Computerworld News Service: Det erhvervsorienterede sociale netværkssite LinkedIn er blevet blokeret i Kina, hvilket ifølge analytikere er forbundet med den kinesiske stats forsøg på at undertrykke omtale af "Jasmin-revolutionen" på internettet.
LinkedIn har bekræftet via e-mail, at sitet er blevet blokeret for visse brugere i Kina.
"Det er tilsyneladende del af en bredere indsats, der foregår lige nu i Kina, og som også involverer andre sites," siger Hani Durzy, der er talsmand for LinkedIn.
Internetcensur er udbredt i Kina. Indhold og websites, der bedømmes politisk følsomme, fjernes eller blokeres rutinemæssigt. Men i de seneste uger er den statslige censur blevet meget strammere efter de massive protestaktioner i Mellemøsten, der har væltet regeringer i regionen.
Termen "Jasmin-revolutionen" bruges om den prodemokratiske folkelige bevægelse, der begyndte i Tunesien i december og spredte sig til andre mellemøstlige lande.
I sidste uge begyndte der på internettet at lyde opråb til den kinesiske befolkning om at arrangere sin egen Jasmin-revolution.
Den kinesiske statslige censur var dog hurtig til at forhindre enhver reference til udtrykket i at sprede sig for vidt. I sidste weekend blev udtrykket "Jasmin-revolution" blokeret i søgninger på kinesiske microblogging-sites.
På kinesiske sociale netværkssites såsom Renren.com blev brugerne også forhindret i at offentliggøre indlæg, der indeholdt udtrykket.
"Jasmine Z" talte om revolution i Kina
Jasmin-revolutionen var også begyndt at blive nævnt på LinkedIn. En bruger med skærmnavnet "Jasmine Z" gav udtryk for sin mening om potentialet for revolution i Kina via indlæg på sitet.
"Hvem det end var, troede vedkommende, at LinkedIn var en god måde at komme igennem til Kina, siger Bill Bishop, der er uafhængig analytiker af det kinesiske it-marked. Men staten var hurtig til at se tendensen og blokerede sitet, tilføjer han.
Blokeringen af LinkedIn kan vise sig at følge det samme mønster som andre sites med base i USA, der har haft problemer med Kinas internetcensur. I 2009 blev både Facebook og Twitter blokeret efter etniske uroligheder i Kinas vestlige Xinjiang-provins. Den kinesiske stat besluttede også at helt lukke ned for internettet i regionen i adskillige måneder.
Kinas regering har "givet tydeligt udtryk for, at udenlandske sociale netværkssites ses som potentielle værktøjer til statsundergravende virksomhed," siger Bishop. "Det er faktisk overraskende, at LinkedIn ikke er blevet blokeret tidligere."
Beslutningen om at blokere både Facebook og Twitter banede også vejen for, at Kinas egne sociale netværkssites kunne udfylde tomrummet og vinde popularitet. Landet har nu adskillige kloner af Twitter og Facebook. Kina har verdens største internetbefolkning på 457 millioner brugere.
Oversat af Thomas Bøndergaard