En rigtig sikkerhedsbog - sådan!

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.


Morten Strunge har begået en klassiker inden for sikkerhedsbøger. Med solidt afsæt i en virksomheds sikkerhedspolitik kommer bogen: "Sikkerhed i Windows-miljøer" virkelig rundt i Windows-sikkerhed på godt og ondt.

Der er bøger om it sikkerhed, og der er sikkerhedsbøger. Der er teoretikere og der er praktikere. Morten Strunge har fingrene dybt i materien og kender Windows på et niveau, der giver kuldegysninger.
Samtidig er han en mand, som dagligt støder ind i sikkerhedsproblematikker i sin rådgivende virksomhed. Og bliver frustreret.
Reel viden
Det sidste er vigtigt, da det er Morten Strunges frustration med dagens niveau af it-sikkerhed, som har drevet ham til at skrive denne bog. Emnet er afgrænset til sikkerhed i Windows-miljøer, hvilket betyder, at bogen er Microsoft'et på alle leder.
Men Morten Strunge uddeler både tæsk og roser til de gode mennesker fra Seattle. Og begge dele med en lysende objektivitet og viden, der giver bogen en troværdighed og vederhæftighed, der er tårnhøjt over resten af sikkerhedsbøgerne på markedet, hvor nogle af dem nærmest er reklamer for de forskellige sikkerhedsfirmaers produkter.
Endnu mere prisværdig er Morten Strunges afsæt i vigtigheden af en sikkerhedspolitik. Bogens første 50 sider er en redegørelse for vigtigheden af en sikkerhedspolitik, og hvordan den påvirker arbejdet med it-sikkerhed.
Basis i sikkerhedspolitik
Det er excellent gjort og helt rigtigt. Men her ligger også bogens største problem. Morten Strunge er tekniker, ikke specialist i organisation.
Bogen mangler nemlig et afsnit, der fortæller, hvordan man sniger en sikkerhedspolitik ind i en organisation. Morten Strunge går ud fra, at efter han har argumenteret i detaljer for nødvendigheden af en sikkerhedspolitik, så vil alle rettænkende it-folk råbe: "En sikkerhedspolitik - den må vi have - og det lige nu!". Men sådan er verden bare ikke.
Nu må læseren selv komme op med en måde at etablere en it-sikkerhedspolitik. Og det er lidt synd. Morten Strunge kunne med fordel have allieret sig med en specialist i organisation og lige vippet bogen fra utrolig god til genial på karakterskalaen.
Habilt og velunderbygget
Men ud over denne svaghed er bogen propfyldt med gode råd og relevante informationer for alle administratorer af Windows-systemer.
Bogen er afgrænset, idet den kun dækker Windows, hvilket er fair nok, thi der er rigeligt at tage fat på.
Bogen er logisk opbygget og beskriver de forskellige problemstillinger tydeligt, klart og velunderbygget.
Den kan både læses som en det-skal-du-tjekke vejledning, og som en oversigt over sikkerhed i forbindelse med Windows og Windows-servere.
Vi havde læst under ti sider, før vi konfigurerede om på den nærmeste Windows-server. Det var vel at mærke den server, som vi selv mente var sikret rimeligt. Bogen har dermed noget for alle, uanset deres Windows-kunnen.
Vi anbefaler den som nødvendig læsning for alle Windows-administratorer og som obligatorisk læsning for alle forfattere af sikkerhedsbøger. Sådan skal det gøres!
Og til allersidst - Morten! Kunne du ikke lige få smag for Linux?

"Sikkerhed i
Windows-miljøer"
af Morten Strunge Nielsen
Pris: 399 kroner inkl. moms
ISBN: 87-91301-01-7
Forlag: Gordion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere