Udsigt til erstatning for nogle ofre efter tinglysningsskandale

Nu lover justitsministeren fri proces, efter Kammeradvokaten har sparket erstatningssag videre til domstolene. Nogen har allerede nu ret til erstatning, lyder vurdering.

Danske boligejere, der har måttet betale tusindvis af kroner på grund af tinglysningskokset, fik tirsdag en sur/sød nyhed.

Statens advokat, Kammeradvokaten, kom tirsdag med sin vurdering om erstatningsspørgsmålet.

Hans vurdering har været ventet med spænding, eftersom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sagt, at han ventede på vurderingen. Kammeradvokaten sendte i realiteten erstatningsspørgsmålet videre til domstolene i mange tilfælde, mens staten i en form for sager, hvor borgere ikke er blevet oplyst om en mulighed for hasteekspedition, har et erstatningsansvar, lyder vurderingen.

Retssagen vil blive betalt af staten, lover justitsminister Lars Barfoed (K).

Når danskere har skullet tinglyse deres skøder, måtte de vente på grund af lange ventetider hos Domstolsstyrelsen, der kom sig af digitaliseringen af processen. Derfor måtte borgerne vente med at få den billigste finansiering af deres lån.

Ikke automatisk erstatning
Det giver dog ikke automatisk ret til erstatning, hvis den digitale tinglysning har overskredet 10-dages-fristen, siger Kammeradvokaten. Dog har statens advokat som forbehold, at nogle sager har haft ekstraordinært og atypisk lange sagsbehandlingstider, og at det i disse sager beror på en individuel bedømmelse, om der er erstatningsansvar.

Erstatningsansvaret i disse sager kan afgøres af en domstol. Her lover justitsministeren fri proces for borgerne i en række principielle sager - samt måske for det massesøgsmål, som Danske Boligadvokater har varslet.

"Jeg vil nu gøre mit til at sikre, at de, der mener at have et erstatningskrav, kan få deres sager prøvet ved domstolene og helst så hurtigt som muligt," siger Lars Barfoed i en pressemeddelelse.

Erstatning i nogle sager
Kammeradvokaten fastslår på et enkelt punkt erstatningsansvar. Det skyldes, at Tinglysningsretten undlod at oplyse om, at konvertering af pantebreve kunne hastebehandles, hvis det var nødvendigt på grund af en aktuel lånesag. De, der ikke benyttede denne mulighed, fordi de ikke havde fået oplysning om den, har krav på erstatning. Men i de tilfælde, hvor et pengeinstitut har bistået, må erstatningskravet rettes mod pengeinstituttet, som selv kunne have konverteret pantebrevet, og som derfor ikke burde have ladet kunden lide tab ved at vente på Tinglysningsretten, konkluderer Kammeradvokaten.

Politisk varm kartoffel
Socialdemokraterne havde foretrukket en politisk løsning på erstatningsspørgsmålet frem for domstolssager. Justitsministeren afviser dog over for Ritzau at lave en særlov. Han vil forsøge at få sagerne til at begynde ved Landsretten, hvilket kan ske for principielle sager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere