Test: ATI Radeon HD 4870 X2
Med 3870 X2-dobbeltkortet konstaterede vi, at AMD for en stund kunne konkurrere direkte på ydelsen med Nvidia.
Nu har AMD imidlertid sluppet verdens teoretisk set mest kraftfulde dobbeltkort, 4870 X2, løs på markedet, og det er Nvidias GTX 200-familie, der står for skud.
'X2'-betegnelsen i modelnavnet betyder, at kortet er opbygget af to HD 4870-processorer. Normalt er det for brugeren lidt bøvlet at sætte to grafikkort sammen i SLI eller CrossFire samt indstille softwaren, men med et dobbeltkort slipper man for besværet, for arbejdet er allerede gjort.
Vista registrerer nemlig 4870 X2 som et helt almindeligt grafikkort, og du skal ikke aktivere CrossFire i grafikkortets kontrolpanel.
Vi burde blive velsignet med en fordobling af den grafiske ydeevne i forhold til én grafisk processor, men i virkelighedens verden afhænger ydelsesløftet af optimeringer i AMD's produktsoftware - bedre kendt som driverne.
Indledningsvist forholder vi os derfor en anelse skeptisk over for AMD's nye satsning, som hvad spilunderstøttelsen angår, skal lægge sig helt til tops for at overrumple Nvidias hurtigste modstykke.
Stort og sultent
Med undtagelse af et par farveændringer ligner 4870 X2-kortet sin forgænger. Vores anmeldereksemplar, et såkaldt evaluation sample, kom tidligt fra AMD i en anonym antistatisk plastpose, og vi må derfor klare os uden tilbehør overhovedet.
Det glemte vi dog hurtigt alt om, da det velvoksne kort blev monteret i testmaskinen. Der gik ikke lang tid, før det var tydeligt, at der under de rette forudsætninger er tale om verdens kraftigste grafikkort lige nu.
Et af problemerne med 3870 X2 var, at det i alt havde én gigabyte ram at gøre godt med. 4870 X2 har derimod den dobbelte mængde hukommelse - hver grafisk processor har adgang til én gigabyte - og så er der tale om den lynhurtige GDDR5-standard, som AMD har været først til at implementere.
På papiret må Nvidia altså krybe til korset, for 4870 X2 kan for eksempel bryste sig med en regnekraft på intet mindre end 2,4 teraflops. Her må Nvidias GTX 280 nøjes med næsten én teraflops. Hvis du har mod på at installere to 4870 X2-kort i samme pc, kan du altså nå op på 4,8 teraflops. Det er både dyrt og strømkrævende, og selvom vi ikke havde mulighed for at teste en sådan konfiguration, vil det typisk være resultatet, at ydelsesløftet ikke er prisen værd.
Spil bliver hele tiden bedre og bedre understøttet med to grafiske processorer, men der går nok endnu et stykke tid, før det bliver almindeligt med fire af slagsen i samme computer.
Driverne afgør vinderen
Men selvom 4870 X2 på papiret er GTX 280 overlegen, skal ATI's drivere naturligvis kunne følge med. I værste fald vil dobbeltkortet yde som et normalt 4870-kort, mens det i bedste fald næsten kan fordoble ydelsen.
Vores beta-driver installerede da også uden problemer, men i Crysis oplevede vi et par gange, at den ene grafikprocessor nærmest gik i dvale. Resultatet lignede nemlig det, et enkelt 4870 kan betvinge til forveksling, men da vi tændte spillet op igen, var ydelsen næsten fordoblet. Det var en anelse kuriøst.
Ellers var ydelsen konsekvent meget tilfredsstillende og til tider overraskende høj, og hvis du kører med den højeste opløsning på almindelige LCD-skærme i dag - 2.560 x 1.600 pixels - vil 4870 X2 i vores øjne blot være et endnu mere oplagt valg end GTX 280. Som resultaterne ser ud i vores testforløb, kan 4870 X2 dog også i Full HD-opløsningen på 1.920 x 1.200 nå et betragteligt ydelsesforspring.
Ikke for den miljøbevidste gamer
Da vi kørte Crysis ved højeste kvalitetsindstillinger, målte vi, at testmaskinen med 4870 X2 sluger hele 133 watt mere end samme opsætning med 4870-enkeltkort. Det var lidt skræmmende, for test-pc'en klemte sig op på knap 400 watt ved fuld udblæsning. Sammenlignet med Nvidias GTX 280 - og den højere ydelse taget i betragtning - er strømforbruget alligevel acceptabelt.
Kølerens konstruktion gør, at den varme luft blæser ud af kabinettets bagside. Det er nok meget heldigt, for under fuld belastning bliver grafikprocessorerne mellem 90 og 95 grader varme - og det er vel at mærke uden, at vi jonglerer med taktfrekvenserne i forhold til standardindstillingerne. Køleren er dual-slot - det vil sige, at den optager to kortpladser i pc'ens kabinet og af samme grund ikke kan klemmes ind i mindre kabinetmodeller.
Ydelse og testresultater
Alle benchmarks blev afviklet på et system udstyret med Intel Core 2 Extreme QX9650-processor, fire gigabyte DDR2-1200-hukommelse (kørt ved en hastighed på 800 megahertz), Asus P5Q Deluxe-bundkort (Intel P45-baseret), Western Digital WD5000AVJS-harddisk og Antec TPQ1000 1.000 watt strømforsyning.
Operativsystemet var Windows Vista Ultimate med SP1, og testskærmen var Samsungs T260HD, der borger for en krævende spilopløsning på 1.920 x 1.200 pixels.
Vi testede med Fraps i samtlige spil, hvor vi manuelt gennemførte sekvenser af 60 sekunder og registrerede det gennemsnitlige FPS-tal (frames per second). Alle spil blev opdateret til nyeste versioner, så grafikkortene havde bedst mulighed for at levere den lovede vare.
Problemer i Race Driver: GRID
Driverne er altafgørende for spilydelsen, og det er blot endnu mere udtalt, når vi har at gøre med dobbeltkort som 3870 X2 og det helt nye 4870 X2.
Vi lod os derfor også forsyne med de allernyeste beta-drivere - ForceWare 177.83 fra Nvidia og Catalyst 8.52.2 fra ATI.
Skrækscenariet har nemlig vist sig at være, at dobbeltkort (såvel som almindelige CrossFire- eller SLI-opsætninger) ellers kan risikere ikke at fungere tåleligt i de nyeste spil.
Der var ingen egentlige problemer i de fleste af PC Worlds testspil, men det visuelt betagende Race Driver: GRID var en noget hakkende oplevelse på ATI-kortene med to GPU'er.
Mens problemet var meget lidt udtalt på det kraftige 4870 X2, var GRID nærmest ikke til at spille med 3870 X2 og vores CrossFire-opsætning med to 4870-kort.
Problemet skyldes såkaldt micro stuttering, og AMD oplyser, at man arbejder intenst på en løsning i form af en kommende driveropdatering.
Et værdigt comeback for AMD
Hidtil har det være med en bekymret mine, at vi har testet grafikkort med to grafiske processorer.
Traditionelt favoriserer vi enkeltkort, som giver brugeren garanti for, at et nyindkøbt spil kører, som det var tiltænkt fra spilproducentens side. Specielt AMD, men også Nvidia skubber dog fortsat på for at gøre CrossFire og SLI til normen, og især AMD har valgt denne fremgangsmåde til sine topmodeller.
Hvis vi overordnet set betragter PC Worlds testresultater, er det svært at kritisere det, som AMD har opnået gennem sin spilunderstøttelse. Der er ganske givet enkelte småproblemer, men vi forventer, at AMD allerede med den første officielle driver til X2-kortet har fundet løsninger på det fåtal af problemer, vi stødte ind i.
Hvis du vil spille krævende spil på store LCD-skærme er der altså ingen tvivl om, at 4870 X2 er det optimale grafikkort lige nu. Nvidias bedste alternativ er to GTX 260-kort, men det seneste SLI-kompatible chipsæt fra producenten, nForce 790i ultra, har skuffet noget. Resultatet er, at de færreste brugere har bundkort, som rent faktisk kan køre SLI.
PC Worlds endelige vurdering lyder derfor på fem ud af seks stjerner. 4870X2 er et seriøst grafikkort til krævende pc-spillere, men du får kun det fulde udbytte af kortet, hvis både skærm og resten af systemet kan følge med til de svimlende hastigheder.