Artikel top billede

Microsoft forærer gratis software til systemkritikere

Microsoft lover nu at politiske dissidenter i Rusland får gratis software.

I denne uge kom Microsoft i søgelyset for sit samarbejde med de russiske myndigheder. Det var avisen New York Times, som kunne fortælle, at Rusland har brugt jagten på piratkopier som undskyldning for at beslaglægge computere hos systemkritikere. Microsoft har angiveligt ydet bistand i større omfang til myndighederne og ligefrem hjulpet dem med at slå ned på oppositions-grupperne.

De omfattende anklager har nu fået Microsoft til at reagere usædvanlig skarpt. Den juridiske chef hos softwarefirmaet, Brad Smith, skriver i et langt blogindlæg, at man nu vil indlede en intern undersøgelse for at klarlægge, om Microsofts russiske advokater faktisk har samarbejdet med myndighederne. Han understreger samtidig, at Microsoft vil gøre alt for at forhindre, at ophavsretten bliver brugt til at lukke munden på den politiske opposition i Rusland eller andre lande.

Brad Smith afviser ikke kategorisk, at historien i New York Times faktisk kan være korrekt.

”Vores første skridt er indlysende. Vi bliver nødt til at tage ansvaret og stå til regnskab for vores antipirat-indsats, både i positiv og negativ henseende. På dette tidspunkt er der tvivl om nogle af de specifikke fakta. Vi vil bede et internationalt advokatfirma, som ikke har været involveret i anti-pirat arbejdet, om at gennemføre en uvildig undersøgelse, rapportere om sine konklusioner og rådgive os om de nødvendige skridt,” skriver Brad Smith.

Microsoft har allerede taget det første skridt. Brad Smith fortæller at NGO'er (ikke-statslige organisationer) fremover får en gratis licens til at bruge softwarefirmaets programmer. Dermed kan myndighederne altså ikke længere anklage dem for at piratkopiere softwarefirmaets produkter. Licensen gælder for alle de programmer, som NGO'erne allerede har installeret, og forvandler altså med ét slag mulige piratkopier til lovlige programmer.

Microsoft har allerede et initiativ, der donerer gratis software til NGO'er, også i Rusland. Det nuværende licensprogram betyder, at hver NGO kan få licenser til seks forskellige Microsoft-programmer på 50 computere. De kan derudover få 300 nye licenser om året. Microsoft oplyser, at man har doneret software til 42.000 NGO'er verden over alene sidste år. Men åbenbart er mange organisationer ikke klar over dette program, eller de synes, at det er for kompliceret at skulle søge om licens.

Derfor har Microsoft nu indført en ny "blanko"-licens, der gælder med omgående virkning for al den software, som NGO'er allerede har installeret. Der er dog en række åbne spørgsmål, herunder hvilke lande der er omfattet af den nye licens. Microsoft fortæller selv, at den gælder for Rusland og en række andre uspecificerede lande. Den løber indtil videre frem til 2012.

Den gratis softwarelicens kommer også til at gælde for mindre aviser og uafhængige medier, men igen er det uklart, hvor Microsoft vil trække grænsen, og hvilke lande der er med.

Microsoft vil også yde juridisk bistand til russiske NGO'er for at hjælpe dem med at bevise overfor myndighederne, at deres software er lovlig.

I Rusland er der også problemer med svindlere, der hævder at repræsentere Microsoft og forsøger at afpresse virksomheder med piratkopier for penge. Her vil Microsoft også forstærke indsatsen for at komme dette problem til livs.

Ifølge Business Software Alliance er Rusland et af de lande i verden med den største andel af piratkopieret software. Det menes, at helt op til 95 procent af al software på russiske computere er piratkopier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere