Artikel top billede

Julegave til TDC: Slipper for regulering af telemotorvej

Telegigantens linjer mellem telefoncentraler slipper for tvungen pris fra staten.

De danske telemotorveje, der går på tværs af landet fra central til central, slipper nu for statslig regulering. Det besluttede IT- og Telestyrelsen lige op til jul.

Det er TDC's engrossalg af samtaletrafik på kabler på tværs af de omtrent 100 telefoncentraler, som findes rundt omkring i Danmark,  der nu slipper for statsåget, når den nye regulering træder i kraft om et halvt år. Årsagen er, at andre it-selskaber har etableret forbindelser på strækningerne, og at TDC derfor nu møder konkurrence på feltet.

Beslutningen betyder langt fra, at TDC er en fri fugl. Staten regulerer fortsat TDC på en lang række områder, hvor teleselskabet er defineret som en udbyder med en stærk markedsposition (SMP). Selv om TDC nu slipper for mærkatet, når det gælder trafikken på tværs af landet, så tvinger telemyndigheden fortsat TDC til faste engrospriser på andre former for telefoni-produkter, som udbyderne skal have adgang til for at kunne tilbyde danskerne fastnet-telefoni og ADSL.

På et andet område besluttede IT- og Telestyrelsen op til jul at stramme grebet, nemligt angående tilslutningen af fastnetabonnementer til telenettet. Her forventer IT- og Telestyrelsen - til stor glæde for Telenor - at presse engrospriserne ned ved at bruge en ny beregningsmetode til at fastslå engrosprisen.

 

Konkurrenter med egne linjer

For de største konkurrenter får telemyndighedens beslutning om at lette åget på TDC ikke den store betydning, eftersom de selv har linjer på tværs af landet.

"Jeg vurderer ikke umiddelbart, at det får den store konsekvens for os," siger Telias juridisk direktør, Jens Ottesen Støtt, der dog ikke har analyseret de fulde konsekvenser endnu.

Det svensk-ejede teleselskab samt et andet it-selskab, GlobalConnect, sælger endda adgang til deres forbindelser til mindre fastnetudbydere i Danmark, eksempelvis DLG Tele.

 

 

TDC mister guldæg

I afgørelsen, som IT- og Telestyrelsen kom med op til jul, gennemgår tele-embedsmændene tallene for opkald fra fastnettelefoner for at analysere markedet. Analysen er dårligt nyt for TDC.

TDC er fortsat giganten på fastnet-markedet. Men hvor  gigantens samlede markedsandel af fastnetopkald sidst i 2009 var på 85 procent, forventer IT- og Telestyrelsen, at det tal falder til omkring 61 procent i 2012.

Inden for få år falder TDC's markedsandel altså betragteligt. Det skyldes blandt andet, at VoIP-telefoner, der tilsluttes en internetforbindelse, får stadigt større andele af fastnetmarkedet. På VoIP-markedet står TDC ikke så stærkt og derfor mister TDC samlet set markedsandele på fastnet. Samtidig dropper stadigt flere danskere fastnettelefonen for blot at ringe fra deres mobiler.

På langt sigt forventer IT- og Telestyrelsen, at TDC mister deres guldæg: Den gamle fastnettelefon. Fremskrives tendenserne vil de kun stå for 21 procent af fastnetopkaldene i 2012, siger myndigheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere