Dialog og samarbejde i ny standardkontrakt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. maj 2003.


Afløseren for Statens standardkontrakt K18 må stadig leve med dæknavnet K01. Videnskabsministeriet, Dansk IT og IT-Brancheforeningen lægger vægt på et godt resultat, der vil være ventetiden værd.

NY STANDARDKONTRAKT
Nu er ordene endelig på plads i den nye standardkontrakt for køb og implementering af standardsystemer eller mindre it-systemer til staten.
Kontrakten, der skal afløse K18, er den første i en raket, der formentlig får tre trin: 2. trin er en ny K33, og sidste trin bliver en standardkontrakt for outsourcing.
Før den kan tages i brug, skal K01 imidlertid i høring. Men inden det sker, skal der skrives dels en vejledning, dels nogle bilag om for eksempel betalingsbetingelser og SOW (Scope of Work eller ydelsesbeskrivelse).
En realistisk tidsplan, der også tager højde for en høringsfase på et par måneder og tid til at indarbejde høringssvarene især i vejledningen, er ifølge IT-Brancheforeningens repræsentant i arbejdsgruppen, IBM Account Counsel Jørgen Welling, at K01 er klar til at tage i brug omkring årsskiftet.
En skrivegruppe på fire mennesker under den arbejdsgruppe, som er nedsat under Statens IT-Råd til at stå for revisionen, har skrevet på den nye kontrakt siden sommeren 2001.
- Selvfølgelig har det taget lang tid - måske også for lang tid - men det er jo også første gang i historien, at vi står med et "agreed document". Det har været tiden værd, og det handler jo også om en nyskrivning, ikke en revision. Af samme grund synes jeg egentlig også, at den bør have et helt nyt navn, siger Jørgen Welling, som foreslår en navnekonkurrence.

Samarbejde
Men Èt er navnet, noget andet er indholdet. Og der er som sagt ikke tale om en gammel traver, der er bragt up to date, men om en helt ny kontrakt, der tager højde for virkeligheden, som den er i dag, når en en offentlig kunde skal anskaffe it.
Den nye standardkontrakt adskiller sig blandt andet fra sin ældre forgænger ved at åbne for flere samarbejdsmuligheder mellem leverandør og myndighed.
- K01 er mere moderne. Der er en bedre balance end i K18, fordi man tager højde for, at kunden også har en viden om it og et ønske om at være medbestemmende. I K18 går man ud fra, at leverandøren egenhændigt kommer buldrende med løsningen, mens kunden sidder tilbagelænet og tager imod og kun har en betalingsforpligtelse, siger Jørgen Welling.
Han mener, at de forøgede muligheder for samarbejde vil blive en kæmpe fordel for begge parter.
- Jeg håber oprigtigt, at den færdige kontrakt vil give større konkurrence og gennemsigtighed og færre fejl, siger Jørgen Welling.

Dialog
Uden at kende de konkrete formuleringer i den nye kontrakt og det nye udbudsdirektiv, som vil træde i kraft i løbet af nogle år, lyder det som om de er udarbejdet i samme ånd.
EU-direktivet vil åbne for en ny udbudsform - konkurrencepræget dialog - som netop er kendetegnet ved at give mulighed for at leverandør og myndighed taler sammen, mens udbuddet er i gang.
På samme måde åbner den nye standardkontrakt for samarbejde og dialog mellem parterne, og der er ligefrem indlagt en afklaringsfase med efterfølgende afbestillingsret for myndigheden, hvis det viser sig, at kunde og leverandør har misforstået hinanden for meget omkring den kommende leverance.
- Fra IT-Brancheforeningens side synes vi, at afbestillingsretten er en god opfindelse, selv om vi som leverandører ikke får en tilsvarende mulighed. For vi skulle jo gerne være så gode til at lytte til vores kunder, at så store misforståelser ikke forekommer, siger Jørgen Welling.

Vejledning skal med
Fra brugerside, repræsenteret ved Dansk IT, har man lagt meget vægt på at få en kontrakt med god balance, som afspejler nutidige forhold.
- Vi er glade for resultatet. Det har også været vigtigt for os, at kontrakten bliver et arbejdsredskab, at den ikke bare kommer til at ligge i skuffen, siger underdirektør Ejvind Jørgensen, PLS Rambøll Management, som repræsenterer Dansk IT i arbejdsgruppen.
- Det har taget tid - for lang tid er vi vist alle enige om - at nå hertil, men nu er vi er nødt til også at bruge den nødvendige tid på at få vejledningen skrevet. Vi lægger stor vægt på at få vejledningen med ud i høring, siger Ejvind Jørgensen.
Han mener ikke, at det er noget stort problem, at der går lidt længere tid før K18's afløser er klar. I mellemtiden må man gøre, som man har gjort, siden standardkontrakten blev forældet.
- Men lad mig sige det på den måde, at Dansk IT ser frem til, at standardkontrakten bliver færdig, siger Ejvind Jørgensen.
Jørgen Welling mener heller ikke, der er nogen problemer i at fortsætte som hidtil.
- Vi ser ikke fra leverandørside nogen problemer i fortsat at bruge K18 med standardforbeholdene, siger han.
Det drøftes lige nu i arbejdsgruppen, om høringen skal være så bred, at den omfatter for eksempel KL, Amtsrådsforeningen og DI.
- Det bliver en bred høring. Vi ønsker, at alle interessenter høres, og vil gerne have hele markedets indspil, siger fuldmægtig Anders Christian Boisen, Videnskabsministeriets IT-politiske kontor.

Billedtekst:
- Vi er glade for resultatet. Det har også været vigtigt for os, at kontrakten bliver et arbejdsredskab, at den ikke bare kommer til at ligge i skuffen, siger underdirektør Ejvind Jørgensen, PLS Rambøll Management, som repræsenterer Dansk IT i arbejdsgruppen.
Foto: Torben Klint

Boks:
Revision af standardkontrakterne
K18 og K33
K33 blev udarbejdet af Kammeradvokaten i 1987, fordi der var et behov for en standardkontrakt til større edb-anskaffelser i staten. Den fyldte 33 sider, deraf navnet. Blandt meget andet er den (og K18) kritiseret af branchen for at være alt for kundevenlig, hvilket har fået IT-Brancheforeningen til gennem historien at lave flere sæt af standardforbehold til standardkontrakterne. K18 fra 1992 er en revision af K17, som fik sit navn, fordi den var beregnet til mindre edb-anskaffelser (dvs. en halv K33).
Siden slutningen af 1990'erne har der været enighed hele vejen rundt om bordet om, at standardkontrakterne ikke længere var tidssvarende. Ingen bruger længere K18 eller K33 uden ændringer, opdateringer eller standardforbehold.
Alligevel begyndte revisionsarbejdet først i begyndelsen af 2001, da Statens IT-Råd - fulgt af applaus fra både leverandører og de offentlige kunder - nedsatte en bredt sammensat arbejdsgruppe til at løse opgaven. le




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere