Læs også:
Røde Kors stresstester flyvende Linux-drone
Nødhjælpsorganisationen Dansk Røde Kors eksperimenterer med at benytte et populært legetøjsfly til under to tusinde kroner som hjælpemiddel i felten, når der skal skabes overblik over katastrofeområder, enorme flygtningelejre og oversvømmelser.
Helikopteren har fire rotorer og ankommer i æsken med to indbyggede kameraer, som kan sende billeder direkte til en iPhone eller pc.
Desuden er den udstyret med en Linux-baseret on-board-computer. Fjernkontrollen virker ved hjælp af trådløst internet, og helikopteren, kan modificeres og udvides med såkaldte hacks på et utal af måder.
Det fortæller Claus Olsen, der er it-chef hos Dansk Røde Kors og jævnligt bliver sendt på opgave i katastrofeområder for at sætte tele- og internetkommunikation op i en fart.
"I Pakistan kan en oversvømmelse flytte sig hele tiden. I Haiti kan flygtningelejre pludselig skyde op," siger Claus Olsen.
Slipper for at leje helikopter
Hidtil har organisationen typisk fået overblikket ved hjælp af overflyvninger med en lejet helikopter og ved hjælp af de nyeste satellitbilleder, når situationen er umulig at overskue fra jorden.
Men det er ikke altid, at organisationen har tid til at vente på, at eksempelvis satellitbilleder kommer frem.
"I sådanne situationer kunne det være rigtigt fornuftigt at sende en lille drone op, der skyder nogle billeder, som man kan analysere, når den kommer ned igen," siger Claus Olsen.
Med billeder fra dronen vil det eksempelvis være muligt, hurtigt at beregne, hvor mange mennesker der er i området.
En typisk nødhjælpslejr i Haiti efter jordskælvet i 2010 er ifølge it-chefen på størrelse med Roskilde Festivalen. Her skal der organiseres mad, vand og sanitære forhold til folk, som skal blive boende i måneder.
"De rigtig store lejre er omkring tre gange større end Roskilde Festivalen, og hvis du skal brødføde sådan en mængde, så er du simpelthen nødt til at have et overblik over, hvor mange mennesker der er," siger Claus Olsen.
Kan legetøj klare opgaven?
Mens andre nødhjælpsorganisationer bruger eller overvejer kostbare, professionelle droner til eksempelvis afsøgning af minefelter, var udgangspunktet hos Dansk Røde Kors at lede efter erfaringer fra de tusinder af entusiaster, der i hele verden leger med fjernstyrede helikoptere.
"De har jo udviklet masser af teknologier til hvad som helst. Det skulle da være pokkers, om ikke vi kunne bruge noget af det," fortæller Claus Olsen om overvejelserne.
Løsning blev et eksemplar af den såkaldte AR.Drone, som er en populær legetøjshelikopter. Den kan styres med en iPhone og er ustyret med et kamera, der peger frem og et kamera, der filmer mod jorden.
Helikopterens Linux-baserede onboard-computer med en ARM-processor betyder, at der rundt omkring i verden sidder tusindvis af programmører, som i bedste open source-stil skriver ny kode og tilføjelsesprogrammer til dronen.
Sådan navigerer dronen
Den indbyggede computer gør ifølge Claus Olsen dronen intelligent, fordi den navigerer visuelt ved hjælp af kameraet og to ultralydssensorer.
"Selvfølgelig er det dig, som styrer, men den hjælper til ved at foretage noget intelligent navigation," siger Claus Olsen.
De mange tilføjelsesprogrammer fra open source-miljøet giver eksempelvis også mulighed for at udskifte den lidt svære iPhone-styring med en mere håndterbar joystick, som er koblet til en pc med Linux.
"Man får et billede, og alt hvad man i øvrigt kan forestille sig, at en helikopterpilot har brug for, op på skærmen: Højdemåler. Tilt. Alting. Det er en hel lille flysimulator. Du har bare en fjernstyret helikopter hængende i den anden ende," siger Claus Olsen.
Det er ikke kun softwaren til helikopteren, som kan ændres.
Det voksende fællesskab på nettet omkring legetøjsdronen har, ifølge Claus Olsen, også medført udvikling af fysiske ændringer på helikopteren, såkaldte hacks, der gør det muligt at udskifte eller tilføje komponenter til eksempelvis et større batteri, et bedre kamera, en GPS-enhed eller længere rækkevidde på wifi-forbindelsen.
Læs også: