Nykredit flyttede IT-ansatte for millioner

Overtal 85 IT-folk og deres familier til at flytte 113 kilometer væk. Det var en stor udfordring og en stor investering, da Nykredit Data i Aalborg etablerede fælles datacenter med Jyske Bank i Silkeborg. Nu er 45 rykket sydpå. Men andre værdifulde IT-ansatte er gået tabt for Nykredit.

Flyt til en ny arbejdsplads i en anden landsdel. Det var, hvad Nykredit bad 85 IT-medarbejdere om at gøre for otte måneder siden. Dengang havde kreditvirksomheden nemlig besluttet at udskille og fusionere sin driftsafdeling i Aalborg med Jyske Banks ditto i Silkeborg i et nyt fælles datacenter med navnet JN Data.

IT- medarbejderne fik seks uger til at beslutte sig, om de ville miste jobet i Nykredit, men blive i det nordjyske, eller om de ville flytte tilværelsen til det midtjyske.

Nu er 67 af Nykredits systemprogrammører, ingeniører og dataloger startet i JN Data i Silkeborg. 47 af dem har også adresse i byen i Søhøjlandet. Mød en af de forflyttede her.

Men 20 af dem bor fortsat i Aalborg. De har indtil videre valgt 226 kilometers dagligt ophold på landevejen som et mindre onde end at flytte.

18 fandt prisen for høj

Men Nykredit mistede 18 medarbejdere ved at forlange, at de skulle flytte til en ny arbejdsplads. Og det var i realiteten også mere end det, Nykredit bad sine IT-driftsfolk om.

Der var også et bagland. Medarbejderen skulle også rykke familien op med rode. Forlade sin nuværende bolig og finde en ny i Silkeborg. Finde nyt job til ægtefællen. Finde ny skole eller uddannelsesinstitution til børnene. Og meget andet, der skulle falde i hak med sådan en flytning.

Nykredit var da også på forhånd klar over, at flytningen fra Aalborg til Silkeborg skabte en overhængende risiko for at miste nogle kompetente, erfarne medarbejdere og al den viden, de hver især besidder.

- Hvis mange medarbejdere havde sagt nej til at arbejde i Silkeborg, så havde vi fået store problemer, siger Nykredit Datas organisationschef Helle Fisker Henriksen.

250.000 på hver fastholdt medarbejder

Derfor postede Nykredit mange millioner i processen for at få den til at koste mindst mulig personaleflugt. Op mod en kvart million i per medarbejder har Nykredit brugt. Og så er Nykredits udgift til at flytte selve arbejdspladsen slet ikke regnet med.

Pengene er dog ikke gået lige ned i lommen på de flyttevillige medarbejdere. De er primært gået til at dække udgifter som ejendomsmægler, advokat, flyttemænd og lignende.

- Vi ville ikke have, det skulle koste vores medarbejdere noget. Men det har selvfølgelig nogle menneskelige omkostninger, fortæller organisationschef Helle Fisker Henriksen, der har været styrmand på flytteprojektet.

Hun og hendes tre kolleger i personaleafdelingen har stort set været fuldtidsbeskæftigede med projektet siden februar. Og Helle Fisker Henriksen vurderer, at resultatet generelt er blevet vellykket.

- Den mest frustrerende proces var nok de seks uger, de havde til at beslutte sig. Dem, der er flyttet, er glade og godt tilfredse. Det har vist styrket sammenholdet i familierne, skønner Helle Fisker Henriksen.

Præmie for at blive i JN Data

Nykredit har også forsøgt at gardere sig mod, at medarbejderne fristes af et andet og mere spændende job i Midtjylland lige med det samme. Næste sommer - i år 2003 - udbetaler Nykredit en belønning på 100.000 kroner til de flyttede medarbejdere, der fortsat arbejder i JN Data. Belønningen er dog skattepligtig.

Samtidig har Nykredit forpligtet sig til tre måneders forlænget opsigelsesvarsel som arbejdsgiver. Det vil sige, at en medarbejder, der normalt ville kunne opsiges med tre måneders varsel, i stedet har krav på seks måneders varsel. Medarbejderne i JN Data selv kan fortsat forlade stedet med en måneds varsel.

Charmetur og bløde ting

Som et led i overtalelsesforsøget til Silkeborg-flytning brugte Nykredit også med nogle mere "bløde" metoder.

Otte dage efter offentliggørelsen af flytteplanen blev medarbejderene og deres familier inviteret på charmetur til Silkeborg på firmaets regning. Børnene kom i det lokale vandland, forældrene så området, arbejdspladsen og kollegerne fra Jyske Bank.

Derudover tilbød Nykredit familierne at hjælpe med de øvrige familie-medlemmers beskæftigelse i Silkeborg. For eksempel job til ægtefællen, en ny læreplads til sønnen eller et nyt håndboldhold til datteren.

Nykredit Datas organisationschef Helle Fisker Henriksen vurderer da også, at alle virksomhedens anstrengelser og udgifter i flytteprojektet vil tjene sig selv hjem på sigt.

Ikke mindst i kraft at selve det, der udløste de 85 Aalborg-familiers store overvejelser: Forlovelsen med Jyske Banks IT-drift. Den ventes at føre til forretningsmæssige gevinster for Nykredit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere