Lego: Skyen er mest varm luft

Cloud computing er stadig langt fra at kunne tilfredsstille store virksomheders behovs, lyder det fra Legos it-direktør.

”Skyen vil ændre alt” hed en nylig overskrift på CRNs søstermedie ComON. Og tilsvarende historier kan læses mange andre steder. Men selv om cloud computing vil give nye perspektiver på de fleste it-folks arbejde, er det ikke nødvendigvis al informationsteknologi, som er bedst tjent med at blive sendt op i skyen.

For mange store virksomheder er det et faktum, at den offentlige sky ikke tilbyder de services og den integration, de har brug for. Sådan er holdningen hos LEGO, der ellers om nogen har erfaringer med omstilling til nye tider.

Lego er et af de mest markante eksempler på en virksomhed, der har vendt krise til succes.

Tilbage i 2003 var LEGO på fallittens rand og næsten halvdelen af de ansatte mistede deres job. En ny ledelse satte sig for at vende skuden ved at få Lego tilbage til kerneforretningen: klodserne, der havde gjort det danske legetøjsfirma til et at verdens mest elskede brands.

Planen virkede perfekt. LEGO kom på fode igen, og koncernen blev så meget stærkere af at have været gennem omstilling og turnaround, at LEGO i dag vokser kraftigt på et marked, der generelt oplever en næsten flad omsætnings udviling.

Tredoblet oversklud

I sidste måned kunne LEGO fremlægge endnu et rekordregnskab, som satte streg under, hvor effektiv omstillingen havde været: Virksomheden har på de sidste fire år fordoblet sin omsætning og tredoblet sit overskud.

Den vækst stiller krav til it-afdelingen og LEGOs CIO Henrik Amsinck. Men kravene indfries ikke bedst gennem skyen, fortæller han i dette interview med ComON.

”Den offentlige sky kan ganske enkelt ikke levere den samlede pakke af enterprise software services, som en virksomhed som LEGO-koncernen efterspørger. Vi kan med andre ord ikke erstatte LEGO enterpriseplatformen med en komposition af software-as-a-service-ydelser fra den offentlige sky. Vores specieltkonfigurerede SAP, Microsoft, Oracle og ATG platforme med end-to-end procesunderstøttelse kan slet ikke skabes med de nuværende softwaretilbud i skyen. Google Docs og Salesforce.com er spændende software-as-service-løsninger, der bærer løftet om en spændende fremtid for skyen - men altså også meget tidlige forårstegn på denne front,” siger Henrik Amsinck.

Integrationshelvede

Problemet er at få forskellige systemer og tjenester til at spille sammen:

”Integrationen mellem forskellige tjenester i skyen er vanskelig hvis ikke umulig. Der er ikke nogen entydig markedsstandard for at beskrive et kunde- eller produkthierarki, så disse forretningsobjekter let kan flyttes mellem tjenester i den offentlige sky. Der ligger i mine øjne en stor semantisk udfordring, der skal løses, før vi kan komponere en enterprise-platform i den offentlige sky - indtil da er der dømt integrationshelvede,” siger han.

LEGOs CIO peger på flere andre udfordringer, som man får med cloud computing:

”De offentlige skys udbydere tilbyder ikke den specifikke kombination af hardware-platforme, som LEGO benytter i dag. Vi kan eksempelvis ikke bestille en virtualiseret AIX-server hos Amazon. Du skal så enten omlægge din infrastruktur til valgte udbyders infrastructure-as-a-service-ydelser, eller benytte en række udbydere, og så integrere platformkomponenterne selv. Sikkerhed og WAN-overhead bliver en udfordring,” fastslår han.

Den private sky

Det er ikke skyen som begreb, men helt konkret den offentlige sky, der får Lego til at lurepasse - ind til videre:

”Det glade budskab er, at LEGO-koncernen gennem en privat sky godt kan få alle agilitets- og kapacitets-fordelene af sky-konceptet, men undgå de sikkerheds- og integrationsmæssige udfordringer ved en offentlig sky. Hardwarepriserne udgør efterhånden en så relativ lille del af virksomheds it-budget, at det til trods for de lavere priser, som udbydere af en offentlig sky kan tilbyde, alligevel godt kan betale sig at opbygge sit eget virtualiserede datacenter og drive det som en privat sky”, siger Henrik Amsinck.

Der er dog allerede enkelte områder, hvor LEGO har udnyttet cloud computing i gængs forstand, nemlig ved udviklingen af online-spillet LEGO Universe, hvor man har foretaget load-testing.

”Men ellers anvender vi i dag kun standardiserede og modne services med veldefinerede interfaces som spam- og virus-filtrering af e-mail og kreditkort clearing fra den offentlige sky,” siger Henrik Amsinck.

”LEGO betragter ind til videre den offentlige sky som primært tilbydende en outsourcing på virtualiseret infrastruktur. At lægge hele enterprise-platformen ud på skyen er en utopi i dag. Der er stadig meget varm luft omkring skyen, der til tider omtales som om den kan tilbyde, hvad som helst, men reelt er mestendels varm luft,” lyder det fra LEGOs CIO.

Henrik Amsincks strategi er, at se tiden an, og vente på, at cloud computing med en offentlig sky bliver mere moden:

”LEGO koncernen ser den private sky som et modent koncept med de omfattende fordele ved virtualisering. Når den offentlig sky engang bliver moden og har adresseret de sikkerhedsmæssige udfordringer, vil man overveje at gå denne vej,” siger han til ComON.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere