Larrabee - Intels hybride processor

Intel har afsløret de allerførste detaljer om sin kommende Larrabee-processor, der også ventes at have mange af de egenskaber, vi kender fra moderne grafikkort. Forbered dig på en fremtid med dusinvis af processorkerner.

Larrabee - Intels hybride processor

Til dato har verdens største chipfabrikant overladt produktionen af spilvenlige grafikprocessorer til AMD/ATI-koncernen og Nvidia, mens Intels egne grafikchips mest af alt har figureret i strømbesparende bærbare baseret på de forskellige generationer af Centrino-platformen - og så naturligvis prisbillige stationære computere.

Alt dette forudses at ændre sig enten i 2009 eller 2010, hvor Intel forventer at lancere Larrabee-arkitekturen til forbrugermarkedet.

Larrabee, et internt udviklingsprojekt hos Intel, er også det aktuelle kodenavn for en processorarkitektur, der på papiret overraskende nok ser ud til også at kunne håndtere en bred vifte af grafiske opgaver; her er tale om opgavetyper, som vi normalt ikke ville forbinde med en almindelig processor.

Her kommer understøttelsen for det velkendte x86-instruktionssæt i spil. Hvis du mener at have hørt om x86-instruktionssættet tidligere, skyldes det ganske givet, at Intels nuværende Core 2-processorer og AMD's Phenom-familie benytter det.

Det er netop x86, der gør, at Larrabee adskiller sig radikalt fra ATI's og Nvidias moderne grafikprocessorer.

Pentium lever

Det er endnu ikke kendt, præcis hvor mange kerner Larrabee vil være udstyret med. Rygtemøllen gisner om, at den første model vil have 24 eller 32 kerner.

Hvis du hidtil har været vant til at sige "quadcore" som det mest ekstreme, skal ordbogen altså endnu engang trækkes frem fra hylden.

Det forlyder også allerede nu, at arkitekturen er skabt til "vokseværk" med yderligere otte kerner per modelopgradering. Hvis vi skal tro det udsagn, bliver det ikke urealistisk at se udgaver af Larrabee vokse fra 32 til 40, 48, 56 samt 64 kerner og så fremdeles.

Alt dette er stadigvæk gisninger, men vi ved dog, at hver kerne benytter arkitekturen fra den originale Pentium-processor som udgangspunkt.

Det kunne måske lyde ineffektivt, men man skal huske på, at arkitekturen ventes at blive stærkt optimeret og forbedret i forhold til det nye, omfattende brugsområde.

Programmerbar

Larrabee kan groft forenklet opfattes som en processor med adskillige kerner, som samtidig kan levere 3D-ydeevne gennem software-understøttelse for DirectX og OpenGL (de såkaldte API'er, Application Programming Interfaces, som blandt andet benyttes til moderne spil), selvom de understøttede versioner endnu ikke kendes.

Modsat ATI Radeon og Nvidia GeForce vil Intel Larrabee ikke have disse funktioner indbygget på hardwareniveau, og udviklingen af drivere vil derfor blive afgørende for processorens grafiske egenskaber.

Det er delvist tilfældet allerede for Intels nuværende integrerede grafikchips, hvor en specifik drivers egenskaber faktisk er afgørende for, om et spil kan køre eller ej.

Sammensmeltning mellem CPU og GPU

Overordnet set vil Larrabee sætte ligeså stort fokus på general applikationsydelse. På det seneste har vi oplevet, at grafikprocessorer er særdeles effektive til at varetage en særlig, men begrænset form for opgaver.

Nvidias CUDA-teknologi er et eksempel herpå, hvor vi på pcworld.dk blandt andet har erfaret, at en GPU i visse tilfælde kan være flere gange mere effektiv end selv den hurtigste CPU til at indkode video.

AMD FireStream og Nvidia Tesla fortjener ligeledes at blive nævnt. Larrabee vil nemlig også konkurrere med sådanne GPGPU-løsninger (General-purpose computing on graphics processing units), og så er håbet hos Intel naturligvis, at ATI Radeon og Nvidia GeForce omsider kan se frem til seriøs konkurrence på området for avancerede og kraftige grafikløsninger.

AMD Fusion

AMD har over for pcworld.dk ikke ønsket at kommentere på sit eget tilsvarende projekt: Fusion.

Modsat Intels Larrabee-arkitektur forventes Fusion at være en næsten total sammensmeltning mellem CPU og GPU, mens Larrabee ligner en processor med en grafikprocessor tilkoblet, som gennem software-programmering kan give sig i kast med krævende 3D-spil. Fusion ventes at komme på markedet i 2009, og det bliver spændende at se, hvad AMD har planer for.

På nuværende tidspunkt mangler vi alle de konkrete oplysninger om Larrabee, som vi normalt fokuserer på. I hvor mange udgaver og med hvilket antal kerner Larrabee vil blive tilgængelig, hvornår arkitekturen er færdigudviklet og så naturligvis, hvor effektiv Intels software-baserede indgangsvinkel kan forventes at blive.

Vi har derudover ingen oplysninger om hastighed, størrelsen på hukommelsen og det helt centrale strømforbrug.

Først Nehalem

Det er muligt, at Intel vil præsentere flere detaljerede oplysninger om Larrabee til SIGGRAPH- eller Intel Developer Forum-konferencerne, der afholdes senere denne måned.

Det kan tiden dog kun afsløre - ligesom den vil vise, om AMD, Intel eller Nvidia står stærkest, når Intels hybride processor gør sin ankomst. Inden vi kommer dertil, er det dog Nehalem, som står på programmet hos Intel - det er ensbetydende med, at vi allerede inden for få måneder skal vænne os til en enkelt chip med intet mindre end otte kerner.

En ting er sikkert: Fremtiden er ifølge Intel processorer med dusin-, hundred- og - på sigt - tusindvis af kerner. Larrabee må forventes at blive det første betydelige skridt i denne retning.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere