Artikel top billede

Her er verdens hurtigste computer

Med otte petaflops har en japansk supercomputer slået alle konkurrenter.

I forbindelse med den store supercomputer-konference ISC'11 i Hamborg har Berkeley Labs udgivet den nye liste med verdens hurtigste supercomputere. Den store overraskelse er at en japansk maskine har taget førstepladsen. Den såkaldte K Computer fra Fujitsu har 548.352 kerner og en regneydelse på otte petaflops.

Dermed er den mere end tre gange hurtigere end nr. to på listen, kinesiske Tianhe-1A, hvor regneydelsen kun er på 2,5 petaflops.

Fujitsu bruger Sparc-VIII-CPU'er i sine computere, mens kineserne har anvendt en kombination af Intel-Xeon CPU'er og Nvidia GPU'er.

I lang tid har USA ligget på førstepladsen på listen – men denne gang er den amerikanske Jaguar fra Oak Ridge National Laboratory landet på en tredjeplads. Den har kun 1,7 petaflops.

På fjerde- og femtepladsen ligger også henholdsvis en kinesisk og en japansk supercomputer.

Ingen af de ti hurtigste computere er langsommere end 1 petaflop – det er også første gang.

Der er stor fokus på energieffektivitet og her klarer K Computer sig også rigtig godt. Den bruger ganske vist 9,9 megawatt for at kunne levere sine 8 petaflops, men kineserne bruger 4,4 megawatt til Tianhe-1A, hvor ydelsen altså kun er 2,5 petaflops.

Hvis man kigger på producenterne, så ligger IBM stadig foran Cray og Fujitsu. Men i top-50 har Cray næsten dobbelt så mange computere som IBM.

Den nye danske Vestas-supercomputer, som ComON omtalte i går, ligger som nr. 53.

Hele den officielle pressemeddelelse kan læses her, hvor man også finder den komplette liste med de 500 computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere