Virksomheders piratkopiering rejses i Folketinget

På baggrund af en artikel på ComON's netavis og artikler i den trykte udgave af ComON rejser Socialdemokraternes it-ordfører Magnus Heunicke nu sagen om piratkopieret software i danske virksomheder overfor Videnskabsministeren.

Socialdemokraternes it-ordfører Magnus Heunicke vil nu have videnskabsminister Helge Sander ind i sagen omkring piratkopieret software i de danske virksomheder. En undersøgelse fra softwareproducenternes brancheorganisation, Business Software Alliance, BSA, viser, at 27 procent af softwaren i virksomhederne herhjemme er piratkopieret, og det tal får Heunicke til at gå videre med sagen.

»På hvilke områder agter ministeren konkret at gribe ind for at sikre, at software ikke anvendes ulovligt i danske virksomheder, og at den negative udvikling bremses,« lyder paragraf 20-spørgsmålet fra Magnus Heunicke, som lander på ministerens bord på baggrund af en artikel på ComON's internetavis og artikler i denne uges udgave af den trykte ComON-avis, som udkommer i dag torsdag.

Af artiklerne fremgår det blandt andet, at BSA's formand i Danmark Trude Berg ønsker at få piratkopiering af software sidestillet med tyveri.

»Jeg kunne godt tænke mig, at man sidestillede det med tyveri. Hvis man stjæler for eksempel juveler, så ryger man jo i fængsel,« siger hun.

Også Venstre vil kigge nærmere på tallene.

»Piratkopiering finder sted i et stadigt stigende omfang, og det er rimelig alvorligt. Denne rapport er ny for mig, men det er afgjort noget vi skal kigge på og så tage stilling på den baggrund,« siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Dansk Folkepartis Jørgen Dohrmann er derimod mere afvisende.

»Som jeg ser det, er softwareproducenterne nødt til at spørge sig selv, hvordan de kan være med til at stoppe det her. Det med bare at tage den nemme løsning og sige, at alt er forbudt holder ikke. Det skal jo også håndhæves, hvem der bruger softwaren. Skal vi så alle sammen til at frygte, at politiet kommer og tjekker computeren,« spørger han.

Trude Berg er enig i, at softwareproducenterne også har et ansvar. Hun forklarer, at man stadig skal bruge koder for at installerede visse programmer, men hun tilføjer, at der altid er folk, der synes det er sjovt at knække koderne.

Advokat Anders Wernblad fra advokatfirmaet Plesner mener ikke, at det er en god idé at sidestille piratkopiering og tyveri, da det traditionsmæssigt er sådan, at folk har et andet forhold til det, ligesom ved kopiering af musik. Han påpeger desuden, at det stadigt er muligt at sagsøge via ophavsretsloven.

»Tyveri forbinder folk med, at man tager noget fra en anden. Her tager man det egentlig ikke, for vedkommende har det stadigvæk, man kopierer det bare,« siger han.

Det er advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted enig i, men han understreger, at det ikke er det samme som at sige, at alle har lov at kopiere, da softwareproducenterne sidder med eneretten til at kopiere deres programmer.

De 27 procent piratkopieret software placerer Danmark på en sjetteplads på listen over de lande i undersøgelsen med mindst piratkopieret software.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere