Frit valg er en administrativ udfordring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. marts 2003.


Ældres mulighed for selv at vælge, hvor hjemmehjælpen skal komme fra, stiller nye krav til kommunerne. De skal beregne priser, opbygge vandtætte skotter og følge omkostningsudviklingen.

PRISBEREGNING
I alle landets kommuner blev der op til 1. januar - og nogle steder også efter 1. januar - arbejdet intenst på at regne enhedspriser på personlig og praktisk hjælp til ældre ud.

Anstrengelserne skyldtes lov 399, som trådte i kraft 1. januar, og gav ældre ret til at vælge frit mellem at bruge kommunens eller private udbyderes tilbud om for eksempel hjemmehjælp og madlevering.

- Det har været en stor administrativ belastning for kommunerne, selv om vi har lagt værktøj i form af regneark på KL-hjemmesiden, siger chefkonsulent Tomas Therkildsen, Kommunernes Landsforening.

Kommunerne skal offentliggøre priserne for de enkelte ydelser på:
www.fritvalgsdatabasen.dk.

Værktøj til prisberegning
Det har vist sig, at landets kommuner kommer frem til meget forskellige priser. For eksempel kan prisen på hjemmehjælp svinge med en faktor 2-3 fra landets dyreste kommuner til Aalborg, som har landets laveste enhedspris.

Korrekt beregning af priserne er vigtig. Hvis det viser sig, at kommunerne har fastsat for lave enhedspriser, kan private udbydere klage til Konkurrencestyrelsen og få tilkendt efterbetaling. Hvis priserne omvendt sættes for højt, betyder det, at skatteyderne kommer til at betale overpris til private firmaer. SAS Institute introducerer om en måneds tid et værktøj til prisberegning i kommunerne, der kan beregne korrekte enhedspriser på ydelserne.

Løsningen hedder SAS/Activitiy Based Costing og er en løsning til private virksomheder- Løsningen er blevet tilpasset kommunernes behov, blandt andet den kommunale kontoplan. Løsningen testes lige nu af to kommuner.

Ifølge salgsdirektør Ole Dalsgaard, SAS Institute, er det den første it-løsning til kommunerne, der er rettet mod fritvalgs-prisberegning.

- Det er nemt at beregne de direkte omkostninger, det svære er at beregne den rigtige andel af fællesomkostningerne, og det er her ABC-princippet kommer ind, siger Ole Dalsgaard. Ud over beregning af priser på ældreområdet kan SAS/ABC også bruges til simulering og what-if-analyser og beregning af konsekvenser af fritvalg på andre områder.

Det er regeringens plan, at fritvalgsordningen skal gælde på mange andre kommunale serviceområder, men det vil ifølge KL-chefkonsulent Tomas Therkildsen formentlig blive nødvendigt at supplere med en form for priskonkurrence.

- Man kan forestille sig, at Christiansborgpolitikerne i løbet af året vil opdage, at fritvalgsordningen er for dyr. Som ordningen er skruet sammen, er der kun konkurrence på kvalitet, ikke på pris, siger Tomas Therkildsen, der råder kommunerne til i mellemtiden at holde særdeles godt øje med deres udgifter på ældreområdet. Tidligere kunne der politisk sættes en økonomisk ramme for ældreområdet, men det er ikke muligt efter 1. januar, hvor området med fritvalgsordningen er blevet tidsstyret.

- Vokser timeforbruget, skal administrationen reagere hurtigt. Spørgsmålet er, om de budgetansvarlige har tilstrækkeligt med styringsredskaber, siger Tomas Therkildsen.

Boks:
KMD understøtter med økonomistyringssystemet KOMPAS og KMD Ressourcestyring de øvrige administrative udfordringer, som fritvalgsordningen giver kommunerne. For eksempel skal en kommunes bestillerfunktion og udførerfunktioner adskilles. Det kan gøres med vandtætte skotter med BUM (Bestiller Udfører Modellen).

Boks:
Fritvalgs-ordningen vil give borgerne ret til at vælge mellem kommunen og andre leverandører på stadigt flere områder. Kommunen fastsætter priserne. Den fri udfordringsret giver private virksomheder lov til at udfordre kommunen ved at byde på forskellige kommunale opgaver. Også her har kommunerne brug for sikker prisberegning og vandtætte skotter mellem bestiller og udførerfunktion samt opfølgning på ressourceforbruget.

Citat:
Vokser timeforbruget skal administrationen reagere hurtigt. Spørgsmålet er, om de har tilstrækkeligt med styringsredskaber. Tomas Therkildsen, KL-chefkonsulent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere