Øget effektivitet i datacentret fremtidssikrer Fujitsu Siemens

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Godt et halvt år efter købet af IT Product Services fra Siemens Business Services har den syv år gamle hardwarekoncern relanceret sig selv midt i konkurrencen om at levere it-infrastruktur til Europas virksomheder.

Augsburg: Det er historien om humlebien om igen. Naturlovene siger, den ikke kan flyve, men den gør det alligevel. Og 7.000 kunder fra hele Europa er i det triste novembervejr kommet til messecentret i sydtyske Augsburg for at se, hvordan Fujitsu Siemens Computers (FSC) gør det.
Tæt på messecentret findes forklaringen på, at hardwareleverandøren Fujitsu Siemens Computers ifølge den økonomiske udgave af naturlovene har alle odds imod sig. Selskabet udvikler og producerer hardware på fabrikker i Tyskland - som her i Augsburg hvor blandt andet produktionen af mainboards til produkter fra pc'er til de største servere finder sted.
Tysklands industriproduktion har i de seneste ti år i stigende omfang lidt under sine høje lønninger og landets stive arbejdsmarked. En periode, hvor det er blevet gængs opfattelse, at produktion af it-hardware bedst kan betale sig i Fjernøsten og i Europa. Eller til nød i lande med skattefordele som Irland eller generelt gunstige produktionsbetingelser som i de gamle østeuropæiske lande.

Siden giganterne Fujitsu og Siemens 1. oktober 1999 fusionerede deres europæiske hardwareproduktion til det fællesejede Fujitsu Siemens Computers, er omsætningen vendt fra 5,3 milliarder euro og en udvikling i nedadgående retning til en omsætning sidste år på 6,65 milliarder euro. Overskuddet er til gengæld steget fra 63 millioner euro til 121 millioner euro.
FSC's administrerende direktør Bernd Bischoff byder velkommen til de 100 journalister, som han selv og virksomhedens øverste ledelse har valgt at stille sig til rådighed for. Han byder velkommen til det nye Fujitsu Siemens Computers.
- 1. april overtog vi IT Product Services fra Siemens Business Solutions. Det er tid til at gøre status. Uden service-løsninger er det ikke særligt attraktivt at være leverandør til virksomhedernes datacentre. Vi skal fokusere på at levere den service, som giver øget værdi af datacentret - det vil sige automatisering, konsolidering og virtualisering, siger han.
Senere, da Computerworld får lejlighed til at interviewe ham, underbygger han sine servicebetragtninger.
Han begynder med at henvise til den generelle udvikling, der gør det nødvendigt for producenter af fysiske produkter at udvikle tilhørende service for at få en større indtjening.
- Men vi kan ikke lave infrastruktur i datacentre uden at have vores volumenproduktion af alt hardware fra pc'er over dagligstuens mediecentre til avancerede servere. Det ville være forkert at fokusere på service alene eller hardware alene, siger Bernd Bischoff og fortsætter:
- Omvendt ønsker vi ikke at lave forretning som IBM. Vores servicefokus er på managed service ikke på outsourcing.

Her er han inde ved kernen i servicetankegangen i det nye Fujitsu Siemens Computers. Manged-service handler om at levere virksomheders it-infrastruktur ved at håndtere datacentret og de fysiske computerarbejdspladser fra vugge til grav - også kaldet life cycle management.
Fujitsu Siemens ønsker, at de mere end 35.000 partnere, der sælger og leverer hardware fra selskabet, skal indgå i partnerskaber med kundernes it-chefer og administrerende direktører om denne managed service. Og det er sådan set meget forståeligt.
For ifølge FSC er det europæiske marked for managed service i dag på 15,4 milliarder euro, men vækstraten de næste år er på mellem seks og syv procent. Vækstrater der er dobbelt så store som vedligeholdelse og support og også betydeligt større end integrationsservice, vedligeholdelse og support, fysiske computerarbejdspladser og servere.
Omvendt har Bernd Bischoff og FSC med købet af produkt- servicearmen fra den ene hovedaktionærs it-serviceforretning også bevæget sig ud i den svære balancegang, som følger med selv at kunne levere den service, som de mange partnere, der står for ens salg også gerne vil levere. Men Fujitsu Siemens har en ganske særlig fornemmelse for partnerskab.

Hele strategien bag Fujitsu Siemens dynamiske datacenter bygger i høj grad på partnerskaber og alliancer med andre leverandører som EMC (VMware), Oralce, SAP, Microsoft og ikke mindste Egenera.
Partnerskabet med Egenera er fundamentet under Fujitsu Siemens Primergy BladeFrame.
Egenera og dermed FSC's BladeFrame ligner sådan set en almindelig bladeserver med et antal serverkort (blades). Det særlige er, at i Egeneras arkitektur indeholder serverkortet stort set kun processorer og ram, som så via specialkort kommunikerer med datacentres diske og lokalnet.
Formålet er at sænke prisen på en løsning, der skal fungere hele tiden, fordi der dels kan benyttes standardprocessorer, og fordi arkitekturen udnytter bladetanken, der gør det muligt at skifte et serverkort uden at lukke serveren ned.

Det er denne vision om at øge effektiviteten i datacentret ved at sænke kompleksiteten i installation og vedligeholdelse, der får Bernd Bischoff til igen at understrege, hvor vigtig væg til væg-service i datacentret er for Fujitsu Siemens.
Og navnlig i en tid, hvor it-cheferne nu for alvor investerer i at optimere infrastrukturen, når de implementerer en serviceorienteret arkitektur, som grundlag for virksomhedens it-anvendelse.
Samtidig er konkurrencen på hardwaremarkedet ikke til at spøge med. Dell er en stor konkurrent på volumenmarkedet for blandt andet pc'er og skærme til computerarbejdspladsen men ikke i datacentret:
- Her er det IBM, HP og en lille smule Sun, vi møder. Men det er vigtigt at huske på, at software spiller en stor rolle i infrastrukturen, og derfor gør vores alliancer og partnerskaber en forskel, siger Bernd Bischoff.
Til gengæld må han leve med den geografiske begrænsning, som EMEA eller Europa, Mellemøsten og Afrika udgør. For det er her, selskabets aktionærer Fujitsu og Siemens er enige om, at FSC har sit marked.
- Hvis jeg beslutter mig for at gå videre end det, så bliver jeg fyret, griner han.
Selvom det lyder lidt uambitiøst at være begrænset til EMEA-regionen, så er vækstbetingelserne for en leverandør af it-infrastruktur ikke dårlige, mener Bernd Bischoff:
- Hvis vi kigger på volumen- salget af hardware, så er Europa 0 og Vesteruopa er -1. Væksten ligger lige nu først og fremmest i Rusland, de gamle østbloklande og i Mellemøsten. Men når vi kigger på de mere avancerede løsninger, som også giver den største indtjening, så er der fuld gang i Vesteruopa.

Faktaboks:
Serviceorienteret arkitektur
Løst koblede softwarekomponenter og services, der kan gemmes i biblioteker og genbruges i nye løsninger, er to af hovedingredienserne i serviceorienteret arkitektur (SOA). Den tredje er definitionerne af de forretningsprocesser, som komponenter og services skal sættes sammen med for at understøtte.

Gartner vurderer, at SOA er to til fem år fra at nå fuld modenhed. Derfor er mange virksomheder i gang med at optimere it-infra-
strukturen til at kunne understøtte en serviceorienteret arkitektur.

Ifølge IDC voksede det globale salg af servere med 3,5 procent i årets tredje kvartal, der dermed er det stærskeste tredje kvartal for serversalget siden 2000. Det var især det stigende salg af serverkort (blades) - 29,9 procent - der trak udviklingen.

Fujitsu Siemens i Danmark
I Danmark hører Fujitsu Siemens til på listen over it-sværvægtere. Helt præcis som nummer fem på Computerworlds Top 100-liste over de dygtigste it-sværvægtere.

Selskabet omsatte i 2005/2006 for 957,6 millioner kroner. Tjente 26 millioner kroner efter skat. Og beskæftigede 59 medarbejdere.

Billedtekst: produktion Fujitsu Siemens udvikler og producerer hardware på fabrikker i Tyskland som her i Augsburg, hvor blandt andet produktionen af mainboards til produkter fra pc'er til de største servere finder sted.

OriginalModTime: 23-11-2006 14:17:15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere