger kommunikationskonsulenten.

Hellere end de bruger Dankort?

"Nej, det er to helt forskellige ting - de to vil snarere supplere hinanden," siger han.

Nets og bankerne venter nu kun på, at butikkerne og tjeneste-udbyderne er klar, så der fra starten er et nogenlunde rimeligt udvalg af ting, man kan bruge Mobilpenge på.

Bombe mod teleselskaber

Mobilbetalingen kommer i skarp konkurrence med et andet initiativ, som stiller bankerne lige over for teleselskaberne.

For tre måneder siden lancerede de fire store teleselskaber et banebrydende samarbejde, kaldet den Digitale Tegnebog.

Teleselskaberne vil lade mobilbrugerne udnytte ledig plads på deres telefons SIM-kort og gennemføre betalinger via NFC-teknologien.

Teleselskabernes initiativ blev ifølge flere iagttagere opfattet som en alvorlig trussel mod bankene, der havde al mulig grund til at forsvare deres enemærker.

Bankernes nye betalingsmulighed kommer til at køre helt udenom teleselskaberne - deres eneste udbytte af Mobilpenge bliver den ordinære opkaldsafgift på de sms'er, der bruges til betalingen.

Ifølge Nets kommunikationskonsulent er der stadig dialog mellem parterne, om end der ikke er nogen ny udvikling i sagen, siden ComON sidst omtalte den for tre måneder siden.

Uden Dankortet er teleselskabernes betalingsløsning dog henvist til niche-områder, mens bankernes Mobilpenge kan få lettere ved at blive udbredt.

En god forretning

Hvor stort ambitionsniveauet er, ønsker Michael Juul Rugaard ikke at komme nærmere ind på.

"Jeg ønsker ikke at kvantificere forventningerne til Mobilpenge på nuværende tidspunkt. Men vi putter selvfølgelig ikke mange udviklingspenge i det her uden at have en forventning om, at de efterhånden bliver tjent hjem igen," siger han.

Hvor meget Nets kommer til at tjene på de enkelte transaktioner, der foretages med Mobilpenge, er blandt de oplysninger om systemet, som offentligheden ikke får adgang til i denne omgang, fortæller kommunikationskonsulenten.

Fordelene ved Mobilpenge i forhold til andre mobile betalingsløsninger er ifølge Nets, at man straks kan få overblik over sine betalinger. Betaler man gennem overtakserede sms'er, får man typisk først overblik over betalingen gennem den kvartalsvise telefonregning.

Svindel dækkes af banken

Hvad med sikkerheden?

"Hvis uheldet skulle ske, og du er udsat for svindel, så kommer det som udgangspunkt ikke til at hænge på dig. Men du er så forpligtiget til at lukke for Mobilpenge straks, du opdager misbrug," siger Michael Rugaard.

Første Gateway-løsning

"Hvis du mister din telefon, eller der sker noget med den, skal du også reagere prompte og få Mobilpenge spærret med det samme. Vi anbefaler, at man opfatter sin mobiltelefon på samme måde, som det var et betalingskort. Hvis den ligger og flyder og er ulåst, så er det muligt at foretage betalinger på den," lyder det fra kommunikationskonsulenten.

Blandt de foreløbige partnere er der store forventninger til Mobilpenge. Den første betalings-gateway-partner bliver sandsynligvis ePay i Aalborg, der er i gang med at blive certificeret hos Nets, så man kan tilbyde at håndtere Mobilpenge-betalinger i for eksempelvis webbutikker.

Direktøren i ePay, Morten Lanng Gulstad, siger til ComON, at han har svært ved at forudsige, hvor meget Mobilpenge kommer til at rykke, men at tendensen på området er klar:

"Alting flytter jo efterhånden over på mobilen - det er den vej, udviklingen går," siger han.

Nets holdt et foredrag på årets FDIH e-handelsmasse. Se slides fra foredraget her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere