Både ODF og OOXML får dumpekarakter - udviklingen sat 10 år tilbage

Ekspertudvalget om åbne standarder vil hverken anbefale OOXML eller ODF. Problematisk mener open source-leverandørerne.

Opdateret: Videnskabsministeren har bedt en ekspertgruppe om at udpege de åbne standarder for dokumentformater, som det offentlige skal understøtte.

Udvalget har nu grublet over spørgsmålet i et år, men et klart svar lader stadig vente på sig.

I en aktuel indstilling fra udvalget lyder det, at man hverken vil anbefale det ene eller det andet format. Det er grundlæggende versioner af de to formater ODF (1.0/1.1) og OOXML (strict/transitional), der er i spil.

Det er problematisk.

”Vi kan konstatere, at udvalget ikke vil pege på nogle af standarderne. Det er meget uheldigt. For hvis man end ikke kan pege på den standard, som i vores øjne er den eneste rigtig åbne standard, ODF, så betyder det, at vi reelt er banket 10 år tilbage, hvor diskussionen startede,” siger Martin von Haller Grønbæk, der er formand for foreningen af open source-leverandører.

”Man tog jo netop fat på den her diskussion for 10 år siden, fordi man anså den for at være vigtig. Ikke mindst for at sætte gang i konkurrencen for kontorpakker, som Microsoft sad tungt på. Nu er vi i en situation, hvor man reelt ikke er forpligtet til at anvende åbne standarder,” siger Martin von Haller Grønbæk.

At der kan gå måneder eller år til en egentlig afgørelse betyder ifølge formanden, at mange firmaer og offentlige instanser netop vil vælge it-produkter ud fra status quo, hvilket kan være med til at fastholde en Microsoft-dominans.
 

Kan ikke blive enige

Ekspertudvalget blåstempler begge standarder som åbne, men medlemmerne vil ikke give nogen anbefalinger i forhold til de mere specifikke spørgsmål. Udvalgets fem medlemmer kan ikke blive enige og vil ikke enstemmigt beslutte, om standarderne for eksempel "kan implementeres af alle direkte i sin helhed på flere platforme". Udvalget mener heller ikke, at "der er fuld interoperabilitet indenfor funktionalitetsloftet mellem de to standarder".

Derfor lyder beskeden til videnskabsministeren:

"Ekspertudvalget om åbne standarder indstiller derfor, at ingen af de nævnte standarder pr. 1. april 2011 optages på listen over obligatoriske, åbne standarder for redigerbare dokumenter."

Hele indstillingen med uddybning af uenighederne kan hentes her.

Selv om udvalget altså ikke peger på og anbefaler nogen af de to åbne standarder, så forventes det, at det snart vil blive nemmere at anbefale en af dem eller begge. ODF 1.1 står over for en endelig godkendelse hos ISO, og OOXML står over for en komplet implementering hos blandt andet Novell.
 

En kompleks sag

Teknologidirektør hos Microsoft, Jasper Hedegaard Bojsen, kan dog se enkelte positive tegn i rapporten.

"Ekspertudvalgets tredje rapport understreger endnu engang, at det er et komplekst område. Som Konkurrencestyrelsen i sin tid konkluderede, så er åbne standarder godt for konkurrencen. Derfor er det positivt, at alle leverandører i dag følger en eller flere åbne standarder," siger Jasper Hedegaard Bojsen, og påpeger, at udvalget konstaterer, at implementeringen af Open XML i Microsoft Office er i fuld overensstemmelse med den åbne ISO standard Open XML.

Ekspertudvalgets opgave var ellers klart defineret i kommisoriet. Udpeg en liste inden 1. april. Den kommer ikke.

Opdateret: Artiklen er opdateret med kommentarer fra Microsoft og OSL.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere