Danske forskere udvikler intelligent legetøj

Et nyt dansk forskningsprojekt til 10 millioner kroner kombinerer legeforskning, robotteknologi og kunstig intelligens.

Professor Henrik Hautop Lund fra Syddansk Universitet skal stå i spidsen for et nyt forskningsprojekt, Playware, der skal udvikle nye former for intelligent, teknologisk legetøj. Videnskabsministeriet bidrager med fem millioner kroner til projektet, mens jyske og fynske virksomheder som Kompan, WirTek og Tricon tilsammen yder fem millioner kroner.

»Forestil dig, at vi ved hjælp af teknologien afkoder fodboldspilleren David Beckhams løb, hans fart, bevægelser og måde at løbe på. Herefter lader man lysdioder - eller måske endda en 3D-figur af Beckham - efterligne hans løb, så børn i en skolegård eller folk i et indkøbscenter kan løbe om kap med en af verdens bedste fodboldspillere,« siger Carl Henrik Jeppesen, direktør for legepladsproducenten Kompan.

Projektet skal blandt andet arbejde med såkaldt ambient Playware, hvor man ved hjælp af intelligent teknologi opbygger omgivelser, som kan danne leg og spil på samme måde, som en computer indeholder teknologi, der kan danne computerspil.

»Vi skal benytte den moderne kunstige intelligens til at udvikle store fysiske computerspil, der automatisk tilpasser sig brugerne, hvad enten der er tale om en 100 kilo tung teenager, en fem-årig pige, en bevægelseshæmmet eller en bedsteforælder på 65 år,« siger Henrik Hautop Lund.

Forskere arbejder også med teknologi, der reagerer og tilpasser sig til brugerens adfærd. Teknologien vil bestå af en række byggeklodser, som på en simpel måde kan integreres i forskellige omgivelser i bymiljøet.

»Hver byggeklods indeholder en lille computer, sensorer og mulighed for at generere fx lyd og lys. De teknologiske byggeklodser kan desuden kommunikere med hinanden, så der kan dannes forskellige legemuligheder ved opsætning af et antal af disse kommunikerende byggeklodser,« siger Henrik Hautop Lund.

Det danske projekt skal præsenteres for et internationalt publikum ved en konference i Tokyo den 10. september. Fyns Amt har store forventninger til projektet.

»Robotteknologien benyttes ikke blot til produktionsforbedringer og legepladser, men også til at skabe helt nye produkter og markeder for regionens virksomheder. Jeg ser klare potentialer for lignende spin-off fra vores spydspidskompetencer inden for robotteknologi og kunstig intelligens til fx sundhedsvæsenet i andre projekter. En umiddelbar udnyttelse vil sikkert kunne finde sted inden for fysioterapien ved at lade patienter genoptræne ved leg og spil med lignende intelligent teknologi,« siger amtsborgmester Jan Boye.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere