Cirka 750 CSC-ansatte, der er medlemmer af Prosa, skal lægge ti procent af deres løn i en strejkekasse. Det besluttede de i går på et fællesmøde.
Beslutningen skal modvirke den situation, at Prosas strejkekasse bliver tømt under den storstrejke, som fagforbundet kaster sig ud i til juni, hvis ikke der forinden bliver enighed med arbejdsgiveren CSC om lønnedsættelse og reduktion af tryghedsaftalen.
Parterne er enige om, at lønniveauet på CSC er højere end andre steder – men ikke om, hvor meget den skal ned med. Prosa-ansatte driftsfolk på CSC tjener op til 65-70.000 kroner om måneden inklusive tillæg, kunne ComON fortælle for nylig.
Men de velpolstrede lønninger er samtidigt en udfordring for fagforbundet.
Prosa skal nemlig betale den fulde løn for de 120 medarbejdere, som er blevet lockout af CSC (et antal, som arbejdsretten siden har reduceret til 116).
Derudover arbejder Prosa på at sende 49 CSC ansatte i strejke, hvoraf foreløbigt kun fire er blevet godkendt til strejke af arbejdsretten, da de er omfattet af den fredsaftale, der løber frem til juni.
Efter den 1. juni vil Prosa sende yderligere 450 CSC-ansatte i strejke. Sammen med de lockoutede skal fagforbundets strejkekasse altså finansiere månedslønnen for 570 mennesker. Ved en anslået gennemsnitsløn på 50.000 kroner giver det en udgift på 28,5 million kroner om måneden.
Prosas medlemmer har hidtil betalt 10 kroner om måneden i bidrag til fagforbundet konfliktkasse.
Prosa har 13.8000 medlemmer.
Det er imidlertid ikke de månedlige 138.000 kroner i bidrag, der afgør fagforbundets økonomiske muskler i en konflikt, siger formanden.
”Én ting er de direkte bidrag. Men derudover kan vi lægge mange andre midler i kassen. Det er vores samlede økonomi, der indgår i det her,” siger Prosa-formand Niels Bertelsen til ComON.
Kilder tæt på CSC siger til ComON, at virksomheden, der har været præget af store millionunderskud de sidste mange år, for første gang har fået overskud på driften, efter at de 120 Prosamedlemmer blev lockoutet. Den oplysning ønsker CSC-ledelsen dog ikke at kommentere.
Prosas CSC-ansatte vedtog i går en erklæring, hvor de opfordrer til, at der hurtigst muligt findes en forhandlingsløsning.
”Vi er stærkt bekymrede over den langvarige konflikt på vores arbejdsplads CSC og de negative konsekvenser, konflikten har for vores kunder, vores virksomheds fremtidige konkurrenceevne og samarbejdet på arbejdspladsen. Vi støtter PROSAs forhandlere. Vi ønsker en reel forhandlingsløsning og håber ledelsen er villig til reelle forhandlinger om alle krav. Vi ønsker også, at konfliktens skadevirkninger begrænses mest muligt og opfordrer derfor til, at de forhandlinger, der omsider er kommet i gang, overgår til et intensivt forhandlingsforløb," hedder det i erklæringen.