Net1 måtte mandag eftermiddag efter en auktionsgyser vinke farvel til en af deres to licenser på mobilt bredbånd. Det betyder i følge selskabet selv, at de mister muligheden for en landsdækkende opgradering af selskabets telenetværk i omtrent 60 procent af landet.
Planen var næste år at opgradere fra 3,1 Mbit/s til 10 Mbit/s i hele landet. Men nu er det kun 40 procent af landet, deriblandt København, som kan se frem til at få de større båndbredder.
IT- og Telestyrelsen stod bag auktionen, fordi Net1's nuværende licens ophører fra 1. januar. Et andet selskab, svenske Nordisk Mobiltelefoni International AB, havde også lagt billet ind på licensen. De to telefirmaer måtte derfor ud i en budkrig i en auktion, som begyndte mandag formiddag hos Bruun Rasmussen auktioner over internettet.
I flere timer stod prisen på omtrent 100.000 kroner, men kort før auktionens planlagte hammerslag klokken 14 gik begge parter med i en hektisk budkrig, hvor prisen på få minutter gik fra cirka 100.000 kroner til slutprisen på 2,6 millioner kroner. For hvert af de sidste bud blev der lagt to minutter oveni, så hammerslaget først faldt klokken 14.08.
Net1 tabte.
"Vi havde kigget på det, og det gav ikke mening at byde mere," konstaterer en ærgelig Andreas Kinell, direktør for Net1, til ComON.
Problemet for Net1 er, at de fremover kun har én carrier - altså kanal - til store dele af landet. Det betyder, at de ved en kommende opdatering af CDMA-standarden, de benytter, ikke kan slå to forskellige kanaler og på den måde skabe større teoretiske hastigheder for deres kunder over hele landet. Nu må en del af Net1's kunder nøjes med de 3,1 Mbit/s teoretiske hastigheder, som selskabet tilbyder i dag. Samtidig må Net1 bygge flere basestationer for at undgå belastninger på nettet, når mange kunder går på nettet på samme tid.
"På kort sigt vil det ikke give nogen betydning overhovedet. Det vil køre som det plejer at høre. På langt sigt vil det give udfordringer i forhold til, hvordan vi udbygger vores netværk. Vi skal bygge flere basestationer for at få samme kapacitet," siger Andreas Kinell.
Betyder det, at prisen for at bygge de ekstra basestationer er mindre end de 2,6 millioner kroner, som I skulle betale for licensen?
"Det kan jeg ikke svare på lige nu," siger Andreas Kinell.
Han forklarer, at det lille Net1 endnu ikke har beregnet omkostningerne, der potentielt først skal lægges om længere tid. Han hævder, at Net1 med de to licenser, som firmaet indtil i dag havde papir på, en overkapacitet af frekvensrum.
"I dag bruger vi ikke på samme tidpunkt hele netværket. Vi har ikke brug for så meget kapacitet," siger Andreas Kinell.
Spørgsmålet er, hvordan Net1 vil klare sig mod konkurrenterne, hvis de mister muligheden for at at opgradere netværk over hele landet. Andreas Kinell vil ikke kommentere på, hvordan selskabet forholder sig til konkurrenten Skyline, som tilbyder WiMAX-internet, og de eventuelle vindere af en eller flere licenser i 800 MHz-båndet, som kan bruges til mobilt bredbånd med teknologien Long Term Evolution (LTE) fra 1. januar. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har lagt op til, at 800 MHz-auktionen kan blive pålagt dækningsforpligtelser, og dermed risikerer Net1 på længere sigt at få en alvorlig konkurrent på markedet for mobilt internet til yderkantsområder.