Amerikansk lovgivning skal ikke trumfe den europæiske.
Det kræver eu-parlamentariker i lyset af Microsofts udmelding i sidste uge.
Microsoft bekendte kulør og fortalte, at firmaet sagtens kunne komme i en situation, hvor det var tvunget til at udlevere kunders data til de amerikanske myndigheder - og så selv om data reelt er placeret i Europa. Microsoft kunne tilmed blive tvunget til at holde det hemmeligt for kunderne, at deres data er blevet overleveret eller tjekket af de amerikanske myndigheder.
Det sætter en streg under, at cloudcomputings største udfordring er gamle regler i en ny verden.
Det paradoksale i situationen er, at europæerne er dækket ind under databeskyttelsesdirektivet, der siger, at europæerne har krav på at vide, hvornår deres personlige oplysninger er blevet lækket. På den anden side af atlanten har amerikanske myndigheder den såkaldte Patriot Act, der giver beføjelser til at få adgang til data - uden at informere om det. Det er så stort et sammenstød af regler, at kommissær Viviane Reding straks bør tage arbejdshandskerne på.
"For betyder det her, at kommissionen mener, at den amerikanske Patriot Act står over det europæiske databeskyttelsesdirektiv? Hvad vill kommissionen gøre for at rette op på denne situation og sikre, at de europæiske regler rent faktisk bliver håndhævet, og at lovgivning i andre lande ikke kommer før EU-lovgivningen?" spørger Sophia In't Veld, et hollandsk parlamentsmedlem og medlem af komiteen for borgerrettigheder.
Det er langt fra nok til at berolige parlamentsmedlemmet, at for eksempel Microsofts danske topchef Klaus Holse Andersen, siger, at virksomheder ikke skal bekymre sig om risikoen for, at sky-data kommer i hænderne på udenlandske myndigheder, fordi vi lever i demokratiske lande, hvor ting bliver reguleret efter gældende love.
Det hjælper heller ikke, at en anden aftale, Safe Habor, der også skal regulere, hvilke data, der forlader EU, ifølge eksperter har så mange undtagelser, at den reelt ikke er det papir værd, som den er skrevet på. Den vil også bliver trumfet af den amerikanske Patriot Act.
"Jeg håber virkelig, at kommissær Reding vil reagere hurtigt, for der er tale om et meget vigtigt område. Det handler jo grundlæggende, om Europa kan hånhæve sine egne love på sit eget territorie eller om andre landes love kommer før. Jeg håber, at kommissæren vil sikre, at USA og andre lande vil respektere vores love på vores jord. Jeg kan ikke forestille mig, at USA ville finde det specielt morsomt, hvis vi havde mulighed for snage i amerikansk data opbevaret i USA," siger Sophia In't Veld.
Kommissæren har endnu ikke besvaret forespørgslen.
Det er Microsoft, der klart melder ud, at cloudcomputing rummer risikoen for, at data kan tilgås af flere landes myndigheder, men firmaer som Facebook, Google og en lang række andre firmaer, der driver forretning fra USA, kan også få knarvorne, udenlandske kunder, hvis der ikke kommer styr på lovgivningen.