IBM uden Unix-licens

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


SCO, der ejer kildekoden til Unix, erklærer, at IBM ikke længere har rettigheder til at sælge og udvikle Unix-systemer. Samtidig tredobler SCO sit erstatningskrav.

SCO-ringsforsøg
Fredag den 13. juni var skæringsdato for Unix-virksomheden SCO's en milliard dollars store erstatningskrav. Faldt pengene ikke, ville SCO ophæve IBM's Unix-licens.
Men IBM reagerede køligt ved blot at erklære, at IBM's Unix-licens er uopsigelig.
Derfor har SCO nu erklæret, at IBM ikke længere har en gyldig Unix-licens og samtidigt lagt to milliarder dollars oven i det oprindelige erstatningskrav. Det er en ekstra milliard for serverfabrikanten Sequent, som IBM købte i 1999, og den sidste milliard er erstatning for unfair konkurrence.
Dertil prøver SCO at få nedlagt fogedforbud mod IBM's salg og fremstilling af Unix-licenserede produkter.

Beskytte kunderne
IBM's omsætning på AIX udgjorde i 2002 omkring 3,6 milliarder dollars. Endelig antyder SCO, at man nu vil gå efter IBM's kunder, der efter SCO's mening ikke længere har ret til at bruge deres AIX-systemer.
IBM's kommentar har indtil nu været, at man vil fortsætte med AIX som før, og i denne sammenhæng vil man beskytte IBM's kunder og deres interesser.
IDG News Service oplyser, at flere amerikanske jurister mener, at IBM's kunder kan sove roligt. Det er nemlig så vigtigt for IBM at beskytte kundernes interesser, at man kan forvente, at IBM vil tage de juridiske stålhandsker på, hvis kunderne trues på nogen måde.

Svaghedstegn
Flere iagttagere påpeger, at SCO kunne have opnået en retskendelse, der ville stoppe IBM's salg af AIX. Men denne type kendelse kræver en kaution, og at der fremlægges overvældende beviser for, at aktivitetens fortsættelse vil kunne påvirke sagsøgerens forretning på fatal vis.
Her mener iagttagerne, ifølge nyhedstjenesten News.com, at når SCO har valgt kun at ville kompenseres for IBM's salgsindtægter fra AIX, kan det tyde på, at SCO enten ikke har kunnet eller villet fremlægge beviser i sagen.
Havde SCO søgt om en retskendelse om, at IBM øjeblikkeligt skulle stoppe al salg af AIX, skulle SCO have deponeret et beløb til dækning af IBM's tab i tilfælde af, at forbuddet mod salg var uberettiget.
SCO's indtægter kommer i øjeblikket hovedsageligt fra virksomhedens Unix-licenser, hvor Microsoft købte en licens for nylig og dermed bidrog til SCO's kvartalsoverskud.
Iagttagerne påpeger, at SCO simpelthen ikke har penge nok til at komme med et sådant depositum og tilsyneladende ikke kan overbevise investorer om, at det vil være investeringen værd.

Patenter i stormvejr
Netop investorerne har ellers belønnet SCO med stigende aktiekurser, der skyldes en forventning enten om en overtagelse af SCO, eller at retssagen vindes.
Kurserne fik dog et solidt hak nedad, da Novell bekendtgjorde, at man godt nok havde solgt Unix-kildekoden til SCO, men ikke rettighederne eller patenterne bagved.
SCO svarede med at ville anlægge sag mod Novell, da man mente, at Novells offentliggørelse af deres påstande på samme dag, som SCO offentliggjorde sit kvartalsresultat, var ren chikane.

Gravet nye papirer frem
Men sagen er kølnet ned, efter SCO har gravet nye papirer frem fra deres arkiver, der skulle bevise, at Novell rent faktisk har overført rettighederne til SCO.
Tilbage er der patenterne om Unix. Her er det diffust, hvilke der ligger hos AT&T, der er den oprindelige ejer af Unix, hvilke der ligger hos Novell, og hvad det egentlig er, SCO helt præcist har købt.
IBM har så mange patenter og investeringer i forbindelse med AIX, at IBM for eksempel kan lægge sag an mod SCO for chikane eller hive sagen igennem samtlige amerikanske retsinstanser, indtil SCO tørrer ud.

Boks:
Stridens Unix-kerne
Der er tre kodestumper, som SCO specifikt beskylder IBM for at have overført fra Unix til Linux. Det er Journaled File System (JFS), der er et filsystem, som bruges specielt til transaktionsorienterede applikationer, udvidelser til Linux, der får systemet til at virke i store multiprocessorsystemer (NUMA - Non-uniform Memory Access) og en låsefunktion (RCU - read-copy update), der sikrer konsistent adgang til data i multiprocessor-systemer.
Men ingen af disse funktioner eksisterer i det oprindelige System-V Unix-system, som SCO overtog, og siden der er udviklet løbende på dette Unix-system, har flere open source-talsmænd påstået, at et eventuelt kildekodesammenfald meget vel kan betyde, at koden er sivet fra Linux ind i System-V, der er udviklet i et lukket miljø.

Boks:
Flere Unix-retsager
SCO er ikke de eneste, der har Unix-retsager på agendaen. Også konsortiet OpenGroup er i gang. Det er Apple, som er målet for retssagen. OpenGroup har nemlig rettighederne til navnet Unix, og Apple har brugt betegnelsen Unix om deres MacOS X styresystem uden at have sendt det igennem OpenGroups Unix-cerificering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere