Artikel top billede

Sådan lyder HD Voice på din telefon

Signalet fylder det samme som almindelige samtaler på 3G-nettet, men frekvensområdet er dobbelt så stort.

Selvom TDC med det nye HD Voice åbner for et langt større frekvensområde med dobbelt så meget plads til lyden som hidtil, bliver selskabets 3G-net ikke lagt ned af den grund.  Den bedre lydkvalitet kræver nemlig ikke større båndbredde.

Mens det normale UMTS talesignal fylder 12,2 kb/s, kører HD Voice med en bitrate, der kun er en anelse større, nemlig 12,65 kb/s.

HD Voice-teknologien er baseret på Adaptive Multi-Rate Wideband ([url=(http://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_Multi-Rate_Wideband]AMR-WB[/url]).

Projektchef i TDC Henrik Olsen forklarer, at det er en bedre komprimering i AMR-WB-formatet, der gør det muligt at sende mere lyd gennem telefonen uden at skulle slås med større bitrate.

"Tale-signalet i UMTS har jo en del år på bagen, og siden standarden blev fastlagt er der sket store fremskridt inden for talekodning, siger han.

HD Voice vil kun blive implementeret i TDCs 3G-net, ikke på GSM-nettet eller fastnettet. LTE-nettet vil på et tidspunkt også kunne bruge HD Voice. Der er endda teknisk mulighed for at opnå endnu bedre lydkvalitet til særlige formål.

I første omgang er AMR-WB-signalet på de 12,65 kb/s dog i sig selv en kraftig forbedring af det gamle GSM-signal.
Mens et normalt telefon-signal - både på GSM og 3G-nettet - beskæres, så alt under 300 Hertz og alt over 3.400 Hertz ryger bort, så bliver signalet i HD Voice først beskåret, når vi kommer under 50 Hertz og over 7.000 Hertz.

I den høje ende af spektret betyder udvidelsen ifølge Henrik Olsen, at stemmer får større klarhed og bliver tydeligere, så man eksempelvis nemmere kan høre forskel på lyde, der ligner hinanden.

I tilfælde af, at der er kraftig baggrundsstøj hos den, der taler, bliver det lettere at skille talen ud fra støjen for den, der lytter.  

Mens HD Voice med de højere frekvenser giver tydeligere tale og mere natulige kvinde- og barne-stemmer, får brugerne nok kun mindre glæde af forbedringerne i den dybe ende.

De færreste mobiltelefon-højttalere vil nemlig kunne gengive ret meget af toneområdet under 300 Hertz.
Selv "rigtige" højttalere kommer sjældent ret meget under 100 Hertz, og kun få HIFI-freaks har så store stereoanlæg hjemme i stuen, at kan få maven masseret af de helt dybe lyde på 50 Hertz.

Et eksempel på, hvad lydkvaliteten betyder for tydeligheden kan høres på denne side, hvor der tales i samme lydkvalitet som TDCs nye HD Voice, altså et 12,65 Kilobit/s AMR-WB-signal.

En sammenligning med lavere opløste signaler og højere opløste AMR-WB-signaler kan opleves her.

TDC er starter med at udrulle HD Voice til erhvervskunderne, men vil tilbyde teknologien til hele kundeporteføljen på selskabets 3G-net i næste ombæring.

For at få glæde af den bedre lyd, skal man tale fra en telefon, der er kompatibel med HD Voice (primært Nokias Symbian 3-mobiler og de nyeste SonyEricsson smartphones) og personen, man taler med, skal ligesom en selv være på TDCs 3G-net.

Blandt TDCs konkurrenter er det kun 3, der har umiddelbare planer om at rulle HD Voice ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere