IBM WebSphere i byggesæt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. august 2003.


IBM er klar over, at applikationservere er ved at være hyldevarer. Derfor er det integration og automatisering af drift, der skal lokke kunder til IBM's applikationserver.

Modulopbygget
Hos IBM software er de små bit-rundsave i brug døgnet rundt. Det skyldes, at man er kommet skridtet videre i softwaregigantens strategi om, at alle produkter skal modulopbygges.
Det skete først i forbindelse med Lotus produkterne og applikationsserveren WebSphere. I år var moduliseringen kommet så vidt, at man på IBM's brugerkonference for Lotus-brugere kunne annoncere WebSphere som epost- og kalender-servere.
IBM argumenterer denne annoncering med, at epost- og kalendersystemer jo også er applikationer og derfor naturligvis også kan køre som applikationer på en applikations-server.
Og sidst har IBM bygget et portalprodukt i løbet af et halvt år ved hjælp af WebSphere-, Lotus- og Tivoli-moduler. Det betegner IBM selv som en meget kort udviklingstid.
Henrik Tang Hedegaard i IBM siger:
- Vi er i gang med at rekonstruere hele vores middleware-dbud af software omkring WebSphere. Det gør det nemmere for os at videreudvikle produkter, og vi vil kunne vælge frit mellem moduler fra hele IBM's softwareudbud.

Modulisering
Som eksempel på nytteværdien af denne modulisering nævner Henrik Tang Hedegaard tilføjelsen af grid-muligheder i WebSpere. Derved bliver der mulighed for at distribuere grid-egnede applikationer ud over en flok WebSphere-servere. Derved får virksomheder en nem adgang til grid-teknologien, hvilket kan betyde, at anvendelsen af denne teknologi, der fordeler tunge beregningsopgaver ud på en flok computere i et netværk - Netop anvendelsen af plugins betyder, at vi for eksempel kan udvide WebSphere med avancereret load balancing eller tillade, at den underliggende web-server skiftes ud. WebSphere håndterer nemlig sikkerheden internt, siger Henrik Tang Hedegaard.Han erkender, at applikationsservere er ved at blive en form for hyldevarer, og konkurrenceparametrene dermed er flyttet. Dertil har IBM en erklæret open source-strategi og har for eksempel adopteret Apache som favorit-webservere. Men IBM har ingen planer om at adoptere for eksempel open source-applikationsserveren JBOSS på samme vilkår.
- Når man får et JBOSS-system, ved man kun, at programmet er køreklar. Ved alle versioner af WebSphere tages der hensyn til de omgivelser, som serveren skal køre i, og der foretages test af ydelse og af integrationen til andre komponenter, siger Henrik Tang Hedegaard.

Driftsomkostninger
Han fremhæver, at netop drift og omkostningerne ved driften af en applikation er vigtige omkostninger for en virksomhed, og siger:- Derfor arbejder vi i høj grad med at automatisere så meget af driften som overhovedet muligt. Det betyder klyngedrift og på længere sigt en høj grad af virtualisering af applikationsservere.
Alle disse ekstra muligheder giver efter IBM's mening bedre muligheder for de partnere der udvikler applikationer baseret på WebSphere.- Vi har meget europæisk fokus på at opbygge et system af partnere - specielt partnere, der udvikler systemer rettet mod kunder med op til 1.000 brugere. Og dertil er vi kommet med såkaldte ekspres-versioner af blandt andet WebShere og DB2, der er ekstra nemme at installere og drive. Her er licensstrukturen gjort ekstra flad, siger Henrik Tang Hedegaard.For alle andre udgaver opererer IBM med en licensstruktur, hvor antallet af cpu'er i en maskine bestemmer prisen.Men han forventer, at IBM vil ændre dette på længere sigt, i takt med at deres on-demand strategi slår yderligere igennem. Den bygger netop på virtualisering af alle serverkomponenter.
Henrik Tang Hedegaard fortæller, at IBM for nyligt har opkøbt en software-virksomhed med speciale i virtuelle servere, og at man i øjeblikket er i gang med at indføje denne teknologi i flere af IBM's softwareprodukter. Det giver mulighed for dynamisk og automatisk fordeling af Java-applikationer blandt en flok af applikationsservere. Han slutter:- Fremtiden vil byde på meget mere virtualisering af servere. Det arbejdes der endda meget hård på i øjeblikket.

Billedtekst:
Henrik Tang Hedegaard er netop kommet tilbage fra Paris, hvor han har haft det overordnede europæiske ansvar for WebSphere. I dag er han øverste chef for IBM Software i Norden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere