Skærmproducenten Planar Systems har udviklet 3D-monitoren SD1710, der kan vise knivskarpe og livlige 3D-repræsentationer af luftfotos. Det skriver Cnet.
SD1710 består af to skærme, der er placeret i en vinkel på 110 grader og er adskilt af et stykke specialglas. Ved at reflektere de identiske billeder fra de to skærme skaber glaspladen en virkelighedstro 3D-repræsentation af billedet på skærmene.
For at kunne se 3D-billedet skal brugeren iføre sig et par særlige briller, men så forvandles digitale fotografier også til præcise tre-dimensionelle repræsentationer, der fremstår skarpt og uden de sædvanlige slørede områder eller hakkede kanter.
Ved at omdanne almindelige billeder til 3D bliver det lettere at se, hvad der gemmer sig i de områder af billederne, der er belagt med skygge. Det vil for eksempel kunne give et mere præcist billede af sammenkrøbne flygtninge eller nødstedte i en katastrofesituation, og samtidig vil det kunne bruges til militære formål.
Teknisk set viser SD1710 ikke 3D-billeder, men hjernen tror, det er 3D-billeder. Det skyldes, at teknologien sender ét billede til det højre øje og et andet billede, som er taget fra en lidt anden vinkel, til det venstre øje. Fordi perspektivet afviger en smule, tror hjernen, at den ser på et tre-dimensionelt billede og behandler det derefter.
Selv om kameraer på fly og satelliter ikke tager "stereo"-billeder, men helt almindelige billeder, kan de godt bruges til en 3D-sammenvævning, fordi man blot behøver billeder med en minimal afvigelse for at kunne generere 3D. Hvis billederne således tages fra en satellit, der flytter sig 20-30 kilometer, eller fra et fly, der blot flytter sig et par kilometer, vil de være gode nok til at kunne skabe præcise 3D-repræsentationer af objekterne.
Det kan virke noget oldnordisk at skulle bruge 3D-briller, og det er da heller ikke et system, der bruges af andre 3D-monitorer, men fordelen ved brillerne er, at man kan bevæge sig rundt og ikke er begrænset til at betragte monitoren fra ét bestemt sted.