Computerfest i 3. klasser efter sommerferien

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. juni 2005.


Eleverne i 3. klasse landet over får et stort løft i adgangen til at bruge computere i skolen de næste tre år. 251 kommuner er lige nu i gang med at købe computere for mindst 210 millioner kroner.

Når augustvarmen sætter ind og eleverne møder solbrændte og lærdomshungrende op efter sommerferien, står der spritnye computere parat til 3. klasser på skolerne overalt i landet.
251 kommuner er netop nu i gang med at købe computere for mindst 210 millioner kroner specielt til de elever, der skal begynde i 3. klasse efter sommerferien. Det svarer til at 87 procent af de 125 millioner kroner, som regeringen og Dansk Folkeparti afsatte til formålet på finansloven for 2005, er blevet brugt. Kommunerne kunne søge om de 125 millioner kroner efter "noget-for-noget"-modellen. Det vil sige, at kommunerne kunne søge om 2.000 kroner pr. elev i 3. klasse mod selv at investere et tilsvarende beløb i hardware til 3. klasserne.

Regeringens tilbud gælder også i 2006 og 2007. Hvis kommunerne ellers går til makronerne, kan der altså stadig yderligere købes for mindst en halv milliard kroner computere til de folkeskoleelever, der efter sommerferien 2005 går i henholdsvis 2. og 1. klasse.
- Selv om ikke alle kommuner har søgt og der derfor bliver penge tilovers, så er tendensen alligevel, at mange kommuner investerer meget mere, end det de skulle for at få pengene fra staten. Herning Kommune har for eksempel købt ind for 30 millioner kroner, selv om de kun får tre millioner kroner fra os, og den tendens går igen mange steder. Vi kan også se, at de fleste større kommuner har brugt anledningen til at lave en treårig investeringsplan, siger chefkonsulent Lilla Voss fra Undervisningsministeriet.
Deadline for at søge tilskud i 2006 bliver formentlig den 1. marts, ligesom det var i år.
- Men kommunerne kan roligt gå ud og købe ind igen, lige så snart vi har passeret 1. januar 2006. Eftersom pengene er afsat på finansloven, risikerer de ikke, at de ikke får dem, selv om de først får tilsagn 1. maj,
siger Lilla Voss.

Den massive investering i hardware til 3. klasserne over tre år blev sat på finansloven sidste år i Ulla Tørnæs' tid som undervisningsminister. Hun ville sikre de danske skoleelever en så tidlig start som muligt som computerbrugere. En forudsætning for det var computere til de små klasser, fordi der var en udbredt praksis med at tilgodese de større elever fra 6. klasse og op først, når der skulle købes computere til skolerne. Derfor blev pengene øremærket til 3. klassetrin.
Øremærkningen har været kritiseret, både for at være til hardware og for at være til 3. klasserne, men Undervisningsministeriet har stået fast - blandt andet med den begrundelse, at uden øremærkning ville Danmarkskortet over it-udbredelsen i folkeskolen blive trukket endnu skævere, end det var.
- Om regeringen er tilfreds med søgemønstret, tilkommer det ikke mig at svare på. Men personligt er jeg meget tilfreds med at se, at mønstret ikke følger det skæve mønster, vi er vant til at se, når kommunerne kan søge om penge til innovation, siger Lilla Voss.
Computerworld har spurgt undervisningsminister Bertel Haarder, om han er tilfreds med den udjævning af Danmarkskortet for pc'er i folkeskolen, som hardware-initiativet ser ud til at medføre - og om der er grund til at give en opsang til de kommuner, der ikke har søgt tilskud. Ministeren nåede desværre ikke at svare inden avisens deadline.

Billedtekst:
ivrige - Mange kommuner
investerer meget mere, end det de skulle for at få penge fra
staten, siger chefkonsulent Lilla Voss, Undervisningsministeriet. Foto: Torben Klint

Boks:
overblik over al skole-it til årsskiftet
Som led i "hardware til 3. klassetrin"-initiativet er alle kommuner blevet pålagt at indberette til et offentligt tilgængeligt webregister, hvor meget og hvilket computerudstyr de har. Det nyindkøbte udstyr til 3. klasserne skal indberettes særskilt. Indberetningen skal ske senest 31.12.05 og gentages de næste to år.
Med indberetningspligten får undervisningsministeriet, regeringen og alle andre interesserede for første gang mulighed for at få et
totalt overblik over og indblik i bestanden af computere i den
danske folkeskole som sådan og i den enkelte kommune, den
enkelte skole og sågar den enkelte 3. klasse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere