Hackere fiskede efter informationer i OECD, klubben af rige lande, skriver EUobserver.com. Hackerne har sandsynligvis ledt efter informationer om hvidvask af penge, korruption og skattefusk, skriver mediet.
OECD registrerede for første gang usædvanlig aktivitet i organets it-netværk i august og er stadig i færd med at rense computerne for spionprogrammer. Franske og private cyberspecialister har ellers hjulpet den Paris-baserede organisation, som også Danmark er medlem af.
"Vi ved, at det er et rimeligt sofistikeret angreb. Vi har højniveau sikkerhedsprotokoller hos OECD og dette (angreb, red.) har været i stand til at omgå sikkerhedsforanstaltningerne. Vi kan se, at det ikke er et destruktivt angreb. De fisker tydeligvist efter information. Fordi OECD arbejder i så mange forskellige områder, kigger de efter, hvad de kan få, siger OECD-talsmand Stephen Di Biasio.
Han siger, at malwaren tilsyneladende er kommet ind i systemet via USB-nøgler fra forskellige geografiske områder, blandt andet en del i Asien. Han kan ikke fortælle, om angrebet kommer fra en regering eller en privat organisation.
OECD's medarbejdere får tit information via USB-nøgler, blandt andet på konferencer. Sikkerhedseksperter har længe advaret om, at USB-nøgler er et effektivt middel til at nå fremmede computere, og den farlige orm Stuxnet, som siges at være målrettet Irans infrastruktur, blev spredt ved hjælp af USB-metoden.
OECD har 33 af verdens rigeste lande som medlemmer, deriblandt Danmark. Organisationen har et sekretariat på 2500 ansatte. Organisationen er blandt andet en form for vidensbank for landene. Informationen om cyberangrebet på OECD kom først frem hos Intelligence Online.