Lavere priser på TDCs fiber udskudt

TDC taber penge på DONGs gamle fibernet og slipper derfor frem til april for tvungne priser.

Fiber til hjemmet i Nordsjælland og hovedstadsområdet bliver ikke tvunget ned i pris de næste tre måneder.

TDC slipper i en overgangsperiode frem til april for tvungne engrospriser på selskabets nordsjællandske fibernet, som det gamle telemonopol købte af energiselskabet DONG for lidt over et år siden. Årsagen er, siger IT- og Telestyrelsen, at TDC mister penge på fibernettet, fordi der er så få kunder.

TDC har "et årligt underskud af en betydelig størrelse" på fibernettet, skriver IT- og Telestyrelsen i afgørelsen.

Også DONG tabte penge på fibernettet. Det mislykkede fibereventyr kostede elselskabet i alt 508 millioner kroner over en årrække. TDC købte nettet for 325 millioner kroner kontant og op til 100 millioner kroner ekstra, hvis TDC tjener gode penge på fiberet over de næste mange år.

Forskel på beregningsmodeller

Selskaber som Jay.net, Telenor og Waoo har klaget over TDC's engrospriser på fiber, og Telenor har endda opsagt deres 1000 fiberkunder, fordi det var for dyrt. Allerede for over et år siden lød flere krav om, at TDC's nyerhvervede fibernet burde reguleres, og IT- og Telestyrelsen tog da også sidste år beslutningen om at sætte ind over for TDC, der både sidder på kobber, coax og fiber i hovedstadsområdet.

Alle klagerne må pænt vente på en LRAIC-model for fibernettet, før engrospriserne eventuelt vil blive sat ned. Statens telemyndighed har allerede en række LRAIC-modeller for forskellige teleprodukter, og lige for tiden arbejder embedsmænd i IT- og Telestyrelsen på at lave en specifik fiber-LRAIC. Den skal udregne, hvad det burde koste at etablere, drive og fremadrettet udvikle et fibernet. De regulerede priser skal efter planen træde i kraft den 1. april.

Den konkurrencemæssige fordel ved LRAIC-modellen er blandt andet, at den giver TDC en økonomisk gulerod for at effektivisere nettet.

Inden LRAIC-modellen færdig, er TDC reguleret efter en anden, simplere model. Den kaldes i fagtermer "Historiske Omkostninger" (HO) og beregner ud fra selskabets regnskabsbøger, hvad det har kostet at anlægge og drive telenettet i det helt specifikke tilfælde. I TDC's tilfælde har teleselskabet altså pumpet flere penge ind i fiberen, end de har fået ud af det, vurderer IT- og Telestyrelsen. Derfor slipper TDC for at få hamret priserne ned i overgangsperioden.

"Overordnet viser TDC’s dokumentation – givet de anmeldte standardpriser og antagelser omkring kundebase – et årligt underskud af en betydelig størrelse. Det er IT- og Telestyrelsens vurdering, at med et underskud af denne størrelse kræver det meget ændrede antagelser om kundeantal og/eller omkostninger, før resultatet bliver positivt, således at der i givet fald kunne kræves en nedjustering af TDC’s fremsendte standardpriser," skriver IT- og Telestyrelsen.

Priser og kundeantal cirka det samme

Generelt har der været yderst små ændringer på den nordsjællandske fiberfront, siden TDC købte nettet af DONG for lidt over et år siden.

Telemyndigheden siger, at engrospriserne på adgang til TDC's net med Bit Stream Access (BSA), hvor andre internetudbydere køber adgang til nettet, men selv står for IP-adresser og IP-services, er stort set de samme hos TDC, som de var hos den tidligere netejer.

Som CRNs søstermedie ComON ellers skrev i december, er TDC's upload-priser steget væsentligt i forhold til DONGs ditto, men prisændringerne har åbenbart ikke været tilstrækkeligt store til få de store anmærkninger hos telemyndigheden.

"Med hensyn til BSA adskiller TDC’s priser sig ud fra en gennemsnitlig betragtning ikke væsentligt fra DONG’s tidligere priser," skriver IT- og Telestyrelsen.

TDC har helller ikke skaffet flere fiberkunder. IT- og Telestyrelsen skriver, at kundeantallet på engrosprodukterne Fiber BSA og eBSA 1-kanals QoS er stort set det samme, som da TDC overtog fibernettet fra DONG i november forrige år.

En kritik af TDC går på, at telegiganten ikke er interesseret i at udvikle fibernettet i København og Nordsjælland, eftersom de øvrige kunder, der ikke kan få fiber, som regel i stedet vil vælge eksempelvis kobberforbindelser, som TDC også tjener penge på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere