Artikel top billede

Firmaer: De ansatte ved alt for lidt om it

Det står skidt til med it-færdighederne i landets mindre virksomheder. Selv basale ting som at vedhæfte filer til mail kokser. Se her, hvor stort problemet er.

Almindelige email-færdigheder som at sende mail og vedhæfte filer er et problem for mange ansatte i mindre virksomheder.

Kontakt til offentlige myndigheder via internettet er også en udfordring for alt for mange ansatte i de små virksomheder.

Det viser en ny undersøgelse, som Håndværksrådet har foretaget blandt sine medlemmer.

Mangler basal email-kendskab
Over halvdelen af de adspurgte nævner, at deres medarbejdere har brug for at forbedre deres it-færdigheder inden for kommunikation via email, vedhæftning af filer etc.

Omkring en tredjedel af de adspurgte nævner, at medarbejderne også skal blive bedre til at bruge internettet til at kontakte offentlige myndigheder.

Faktisk er det kun lidt over 40 procent af de undersøgte virksomheder, der mener, at alle medarbejdere har de nødvendige it-færdigheder.

Hos Håndværksrådet er man overrasket over den store gruppe af folk med mangel på basale it-færdigheder, men organisationen hæfter sig også ved, at der er et stort spænd i virksomhedernes it-kompetencer.

"Tallene viser, at der er stor forskel på IT-færdighederne mellem virksomheder men også mellem forskellige medarbejdergrupper i de enkelte virksomheder. Der er simpelthen en stor spændvidde i it-færdighederne. Det er en udfordring, som vi skal tage højde for," siger Thea Gade-Rasmussen, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet til Business Center.

Hun fortsætter:
"I den ene ende har mange virksomheder brug for at øge kompetencer indenfor systemer, der er særligt udviklet til virksomheden, hvor andre virksomheder har behov for at sikre, at alle medarbejdere kan blive bedre til at anvende e-mail og dokumenthåndtering. Nogle medarbejdere bruger it i det daglige arbejde, og andre gør ikke, det gør niveauet for it-færdigheder meget forskelligartet."

Selvlæring og kurser
Håndværksrådets undersøgelse viser også, at virksomhederne vil råde bod på de ansattes utilstrækkelige it-færdigheder ved hjælp af uddannelse.

Tæt på 50 procent vil anvende "sidemandsoplæring" i virksomheden - her vil medarbejderne blive oplært af kollegaerne i systemerne.
30 procent vil købe kurser som allerede findes på markedet, mens et tilsvarende antal vil købe kurser skræddersyet til virksomhedens behov.
Endelig vil 13 procent anvende e-læring via internettet.

Håndværksrådet påpeger vigtigheden af, at medarbejderne får tunet deres it-kompetencer.
""Virksomhederne er opmærksomme på betydningen af at opgradere medarbejdernes it-kompetencer. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne får tilbudt undervisning, der er skræddersyet til virksomheden og dens særlige behov," siger Thea Gade-Rasmussen.

Se her, hvordan du bliver bedre til IT
.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere