Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.
HUR har integreret directory-teknologi fra Novell og Microsoft, så alle brugere har den samme indgang til it-systemerne.
Integration
Hos Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) er it-grundplatformen Novell, men samtidig afvikles en række især trafik- og økonomisystemer på en Microsoft-platform. Det har medført, at directory-teknologien fra de to leverandører er blevet integreret.
- Vi vil gerne undgå at skulle oprette brugerne på vores systemer mere end én gang, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Derfor har vi valgt, at al indgang til vores systemer sker via Novells Directory Service (NDS), siger it-gruppeleder Marianne Kempf, HUR.
I dag vedligeholdes al information om brugere ét sted, nemlig i NDS. Det betyder, at brugerne i praksis ikke ved, om det er Microsoft- eller Novell-baserede systemer, de logger på.
Envejskommunikation
For brugerne sker al indlogning via NDS. Så sendes informationer videre fra NDS til Microsofts Active Directory (AD). Der er tale om envejs-kommunikation, fordi HUR har oplevet, at informationsfelter forsvandt, hvis AD skulle sende information tilbage til NDS.
HUR anvender også NDS til styring af printere, og desuden anvender HUR Novells groupware-system GroupWise og filserver-teknologi samt ZenWorks til distribution af programmer ud til brugerne.
Blandt de systemer, hvor NDS leverer data til AD, er HUR's portal, intranet, helpdesk og det nye egenudviklede dokumenthåndteringssystem, eHUR.
Synkronisering med XML
De to directory-teknologier er bundet sammen med Novells DirXML Meta Directory, så informationerne fra NDS synkroniseres med AD i XML-format.
Intranettet kører som en ren Microsoft-platform. Her skulle brugerne indtaste et ekstra password for at komme på, hvilket Marianne Kempf betegner som "ikke særlig smart". Problemet er løst ved at synkronisere informationerne i NDS og AD, så brugerne har den samme indgang som til de øvrige systemer.
Et andet eksempel på, at AD skjuler sig lige neden under NDS, er den såkaldte Roaming Profile-teknologi fra Microsoft, som lader brugere logge ind på og anvende en hvilken som helst pc i virksomheden med deres egen brugerprofil.
Satser fortsat på NDS
Marianne Kempf siger, at integrationen mellem de to directory-systemer ikke har givet anledning til større teknologiske hovedpiner. Det sværeste var at finde ud af, hvilke felter der skulle flyttes fra NDS til AD. Her byggede man et testsystem for at løse opgaven.
- Vi har ikke overvejet at udskifte NDS med AD. Det skyldes, at vi vurderer, at AD ikke er så udviklet som NDS endnu. Desuden har Novell udviklet NDS på en måde, så hver gang man får en god idé, kan man implementere den, siger Marianne Kempf.