SCO satser på en ko

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. august 2003.


En retskendelse fra 1886 om den drægtige ko Rose den Anden kan afgøre fremtiden for Linux. Den kendelse bruger SCO nemlig til at stange sig uden om IBM og Red Hats modspil til SCO's milliardsagsanlæg.

SCO i koskjul
IBM lagde i sidste uge sag an mod SCO. IBM mener, at SCO selv har distribueret deres egen Linux-version og dermed har gjort al Linux-kode frit tilgængelig.IBM mener dermed, at SCO's begrundelse for at anlægge et sagsanlæg på tre milliarder dollars mod IBM bortfalder, idet IBM anfører, at man ikke kan kræve copyright-misbrug over noget, som SCO selv har offentliggjort som værende open source under GPL (General Public License). SCO stoppede distribution af deres egen Linux-distribution, der oprindeligt var kendt under navnet Caldera-Linux, den 14. maj, og tilbød i stedet SCO's egen Unix-version. Senest er SCO kommet med et tilbud om, at man kan "legalisere" sin Linux-installation mod en licens på minimum 699 dollars per server. Flere kommentatorer har påpeget det underlige i, at SCO har distribueret Linux samtidig med, at virksomheden anlagde sag mod IBM for at have puttet SCO's ophavsretsbeskyttede programbidder i Linux.
Ko på banen
Men det tager SCO helt koldt, og bringer sagen om koen Rose den Anden ind på scenen. Med denne sag som eksempel påberåber SCO sig, at hverken kunderne eller SCO selv vidste, at der skulle ligge ulovlig kopieret programkode i produktet. Og derfor er GPL ikke gældende i denne sammenhæng ifølge SCO. Disse påstande bestrides af flere eksperter, der fremhæver, at SCO fortsatte Linux-distributionen efter sagsanlægget mod IBM og derfor ikke kunne have misforstået noget i forbindelse med de omstridte programstumper.
Og hvis SCO selv distribuerede disse kodebidder frit, kan man ikke anlægge sag mod IBM for at have offentliggjort dem. Dertil mener IBM, at SCO har misbrugt fire af IBM's patenter, nemlig en metode til datakomprimering, en navigationsmetode til programenuer, en metode til at tjekke om en epost er modtaget og en metode til at tjekke, om en computer er opsat i et klyngesystem. Holder disse påstande blokeres for de fleste af SCO's produkter.
Flere juridiske eksperter mener, at det er et smart træk fra IBM's side. SCO's oprindelige søgsmål drejer sig nemlig ikke om patenter, men om kontraktbrud på grund af IBM's Unix-misbrug. SCO skulle angivelig have valgt en sag om kontraktbrud frem for en patentsag, da kontraktbrud dømmes hårdere i amerikanske domstole end patentmisbrug. Men IBM's fokus på patenter skulle ifølge flere amerikanske juridiske eksperter være en fordel, da IBM har så store ressourcer, at man kan køre SCO "træt" i en byge af retssager, og dermed åbne for et forlig. Og det kunne for eksempel være, at IBM fik Unix-koden mod betaling af et sum.

Uretmæssigt kontraktbrud
Endelig mener IBM, at SCO uretmæssigt har ophævet deres Unix-kontrakt, hvilket SCO gjorde 16. juni på grund af påstandene om IBM's Unix-misbrug. Og det uretmæssige er Novell enige i. De havde nemlig rettighederne til Unix-kildekoden før SCO og har tidligere gøet med i debatten, fordi Novell ikke mente, at man havde solgt patenterne bag Unix med kildekoden til SCO. Men Novell bakkede ud igen af den debat, for nu at komme tilbage igen med påstande om, at SCO slet ikke kan ophæve kontrakter med de gamle Unix-kunder uden Novells godkendelse. Og Novell har ikke tænkt sig at godkende ophævelsen af IBM's Unix-kontrakt. Også Linux-distributøren Red Hat er nu kommet med i flokken af SCO-modstandere, idet Red Hat har lagt sag an mod SCO for at få verificeret, at Red Hat ikke har gjort noget ulovligt ved at distribuere Linux. Og her kommer koen Rose den Anden løbende ind igen. Gælder doktrinen om gensidig misforståelse, er Red Hat uskyldig, men gælder den ikke, har Red Hat problemer. Men det betyder igen, at IBM er frikendt, idet SCO dermed ikke kan skjule sig bag koen Rose den Anden.

Billedtekst:
Firmaet SCO trækker nu en drægtig ko ind i den juridiske tvist mod IBM. Det sker for at påvise, at hverken kunderne eller SCO selv har været klar over, at firmaet tidligere har distribueret ulovlig programkode.
Tegning: Lene Sekjær

Boks:
Sagen om den drægtige Rose den Anden

Denne drøvtygger er berømt i amerikansk retspleje, fordi sagen har givet anledning til doktrinen om gensidig misforståelse. Den gør, at en kontrakt kan ophæves, hvis begge parter har misforstået indholdet af kontrakten.
I 1886 blev koen Rose den Anden nemlig handlet mellem to farmere i den amerikanske stat Michigan. De havde begge den opfattelse, at koen var steril, og havde derfor sat en pris derefter. Da koen skulle leveres, viste det sig, at den var drægtig, og sælger nægtede derfor at levere koen, idet sælger argumenterede med, at prisen nu burde være langt højere, da koen nu var mere værd. Køber ønskede naturligvis koen til den oprindelige pris. Retten dømte, at handelen skulle ophæves, siden begge parter havde misforstået situationen, og at den præcise handel aldrig ville være indgået, hvis koens skjulte tilstand havde været havde kendt fra starten. Der blev dog argumenteret ret kraftigt for, at sagen skulle genoptages, idet flere jurister mente, at en handel er en handel og er der et uventet bonus med, så er det bare surt for sælger. Men sagen blev aldrig genoptaget.

Boks:
GPL
Dette er den kontrakt, som gælder for Linux. Den specificerer simpelthen, hvad der menes med begrebet "open source". Kort sagt skal programteksten være frit tilgængelig og gratis. Dertil skal alle modifikationer til kildeteksten offentliggøres på samme vis. Se mere:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere