Mit firma har gennem 10 år installeret sådan løsninger, så du må undskylde hvis jeg er lidt farvet.
Jeg har god erfaring med at vælge HP switche i netværket, her syntes jeg ikke man skal købe flagskibet, men i stedet vælge en switch i mellem kvalitet eks. 2510-24 el. 2510-48 (50 porte.) Her er det let at dele netværket op så computerne/ lejlighederne ikke kan komme i kontakt med hinanden. Det afhjælper problemer med virus og fejlforbundet udstyr som routere med dhcp servere.
Hvis I eks. Vælger en 100 Mbit forbindelse eller en anden hastighed syntes jeg det er ærgerligt at begrænse hastigheden i switchende til eks. 10/10 Mbit, da beboerne så ikke får glæde af den højre hastighed når nettet kun er lavt belastet.
Her kommer en god router ind i billedet, det Danske firma SmartShare systems har specialiseret sig i at lave fordeling af båndbredde. Deres routere bliver både brugt hos virksomheder og boligforeninger som ønsker effektiv udnyttelse af deres internetforbindelse. Den deler internetforbindelsen dynamisk og sikre at alle får sin andel af båndbredden og at overskuds båndbredde tildeles dem som har ekstra behov. Det vil sige at når der kun er 2 samtidige brugere kan de få 50/50 Mbit hver, men bruge den ene kun 20 får den anden de 80 indtil at den ny begynder at bruge nettet, så regulere den igen ned for hastigheden. Den regulerer mange gange pr. sekund og sikre hurtig justering. Desuden har den også QoS for eks. IP-telefoni.
Så I princippet kan I klare jeg med 2 enheder til jeres netværk, en HP 2510-48 (50 porte) og en SmartShare Fairrouter 1050 (50 lejligheder/husstande) og så en internetforbindelse. Hvis den enkelte lejlighed har flere computere skal de købe en router for at dele forbindelsen videre da SmartShare FairRouter er IP-nummer baseret.
Hvis I vælger de to enheder som jeg snakker om, ser det også godt ud på strømregningen, da de er billige i drift, jeg mener det er under 2.500 kr. i strøm pr. år.
Se hvor meget båndbredde andre boligforeninger bruger på:
http://gratismrtg.dk/index.php/mrtg-forbrug/50b