Forskere siger, at piller kan erstattes af et oralt apparat eller "cybertand", der automatisk frigiver medicin til kronisk syge patienter i forudbestemte mængder og tidsintervaller.
Det er IntelliDrug-projektet, der støttes af EU, der har til opgave at udvikle et oralt apparat, der kan fastgøres til en tand og administrere doser programmeret af lægen.
Ben Z. Beiski, en af udviklerne ved Assuta Medical Centre i Tel Aviv i Israel, vurderer, at "cybertanden" kan være en hjælp for især folk med hukommelsesproblemer som Alzheimers-patienter, fordi tanden selv klarer medicineringen. Den kan også være praktisk for folk med astma, der kan få anfald i løbet af natten.
Tanden kan programmeres til at frigive medicin på ethvert tidspunkt og kan indstilles til at tage højde for patientens alder, vægt og patienthistorie.
Den falske tand placeres i patientens mund enten som en slags krone på en tand eller som et egentligt implantat. Når kriterierne er opfyldt, åbner der sig et panel, hvorefter medicinen frigives bagest i munden og blander sig med spyt. Derefter kan det trænge ind i blodstrømmen.
Apparatet er dog ikke uden problemer. Dels er fremmedlegemer i kroppen udsatte for infektioner, og dels kan nogle typer medicin ikke bruges sammen med apparatet, fordi det er udviklet til medicin, der langsomt optages i kroppen.
Det lille apparat kan indeholde nok doser til flere uger. Det transmitterer selv en meddelelse, når det er ved at være tomt og skal fyldes op igen.
"Cybertanden" er allerede med held blevet afprøvet på grise gennem flere måneder, hvor det viste en jævn fordeling af de brugte stoffer i kroppen.
Der er tillige taget forbehold overfor, at patienten kunne sluge "tanden". I så fald vil den fortsat løslade sin medicin langsomt. Hvis apparatet nedbrydes er medicinen fortsat indkapslet, så den ikke udgør en fare for patienten.
Håbet er, at tests kan begynde i Europa i løbet af tre måneder, og at apparatet kan markedsføres i løbet af tre år.