Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 00:55 Der er 19 kommentarer og
1 løsning

Copyright - Må jeg bruge billedet?

Hej :)

Jeg er ved at lave noget, som jeg ved der er nogen der vil blive sure over, og andre vil juble. Men jeg har et problem med Copyright, jeg er ikke ret meget inde i de regler, derfor jeg spørger her :) Hvis vi siger at jeg finder et billede på en hjemmeside, som de har copyright på det fx Eksperten.dk's banner. Må jeg så tage deres banner og vise det på min egen hjemmeside? Hvad skal jeg gøre for at jeg må bruge det? Kan jeg tage det som det passer mig og så smide en kilde under billedet, eller skal jeg først få tilladelse?

De billeder jeg vil bruge er til at "udnytte" et system på den hjemmeside jeg vil låne billederne fra, og derfor vil de ikke synes om det. Men vil høre hvad loven siger omkring anvendelse af andres billeder på min egen hjemmeside, da jeg nødig vil have til sendt en erstatningskrav af en eller anden art :).

Hvis svaret er "nej" til at jeg må bruge billederne på min hjemmeside, må jeg så tage teksten ud af billedet og bruge det på min egen hjemmeside?

Håber i kan forstod mit spørgsmål. Håber i kan svarer, og at i har erfaringer inden for dette emne.

Med Venlig Hilsen Jhim ;)
Avatar billede sajgo Nybegynder
29. marts 2010 - 01:41 #1
Så vidt jeg ved må du ikke tage billedet hvis der står freksempel "Udgiver · © 2010 IDG Danmark A/S · Carl Jacobsens Vej 25 · 2500 Valby · Tlf." men hvis der ikke gør må du godt. Teksten er der ikke noget ulovligt i at tage, det er kun hvis du kopiere hele billedet og sætter ind. Det er vist heller ikke en god idee at hotlinke(bruge deres billede adresse).
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 01:46 #2
Man må ikke bruge noget materiale uden eksplicit tilladelse. Det er ligegyldigt om der står (c) eller ej.
Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 02:38 #3
Hvad hvis man skriver Kilde, Foto af osv.. Man ser jo ofte i TV at de skriver billeder: "YouTube", men der har de jo heller ikke fået lov? Så tænkte om man ikke kunne gøre det på en lovlig måde, jeg er ligeglad om billedet skal være et link direkte til deres side.

Hvis der ikke er nogen måder at gøre det på en lovlig måde, hvad er konsekvenserne så ved at jeg bruger dem? Og hvis jeg vælger at gære det alligevel, vil det så komme mig til fordel at have skrevet kilde på senere, hvis de skulle begynde at gøre noget ved sagen?
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 02:48 #4
Det gør det ikke lovligt at angive kilde.

Nyhedsformidling kan nogen gange vise dele af copyrightet materiale som en del af omtale. Det er vist ikke relevant for dig.

Hvis du ovetræder copyright, så kan copyright indehaver sende dig en regning. Og det kan blive dyrt.
Avatar billede folk2003 Nybegynder
29. marts 2010 - 09:41 #5
Ganske korrekt. Hold fingre væk fra andres materiale, medmindre du har en skriftlig tilladelse til at måtte benytte materialet. Så enkelt er det.
Avatar billede tramm Nybegynder
29. marts 2010 - 09:54 #6
Er der i grunden ikke forskel på om det er kommercielt eller ikke kommercielt når man snakker copyright?
Avatar billede bjornjuul Nybegynder
29. marts 2010 - 10:28 #7
Du må ikke bare bruge andres materiale uden at spørge - det gælder såvel tekst og billeder, som kode og andet.
Medmindre der er tale om open-source, så kan du altid regne med, at tingene er ophavsretbeskyttet.

Det svarer jo til at du laver et stykke arbejde, som du skal tjene penge på, og at andre så snylter på dit arbejde til at tjene penge til sig selv, uden at du får noget ud af det.

Så hvis jeg var dig ville jeg skrive til den hjemmeside, du ønsker at benytte i dit arbejde, og høre dem, hvad de siger til dit forslag.
Får du et afslag, så respektér det, og find på noget andet. I modsat fald er de i deres gode ret til at gøre livet surt for dig, for du snylter åbenlyst på deres arbejde.
Det er ikke kun for at moralisere, men du kan få et forbandet bøvl med dem senere, og du kan i værste fald risikere at stå med et stort erstatningskrav og en stævning i hånden.

Så hold din sti ren, så undgår du problemer! *:)
Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 12:49 #8
Tak for alle svarene :)

Lige et sidste spørgsmål, jeg må ikke bruge billederne på min hjemmeside, men må jeg så linke direkte til dem? På den anden hjemmeside.
Avatar billede bjornjuul Nybegynder
29. marts 2010 - 12:56 #9
Det afhænger lidt af, hvordan du vælger at linke. Men igen, tak og skriv til ejerne af siden, så undgår du at gøre noget forkert :)

Selvfølgelig er det generelt tilladt at lave links, der henviser til andres sider, men hvis du linker direkte til andres billeder (hvilket jeg ikke umiddelbart helt kan se meningen med), så kan du måske godt få bøvl med billedernes ejer.

Men igen, det handler om at respekterer andres ejendom, så er der plads til alle på nettet :D
Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 13:41 #10
Det er fordi at på den anden hjemmeside, kommer billederne i random rækkefølge, jeg vil så lave en liste over billederne (ca 1000 styks). Så er det lovligt at linke direkte til fx [url]http://www.eksperten.dk/images/eksperten_logo.gif[url] på min hjemmeside? :D
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 14:51 #11
Open source er ogsaa omfattet af copyright, men license tillader brug.
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 14:53 #12
Hvis jeg blev spurgt som fagkyndig ville jeg sige at <IMG SRC="..."> kraever tilladelse men at <A HREF="..."> ikke kraever tilladelse.

Dette gaelder dog kun copyright. <A HREF="..."> kan i visse tilfaelde overtraede andre love bl.a. markedsfoerings loven.

Jeg ville spoerge !!
Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 14:59 #13
Ok :) Jeg vil bruge <A HREF> uden tilladelse, problemet var at jeg netop ikke ville få tilladelse hvis jeg spurgte, og det er med sikkerhed ;).

Tak for svarene vil gerne give både bjornjuul & arne_v point, men ved ikke helt hvordan jeg giver point :P hehe, hjælp lige her hvis i gerne vil have dem :)
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 15:05 #14
Som udgangspunkt kraever det ikke tilladelse at linke paa WWW, da du ikke kopierer deres materiale.

Men hvis du tjener penge paa deres arbejde, saa kan du alligevel komme slemt galt af sted.

Diskussionen er kendt fra bl.a. nyheder og boligannoncer.

Hvis du valeger at fortsaette boer du konsultere en god advokat foerst.

Husk ogsaa paa at de nemt kan lave noget om paa deres side, saa at dine links ikke virker laengere. Og saa er alt dit arbejde spildt.
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 15:05 #15
Vi skal foerst smide et svar. Her er fra mig. Vent paa bjoern ogsaa har lagt.
Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 15:13 #16
Ja, jeg kommer ikke til at tjene penge på det på nogen måde. Ok, venter til bjornjuul har lagt sit svar. Endnu engang tak :)
Avatar billede arne_v Ekspert
29. marts 2010 - 15:26 #17
Selvom du ikke tjener penge, men hvis de tjener mindre, kan de muligvis paastaa et eller andet.
Avatar billede Jhim Nybegynder
29. marts 2010 - 15:34 #18
Det har intet med penge at gøre :) Vil faktisk påstå at det jeg gør er en slags reklame for dem. Men det er til at bruge deres side mere taktisk end hvad man normalt gør :) Men de er ikke glade for det, da det ikke er fair for de andre som bruger siden :)
Avatar billede bjornjuul Nybegynder
29. marts 2010 - 21:28 #19
Tak Jhim - her er et svar fra mig også, håber du fik lidt fornuft ud af vores kommentarer :)
Jeg håber det lykkes med dig projekt!
Avatar billede arne_v Ekspert
30. marts 2010 - 02:21 #20
Bjørn du kan hente din andel her:
  http://www.eksperten.dk/spm/905791
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
IT-kurser om Microsoft 365, sikkerhed, personlig vækst, udvikling, digital markedsføring, grafisk design, SAP og forretningsanalyse.

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester