Taskforce hilser hård kritik af vejledning velkommen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. maj 2002.


Dansk Dataforening er strærkt kritisk over for Den Digitale Taskforce og Økonomistyrelsens Vejledning om Udbud og Indkøb af IT-systemer. Vejledningen er forældet og serverer tvivlsomme anbefalinger, mener foreningen.

Tak tak, siger både opdragsgiveren, Den Digitale Taskforce, og den udførende part, Økonomistyrelsen, til den ellers temmelig harske kritik af deres nye fælles vejledning om Udbud og Indkøb af IT-systemer.
Til kritikken af at vejledningen er forældet, fordi den baserer sig på K18 og K33, som i snart to år har været under revision, siger specialkonsulent i Den Digitale Taskforce, Lars Frelle-Petersen:
- Personligt er jeg ikke uenig i, at K18 og K33 er forældede. Men indtil arbejdet med revisionen er færdigt, er vi nødt til at følge de gamle regler og kammeradvokatens anbefaling, det skal vi bare.
- Vi kan ikke udgive en vejledning, der baserer sig på, hvordan vi mener, K18 og K33 kommer til at se ud. Vejledningen har imidlertid afventet revisionen af aftalerne siden sidste efterår, men da det trak ud, besluttede vi at offentliggøre den her i foråret, så den kunne dække et behov i den mellemliggende periode, siger Lars Frelle-Petersen, Den Digitale Taskforce.
Det er Statens IT-Råd under Videnskabsministeriet, der står for revisionen af de to standardkontrakter, og ifølge Computerworlds oplysninger ventes der ikke noget færdigt resultat før til årsskiftet.
Lars Frelle-Petersen understreger, at det er hensigten at den kritiserede vejledning selvfølgelig skal opdateres, når K18 og K33 er blevet det.

Andre udbudsformer
Behovet for dialog mellem myndighed og leverandør er stort, mener kritikerne, og vejledningen burde derfor berøre behovet for en mere åben fortolkning af udbudsreglerne end kammeradvokaten normalt lægger op til.
- Kritikken af udbudsreglerne er gammelkendt, også fra Bonnerup-rapporten. Her venter vi ligeledes på revisionen af standardkontrakterne, men vi er da ekstremt opmærksomme på, at der findes andre udbudsformer, for eksempel partnerskaber og projektkonkurrencer, siger Lars Frelle-Petersen.
- Den manglende mulighed for forventningsafstemning Èr et reelt problem, fordi udbudsreglerne forhindrer, at leverandørerne og myndigheden taler sammen, siger kontorchef Kaj Kjærsgaard fra Økonomistyrelsens Konsulentservice, der har produceret vejledningen.

Proces- og projektstyring
Vejledningen kritiseres også for at adskille en kompleks anskaffelsesproces i kravspecifikation, udbud, kontraktindgåelse, levering og ibrugtagning og for kun at bruge halvanden side på, hvordan man styrer processen. Der mangler også vigtige temaer som ansvarsfordelingen internt i den indkøbende myndighed og målbare succeskriterier.
- Vi er skam opmærksomme på, at der findes en periode før og efter udbuddet, men vi har valgt at begrænse os, så vi for eksempel ikke inddrager projektstyring i vejledningen, siger han og giver kritikerne medhold i, at man netop derfor godt kunne have været mere rundhåndet med litteraturhenvisninger til de emner, som ikke dækkes.
Det ville nemlig, skriver kritikerne, have pyntet vældigt med litteraturhenvisninger om blandt andet IT-projektstyring, kvalitetsstyring, risikostyring, ændringsstyring, økonomistyring, fremdriftsstyring og leverancestyring.
- Men vi har ikke haft nogen ambition om, at dette er den eneste vejledning på området, og at den skulle omfatte alt. Vi har egentlig bare sammenfattet vores viden og erfaring om "best practice". Heldigvis får vi kun flere erfaringer af, at nogen udtaler sig kritisk, så det hilser jeg velkommen, siger Kaj Kjærsgaard fra økonomistyrelsen.

Problematiske anbefalinger
Til de ifølge kritikerne direkte problematiske anbefalinger, som for eksempel at man skal lægge særlig vægt på at undgå forsinkelser, selv om kvalitet og funktionalitet måske burde veje tungere, og at kravspecifikationen skal være så konkret som muligt, siger Lars Frelle-Petersen, Den Digitale Taskforce:
- Det vil altid være en gradbøjning, hvad der er vigtigst og om en kravspecifikation skal være konkret eller ej. Det beror på den konkrete situation, og erfaringerne går begge veje, synes jeg. Men jeg vil se vejledningen igennem igen og rette teksten, hvis formuleringerne er alt for firkantede.

Læs hele kronikken på www.computerworld.dk.

Billedtekst: Elendig vejledning kan ende i stor skuffelse, og det er lige præcis, hvad Dansk Dataforening frygter skal ske for de myndigheder, som måtte søge råd i en ny Èn af slagsen: Vejledning om Udbud og Indkøb af IT-systemer.
Illustration: Lene Sekjær

Boks:
Kritikken fra Dansk Dataforening
Underdirektør Ejvind Jørgensen og projektchef Steen Mogensen fra Dansk Dataforenings udvalg for IT i den offentlige sektor har skrevet en kronik, som i dag fredag den 31. maj offentliggøres på Computerworld Online.
Kronikken kritiserer i temmelig uindpakkede vendinger, at en ny vejledning fra 16. april om IT-anskaffelser og udbud, bestilt af Den Digitale Taskforce og udført af Økonomistyrelsen, er forældet allerede ved udgivelsen, fordi den baserer sig på standardkontrakterne K18 og K33.
"Vejledningen er ufuldstændig og problematisk, så den myndighed, der måtte bruge den som udgangspunkt for anskaffelse af et IT-system, reelt ikke er bedre hjulpen. På visse områder næsten tværtimod", står der i kronikken.
Læs hele kronikken på www.computerworld.dk.
Læs vejledningen på www.e.gov.dk/sitemod/upload/
Root/Vejledninger/indkob_udbud_ITprocesvejledning.pdf




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere