Papirtynde klienter fra Sun

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. august 2003.


Sun dyrker det 21. århundredes terminaler i form af flade klienter, helt uden intelligens. Det giver efter Suns mening nemmere administration - og dermed lave driftsomkostninger, uden at give køb på fleksibiliteten.

det pc-løse samfund
Flade klienter og fede servere er mottoet fra Sun Microsystems, når det drejer sig om det pc-løse samfund. Sun mener: Jo mindre intelligens i klienten, jo mindre energi skal der bruges på at administrere den.
Suns SunRay tynde klienter består af en skærm med 10/100 megabit/s Ethernet og USB-tilsluttet mus og tastatur. Dertil rummes en læser til smartkort, hvor disse i den Java-baserede udgave også kan bruges til kryptering af kommunikationen. Kortene kan endvidere anvendes til adgangskontrol, således at medarbejderne kun behøver et adgangskort til både fysisk og virtuel adgang til en virksomhed.
Selve skærmbilledet dannes på en SunRay-klientserver, og transmitteres via LAN ned til skærmen. Tastaturtryk og museaktivitet sendes den anden vej.

Mindre administration
Ifølge Sun giver denne arkitektur flere fordele. Klienterne indeholder ingen konfiguration overhovedet og heller ikke nogen data. Det gør, at brugeren kan logge ind fra en vilkårlig SunRay tynd klient, og få nøjagtig samme brugeroplevelse som fra en anden vilkårlig klient i netværket.
Systemet husker brugerens skærmbillede, sådan at man kan hive smartkortet ud af en klient, bevæge sig hen til en anden tynd klient og starte aktiviteterne på nøjagtig det sted, man slap.
- Det hele drejer sig om at få administrationsomkostningerne ned, og det vil sige at centralisere dem. Og denne teknologi betyder, at man for eksempel kan opgradere alle brugere med nye applikationer meget simpelt.
Dertil er det billigere at opgradere en server, end det er at opgradere en flok pc'er, når serverudgiften divideres med antallet af klienter, siger Søren Steenberg, der er salgschef for infrastrukturløsninger i Sun Microsystems.

Fler-server konfiguration
Han mener, at et løsning hvor de forskellige applikationer anvender webbaserede klienter, der vises i en browser, giver den største fleksibilitet. Browseren kan for eksempel køres på SunRay-klientserverne, der sender billederne videre til de tynde klienter. Derved kan fjernbrugere anvende en browser til applikationsadgang, og interne brugere anvender tynde klienter opkoblet i lokalnet. Al udskrivning foregår via netværksopkoblede printere, da det er klientserveren som styrer dette.
Suns løsning med en klientserver åbner også for integration med SCO Tarantella eller Citrix.
- Vi mener, at denne type løsninger endda kan forstærke Windows-løsninger, idet disse systemer bliver indkapslet af driftsstabile Unix-servere på denne måde, siger Søren Steenberg.

Billedtekst:
- Tynde klienter skal være så tynde som overhovedet muligt. Derved kommer administrationsomkostningerne helt i bund, siger Søren Steenberg, der er salgschef for infrastrukturløsninger i Sun Microsystems.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere